Fiery Radio Star ve Rap Mixtape Yenilikçisi DJ Kay Slay, 55 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Hip-hop nesilleri arasında önemli bir köprü görevi gören DJ Kay Slay, genç bir B-boy ve grafiti yazarından rap’i ateşleyen kavgacı mixtape’leriyle tanınan yenilikçi bir New York radyo kişiliğine dönüştü. Sığır eti, sanatçıları kırdı ve müzik işini değiştirmeye yardımcı oldu, Pazar günü New York’ta öldü. 55 yaşındaydı.

Slay, ailesinin ölümünü doğrulayan bir açıklamada “Kovid-19 ile dört aylık bir savaşla” karşı karşıya kaldığını söyledi.

Hip-hop’ta çok az figür, türün ilk günlerinden dijital günümüze kadar devam eden varlıklarını onun gibi izleyebilir: 1970’lerin sonlarında New York’ta Slay, Dez olarak bilinen genç bir sokak sanatçısıydı ve spreyini sıvazlıyordu. – “Wild Style” ve “Style Wars” kült belgesellerinde anlatıldığı gibi, bina duvarlarında ve metro arabalarında boyanmış etiket.

Daha sonra, hastalığına yakalanmadan önce yirmi yıldan fazla bir süre etkili radyo istasyonu Hot 97’de (WQHT 97.1 FM) gece yarısı “Drama Hour”a ev sahipliği yapan Drama King, diğer adıyla Slap Your Favorite DJ’di. onu yayından kaldır.

Slay, 2003’te The New York Times’a gazetenin kendisine “Hip-Hop’un Tek Adamı” lakabını verdiğinde, “Kediler bana engel olmadığını biliyor” dedi. Hakaret Bakanlığı.” Jay-Z ve Nas, 50 Cent ve Ja Rule arasındaki savaşlar için bir zil sesi ve kükreyen teşvik sağlamanın yanı sıra Slay, her ikisi de Diplomats, G-Unit, Terror Squad ve rapçi Papoose gibi yerel sanatçılara ve ekiplere erken bir platform verdi. şovunda ve adını onlarınki kadar yapan mixtapelerde.

Mixtape’ler, gerçek kasetlerdeki ev yapımı DJ karışımlarından yarı resmi bir tanıtım aracına ve sokak köşelerinde, bit pazarlarında, plak dükkanlarında, bodega ve berber dükkanlarında satılan CD’lerin yeraltı ekonomisine dönüştüğü için, Slay zamanla ilerledi, sonunda Columbia Records’tan kendi derleme albümlerini çıkarıyor. Yasadışı ve onaylanmamış mixtape’ler artık müzik akışı ekonomisinin önemli bir parçasını temsil ediyor, sanatçılar ve büyük plak şirketleri düzenli olarak Billboard listelerinde en üst sıralarda yer alan kendi albüm benzeri resmi vitrinlerini yayınlıyor.

Bir radyo röportajı sırasında Slay’e önce, “Kişiliği mixtape’e getiren ilk kişi sendin,” dedi. “Bu çok sıradışıydı. Biz sadece müziğe ve özel şeylere alışmıştık.”

Uyuşturucuya bulaşan ve müziğe başlamadan önce parmaklıklar ardında vakit geçiren Slay, “Bir açı bulup onunla koşmak zorunda kaldım.”

Keith Grayson, 14 Ağustos 1966’da New York’ta doğdu ve Doğu Harlem’de büyüdü. Çocukken, Hustle dansı yaparak diskoya çekildi; İlk hip-hop DJ’leri bu şarkılardan gelen ara vuruşları proto-rap müziğine dönüştürmeye başladığında, Grayson yükselen kültürü gözlemlemek ve ona katılmak için Bronx’a gitti.

2003’te Spin dergisine “Neler olup bittiğini görmem ve kasabama geri getirmem gerekiyordu” dedi. 6 tren ve Afrika Bambaataa ve Zulu Nation kayasını görmek için Bronx River Center’a [projeler] gidin.

Kısa süre sonra bağlantılı arka formlar olan breakdance ve graffiti’yi aldı, hatta arkadaşlarıyla gelişigüzel rapler yaptı. Slay, Flex’e “Oyunun her unsuruna katıldım” dedi. Ancak sokak arka, önce Spade 429 etiketiyle, daha sonra Dez olarak kısalttığı Dez TFA etiketiyle en büyük tutkusu oldu.

