Kriptaagilite ve quantum sonrası şifreleme açıklandı | Haberler Online

1. Kripto lifi ve kriptografi sonrası açıklandı

• Q-Day'den ne kadar önce?

2. Performans Sorunları

3. Protokoller ve Biçimler

4. Çözüm

5. Grupsus: En önemli kuantum post prosedürleri
Makaleyi 10/2025 tarihinde okuyun

İnternette şifrelenmiş veriler için ilk standart 30 yıl önce PEM (gizlilik geliştirilmiş posta) ile ortaya çıktığında, geliştiriciler bunu özel bir özellikle donatmıştı: anahtar değişimi, şifreleme, imzası ve karma üretimi için kriptografik süreçler parametre olarak uygulandı ve kolayca değiştirilebilir. Bu nedenle, PEM'e güvenmediyse ve örneğin, o anda yaygın olan (veri şifreleme standardına) güvenmediyse ve örneğin, farklı bir figüre geçmesi nispeten kolaydı.

İlke okul yaptı. IPSEC, IKE, SSL, SS-HTTP, S/MIM, OpenPGP, TLS ve SSH gibi İnternet için birçok kripto para protokolü de kendilerini belirli şifreleme prosedürlerine ayarlamamıştır, ancak en fazla bir dizi zorunlu algoritma tanımlamışlardır. Eliptik eğrilere (vb) dayalı kriptografi gibi yeni gelişmeler daha sonra bunu çekirdeğe değiştirmek zorunda kalmadan mevcut bir protokole entegre edildi. Güvenli bir bağlantı kuran TLS gibi protokoller, iletişim ortaklarının kullanılacak şifreleme prosedürü üzerinde anlaşma olasılığını da desteklemektedir.

• HTTP, TLS veya SSH gibi birçok protokolün temel şifrelemeyi değiştirmesine izin verin.
  • Bu tesise kripto çevikliği denir; Kuantum bilgisayara dirençli yöntemlerin ortaya çıkmasıyla bir moda konusu haline geldi.
  • Bu kuantum sonrası prosedürler genellikle geleneksel klasik sistemlere göre daha fazla depolama alanı ve işleme kapasitesi gerektirir ve bu nedenle kriptaagil ile kolayca değiştirilmez.

Dolayısıyla şifreleme ve pazarlık edilebilir prosedürler gerçekleştirme fikri yeni değil. Sadece son yıllarda, bu prensip için bir isim hüküm sürdü: kripto kurgu. Bir şifreleme prosedüründen diğerine bir düğmenin itilmesine geçişe izin verirse, şifreleme uygulama kriptaagil olarak kabul edilir. Buna ek olarak, daha fazla kriptografik algoritmaları mevcut bir çözümde entegre etmek için daha fazla çaba göstermeden geliştiriciler için mümkün olmalıdır.

Bu, Makalemizin Haberler Plus “Cryptaagilty ve Kriptografi Sonrası” nın okuma örneğiydi. Bir Haberler Plus aboneliği ile tüm makaleyi okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

Ne yazık ki, bu bağlantı artık geçerli değil.

Boşa harcanan eşyalara olan bağlantılar, 7 günlük daha büyükse veya çok sık çağrılmışsa gerçekleşmez.

Bu makaleyi okumak için bir test aboneliği doldurun ve bir ay boyunca tüm Haberler+ içeriğini ücretsiz olarak okuyun.