EKAP'ta şikayet süresi ne kadardır ?

EKAP'ta Şikayet Süresi Ne Kadardır? İhale Takviminde Bir Günün Bile Önemi

İhale süreçlerinde bazen bir gün, hatta birkaç saat bile insanın bütün planını değiştirebilir. “Daha vaktim var” diye düşünülen bir tarih, bir bakmışsınız ki itiraz hakkının son durağı olmuş. Kamu ihalelerinde de durum farklı değildir. Özellikle EKAP üzerinden yürütülen işlemlerde sıkça sorulan sorulardan biri şudur: “EKAP’ta şikayet süresi kaç gündür?”

Kısa cevap vermek gerekirse, kamu ihalelerinde genel kural olarak şikayet süresi **10 gündür**. Ancak kamu ihale mevzuatı, “her durumda takvimden 10 gün say, gerisini düşünme” kadar basit değildir. Çünkü süre hesabında olayın ne zaman öğrenildiği, hangi işlemden şikayet edildiği ve ihale türü gibi ayrıntılar devreye girer. Yani ihale dünyasında takvim yaprakları biraz daha dikkatli çevrilir; çünkü bir gün bazen sadece bir gün değildir.

EKAP Nedir, Şikayet Süresini EKAP mı Belirler?

Öncelikle küçük bir karışıklığı düzeltmek gerekir. EKAP, yani Elektronik Kamu Alımları Platformu, kamu ihale işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan sistemdir. Ancak şikayet süresini belirleyen şey EKAP’ın kendisi değildir. Süreler, başta 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

Başka bir ifadeyle EKAP, sürecin yürüdüğü dijital masa gibidir. Masanın üzerinde dosyalar, ilanlar, dokümanlar ve bildirimler bulunur; fakat “bu dosyaya kaç gün içinde itiraz edilir?” sorusunun cevabı masadan değil, mevzuattan gelir.

Bu ayrım önemlidir. Çünkü bazı kişiler “EKAP’ta gördüm, demek ki süre oradan başlar” şeklinde düşünebilir. Fakat işin hukuki tarafında önemli olan, ilgili işlemden ne zaman haberdar olunduğu veya mevzuata göre ne zaman haberdar olunması gerektiğidir.

Genel Kural: Şikayet İçin 10 Günlük Süre

Kamu ihale süreçlerinde idareye yapılacak şikayet başvurularında genel süre **10 gündür**. Bu süre, şikayete konu işlemin farkına varıldığı veya farkına varılması gerektiği tarihi takip eden günden itibaren hesaplanır.

Buradaki “farkına varılması gerektiği” ifadesi özellikle önemlidir. Çünkü hukuk bazen “Ben görmedim, haberim yoktu” açıklamasına biraz temkinli yaklaşır. Haklı olarak da şu soruyu sorar: “Peki makul bir dikkat gösterilseydi görülemez miydi?”

Örneğin ihale dokümanında yer alan bir düzenleme açıkça hatalı veya mevzuata aykırıysa, bu durumun doküman incelenerek anlaşılması beklenebilir. İhale sürecinde “Ben son gün baktım, bir de baktım sorun varmış” yaklaşımı her zaman kurtarıcı olmayabilir.

Bu nedenle isteklilerin EKAP üzerindeki ilanları, dokümanları ve bildirimleri düzenli takip etmesi gerekir. Çünkü ihale süreçlerinde bazen en pahalı şey yanlış hesaplanan bir gündür.

İhale Dokümanına Şikayetlerde Süre Hesabı

İhale dokümanına ilişkin şikayetler, diğer işlemlerden biraz daha farklı dikkat ister. Çünkü dokümanda yer alan şartlar, çoğu zaman ihale tarihinden önce incelenebilir durumdadır.

Örneğin teknik şartnamede, idari şartnamede veya yeterlik kriterlerinde mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz bir düzenleme varsa, bunu ihale günü gelip çattığında gündeme getirmek çoğu zaman geç olabilir.

Bu nedenle doküman satın alan veya EKAP üzerinden dokümana erişen isteklilerin, şartları önceden kontrol etmesi gerekir. “Önce teklif vereyim, sonra bakarım” düşüncesi bazı durumlarda risklidir. Çünkü ihale sürecinde bazı kapılar teklif verildikten sonra değil, daha önce çalınmalıdır.