“Her yerde ayağa kalkıp, yakalanmadan hızlıca yapabileceğim çok sayıda küçük bir isim istedim” dedi. “Dünyaya bir şey söylüyorsun – mesela, Ben biriyim. Ben bir sanatçıyım .”

Şehrin grafiti üzerindeki baskısının ortasında, Dez Kay Slay adını aldı (“Bir süre sonra aynı ismi yazmaktan bıkarsın” diye açıklamıştı sokak sanatı günlerinde) ve bir büyü geliştirdi. döner tablalar ile. “Oğlum, o kitapları çevirsen iyi olur,” dediğini hatırladı hayal kırıklığına uğramış ebeveynlerinin. Ancak paraya ihtiyacı olan ve okula ilgisi az olan Slay, kısa süre sonra uyuşturucuya ve uyuşturucuya yöneldi.

Kay Slay, 2007’de MTV Stüdyolarında. “Ben gelene kadar oyun sıkıcıydı” dedi. Kredi… Brian Ach/WireImage

1989’da tutuklandı ve satmak amacıyla uyuşturucu bulundurmaktan bir yıl hapis yattı. Çıktıktan sonra, Slay Spin’e “Brucie B, Kid Capri, Ron G’yi fark etmeye başladım. Mixtape yapıyorlardı, partiler veriyorlardı ve güzel para alıyorlardı” dedi. DJ ekipmanı satın almak için tişört, çorap ve kot pantolon sattı ve HIV ve AIDS’li insanlara yardım eden bir Bronx tesisinde çalıştı.

Times of the Times’a “Öldüğünü gördüğüm insanların sayısını sayamam” dedi. “Orada çalışmak gerçekten hayatı takdir etmeye başlamamı sağladı.”

1990’ların ortalarında, Slay profesyonel müzik işinin hâlâ hoş karşılanmadığını fark etti ve albümlerinde renkli bir dille işe yaramaz olduğunu düşündüğü şirket yöneticilerine seslenmeye başladı. “Kendime o kadar büyük olacağımı söyledim ki, bir gün plaklar için yalvardığım aynı insanlar plaklarını çalmam için bana yalvaracaklar” dedi.

Kendi hesapları olan rapçilere onu sevdirmeye yardım eden şey bu huysuz ruhtu. 2001’de Slay, Tupac Shakur ve The Notorious BIG cinayetlerinin ardından manşet hip-hop bifteğini canlandıran Jay-Z’nin kabaran Nas dis’i “Ether”ın prömiyerini yaptığında büyük bir atılım yaptı. ve daha sonra Straight Stuntin’ adında bir dergi çıkardı.

Bir DJ The Times’a “Rap’ın Jerry Springer’ı gibi” dedi. “Bütün kavgalar onun programında oluyor.”

Slay’in sert tavrı ve şarkının ortasındaki bağırışları, bir zamanlar rakibi olan DJ Clue gibi çağdaşlarını ve DJ Whoo Kid ve DJ Drama gibi onu takip edenleri etkilemeye devam edecekti. Geçen yıl tanık koruma sırasında öldürülen ve Alpo olarak bilinen Harlem uyuşturucu satıcısı Alberto Martinez, hapishaneden bir Slay kasetine bile ev sahipliği yaptı.

“Ben gelene kadar oyun sıkıcıydı,” dedi Slay.

Annesi Sheila Grayson, en iyi arkadaşı ve işletme müdürü Jarrod Whitaker ile birlikte hayatta kaldı.

Slay’in Funkmaster Flex ile canlı yayın konuşmasında, diğer DJ Slay’in övünme ve tehditlerinin yaratıcılığına hayran kaldı — “ Eğer bankayı durdurursanız , o zaman bankayı soyacağım! ” – ve meslektaşına, haykırdığı şok edici şeylerden hiç pişman olup olmadığını sordu.

“Kendimle tam olarak iletişim halinde olmadığımda bazı mixtape’lerde bazı iğrenç şeyler söyledim, adamım,” diye yanıtladı Slay. “Ama bunu yaptığım için kendime kızmıyorum, çünkü bugün olduğum adam yapıldım.”