Hangisi formal eğitim içerisinde yer almaz ?

Can

New member
Hangisi Formal Eğitim İçerisinde Yer Almaz? Kavramları Netleştiren Bir Açıklama

Eğitim denildiğinde çoğu insanın aklına okul, dersler, sınavlar ve diploma gelir. Bu oldukça doğal çünkü bunlar formal eğitimin en görünür parçalarıdır. Ancak eğitim sadece okul duvarları arasında gerçekleşmez. Hatta günlük hayatımızın büyük bir kısmı aslında öğrenmeyle geçer, fakat bu öğrenme her zaman “formal eğitim” kapsamına girmez.

Bu noktada sık yapılan bir karışıklık vardır: Hangi öğrenme türü formal eğitimdir, hangisi değildir? Özellikle sınav sorularında da karşımıza çıkan “Hangisi formal eğitim içerisinde yer almaz?” sorusu, bu ayrımı doğru yapmayı gerektirir. Konuyu netleştirmek için önce temel kavramları sade bir şekilde oturtmak gerekir.

Formal Eğitim Nedir?

Formal eğitim, devlet tarafından belirlenen ya da resmi kurumlar tarafından planlanan, sistemli ve aşamalı bir eğitim sürecidir. En önemli özelliği, belirli bir program çerçevesinde yürütülmesidir.

Bu eğitim türünde:

* Müfredat bellidir

* Öğrenme hedefleri önceden belirlenmiştir

* Öğretmen veya eğitmen süreci yönetir

* Değerlendirme genellikle sınavlarla yapılır

* Sonunda diploma veya resmi belge verilir

Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite bu kapsama girer. Yani bir öğrencinin eğitim hayatı boyunca sistemli şekilde ilerlemesi formal eğitimin temel örneğidir.

Bu yapının amacı, bireylere belirli bir bilgi ve beceri standardı kazandırmaktır. Örneğin matematik dersinde herkes aynı konuları öğrenir, aynı kazanımlara ulaşması beklenir ve bu süreç ölçülebilir şekilde değerlendirilir.

Formal Eğitim İçerisinde Yer Almayan Nedir?

Sorunun temel cevabına gelecek olursak:

Formal eğitim içerisinde yer almayan şey, sistemli bir programa bağlı olmayan öğrenme türleridir. Bunların başında en önemli iki kavram gelir:

* İnformal eğitim

* Yaygın (non-formal) eğitim

Bu iki kavram çoğu zaman karıştırılır ama özellikle sınav sorularında informal eğitim genellikle “formal eğitim içinde yer almayan” seçenek olarak doğru cevaptır.

Şimdi bunları daha anlaşılır hale getirelim.

İnformal Eğitim (Formal Olmayan Öğrenme)

İnformal eğitim, günlük yaşam içinde kendiliğinden gerçekleşen öğrenmedir. Herhangi bir müfredat, plan ya da öğretmen zorunluluğu yoktur. İnsan farkında bile olmadan öğrenir.

Örnek verelim:

* Aile içinde konuşarak dil öğrenmek

* Sokakta oyun oynarken kuralları keşfetmek

* İnternetten video izleyerek bir şeyler öğrenmek

* Bir ustayı izleyerek işin püf noktalarını kapmak

Bu öğrenme türünde düzenli bir sınıf ortamı yoktur. Değerlendirme veya diploma da bulunmaz. Tamamen yaşamın doğal akışı içinde gerçekleşir.

Bu yüzden informal eğitim, formal eğitim içerisinde yer almaz. Çünkü sistemli değildir ve resmi bir yapı taşımaz.

Non-Formal (Yaygın) Eğitim

Bir diğer önemli kavram ise yaygın eğitimdir. Bu kavram biraz daha düzenli görünür ama yine de formal eğitimden ayrılır.