Bir bakıma ihale mevzuatı şunu söyler: “Sorunu gördüğün zaman konuş.” Son dakikada ortaya çıkan itirazlar için sistemin sabrı, insan sabrı kadar geniş değildir.

Süre Kaçırılırsa Ne Olur?

Şikayet süresi kaçırıldığında, başvuru hakkı tamamen ortadan kalkmasa bile ciddi bir engelle karşılaşılabilir. Süresi dışında yapılan başvurular, usul yönünden reddedilebilir.

Burada küçük ama önemli bir noktayı hatırlamak gerekir: İhale süreçlerinde sadece haklı olmak yetmez, zamanında hareket etmek de gerekir. Hukuk dünyasında “haklıydım ama geç kaldım” cümlesi maalesef sık duyulan ama sonucu değiştirmekte zorlanan bir cümledir.

Bir yarış düşünün; en hızlı koşan kişi olabilirsiniz ama start düdüğünden sonra piste çıkarsanız yarışın kuralları değişir. Kamu ihale başvurularında da benzer bir durum vardır. İçerik kadar zamanlama da önemlidir.

EKAP Bildirimleri ve Elektronik Takibin Önemi

EKAP, elektronik ortamda hızlı işlem yapılmasını sağladığı için takip açısından büyük kolaylık sunar. Ancak kolaylık, dikkatsizlik anlamına gelmez. Hatta dijital sistemlerde bazen işler daha hızlı ilerlediği için takip sorumluluğu da artar.

İhale sürecindeki ilanlar, düzeltmeler, açıklamalar, kararlar ve diğer bildirimler düzenli kontrol edilmelidir. “Bana ayrıca haber gelir” beklentisi her zaman güvenli bir yöntem değildir. Kamu süreçlerinde kişi, kendi haklarını takip etmekle de yükümlüdür.

Bu durum biraz banka hesabını kontrol etmeye benzer. Nasıl ki hesabınızı hiç açmadan “neden para eksildi?” diye şaşırmak çok işe yaramazsa, EKAP’ı hiç takip etmeden ihale sürecindeki gelişmeleri kaçırmak da benzer sonuçlar doğurabilir.

Şikayet Süresi Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şikayet süresi hesaplanırken şu noktalar özellikle göz önünde bulundurulmalıdır:

* Şikayete konu işlem hangi tarihte öğrenildi?

* Bu işlem EKAP üzerinden ne zaman görülebilir hale geldi?

* Süre başlangıcı hangi tarihten kabul ediliyor?

* Resmî tatil ve çalışma günü hesaplamaları nasıl uygulanıyor?

* Başvuru nereye ve hangi yöntemle yapılmalı?

Bu soruların her biri önemlidir. Çünkü bazen kişiler sürenin son gününü yanlış hesaplayarak başvurusunu riske atabilir.

Ayrıca her ihale olayı kendi şartları içinde değerlendirilmelidir. Büyük bir altyapı ihalesiyle küçük çaplı bir alım sürecinde aynı ayrıntılar birebir uygulanmayabilir. Mevzuat genel kurallar koysa da uygulamada dosyanın özellikleri belirleyici olabilir.

Sonuç: EKAP’ta Takip, Sürenin Yarısıdır

EKAP üzerinden yürütülen kamu ihalelerinde genel şikayet süresi **10 gün** olarak kabul edilir. Ancak bu sürenin ne zaman başlayacağı ve nasıl hesaplanacağı, şikayetin konusuna göre değişebilir. Bu nedenle sadece “10 gün varmış” bilgisiyle hareket etmek yeterli değildir.

İhale süreçlerinde dikkat, hız ve doğru zamanlama birlikte yürür. Bir belgeyi okumak, bir tarihi kontrol etmek veya bir bildirimi incelemek bazen büyük bir sürecin kaderini değiştirebilir.

Kısacası EKAP’ta başarılı takip biraz saat kullanmayı, biraz da takvimle iyi anlaşmayı gerektirir. Çünkü kamu ihalelerinde bazen en küçük görünen ayrıntı, dosyanın en büyük başlığı haline gelebilir. Bir gün erken davranmak çoğu zaman zahmettir; ama bir gün geç kalmak bazen telafisi zor bir sonuç doğurabilir.