Yaygın eğitimde genellikle belirli bir amaç vardır:

* Meslek kursları

* Halk eğitim merkezleri

* Sertifika programları

* Kısa süreli beceri kursları

Burada bir plan ve öğretici vardır, ancak sistem okul eğitimi kadar katı değildir. Ayrıca çoğu zaman diploma yerine sertifika verilir.

Örneğin bir bilgisayar kursuna gitmek ya da yabancı dil kursuna katılmak yaygın eğitime girer. Bu eğitim türü düzenlidir ama formal eğitim sisteminin resmi basamakları arasında yer almaz.

Formal ve Formal Olmayan Arasındaki Temel Fark

Konuyu daha net anlamak için küçük bir karşılaştırma yapmak faydalı olur.

Formal eğitim:

* Okulda gerçekleşir

* Devlet veya resmi kurumlar tarafından düzenlenir

* Müfredat vardır

* Diploma verir

* Sistemlidir ve aşamalıdır

Formal olmayan eğitim (informal + yaygın):

* Günlük yaşamda da gerçekleşebilir

* Daha esnektir

* Her zaman planlı değildir

* Sertifika ya da belge zorunlu değildir

* Deneyim ve gözleme dayanabilir

Bu farklar, “hangisi formal eğitim içerisinde yer almaz?” sorusunun neden genellikle informal eğitimle ilişkilendirildiğini açıklar.

Günlük Hayattan Anlaşılır Örnekler

Konuyu biraz daha somut hale getirelim. Çünkü soyut kavramlar örneklerle çok daha kolay anlaşılır.

Bir çocuk düşünelim. Okula gidiyor, matematik ve Türkçe dersleri alıyor. Bu kısım formal eğitimdir.

Aynı çocuk evde ailesinden yemek yapmayı öğreniyor. Bu informal eğitimdir.

Bir yetişkin ise halk eğitim merkezinde dikiş kursuna gidiyor. Bu yaygın eğitimdir.

Bu üç süreç aynı anda bile yaşanabilir. Yani insan hayatı tek bir eğitim türünden ibaret değildir. Ancak resmi sistemin parçası olan kısım yalnızca formal eğitimdir.

Neden Bu Ayrım Önemlidir?

Bu konu sadece sınav sorularını çözmek için değil, öğrenme süreçlerini anlamak için de önemlidir. Çünkü insanlar çoğu zaman “sadece okulda öğrenilir” düşüncesine takılır. Oysa öğrenme çok daha geniş bir alanı kapsar.

Formal eğitim bize temel bilgi ve sistem kazandırır. Ancak informal eğitim günlük yaşam becerilerini geliştirir. Yaygın eğitim ise belirli alanlarda hızlı ve pratik beceriler kazandırır.

Bu üçü birlikte düşünüldüğünde öğrenme daha bütüncül hale gelir.

Soruya Net Cevap

“Hangisi formal eğitim içerisinde yer almaz?” sorusunun en net cevabı şudur:

* İnformal eğitim

Çünkü informal eğitim planlı değildir, resmi bir yapıya bağlı değildir ve okul sistemi içinde değerlendirilmez.

Yaygın eğitim ise bazen sınırda görünse de formal sistemin dışında kabul edilir ancak en belirgin dışarıda kalan yapı informal eğitimdir.

Sonuç Yerine Genel Bir Bakış

Eğitim yalnızca okuldan ibaret bir süreç değildir. İnsan hayatı boyunca sürekli öğrenir, fakat bu öğrenmelerin hepsi aynı kategoriye girmez. Formal eğitim sistemli ve resmi bir yapı sunarken, informal eğitim yaşamın doğal akışı içinde gerçekleşir. Yaygın eğitim ise bu ikisinin arasında, daha esnek bir alan oluşturur.

Bu ayrımı doğru anlamak, hem sınav sorularını doğru cevaplamak hem de öğrenmeyi daha geniş bir perspektiften görmek için önemlidir. Çünkü öğrenme sadece sınıfta değil, hayatın her alanında devam eden bir süreçtir.