Baydöner Genel müdür ?

GİRİŞ: GÖRÜNMEYEN YAPI VE BİR MARKANIN ARKASINDAKİ TOPLUM

Bir restoran zincirinin tabelası çoğu zaman sadece yemekle ilişkilendirilir; ancak o tabelanın arkasında emek, yönetim, sınıfsal ilişkiler ve toplumsal normların kesiştiği geniş bir yapı vardır. Baydöner gibi Türkiye’de yaygın bilinirliğe sahip markalar da bu yapının bir parçası olarak yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir alan yaratır. Yönetim kademelerinden mutfak çalışanlarına, tedarik zincirinden müşteri deneyimine kadar her aşama; toplumsal cinsiyet, sınıf ve dolaylı olarak etnik köken gibi faktörlerin etkisini taşır.

Bu yazı, Baydöner özelinde bir kişi ya da yönetici üzerinden değil; genel olarak hızlı servis restoran zincirlerinin yapısı üzerinden, toplumsal eşitsizlikleri ve sosyal normları tartışmayı amaçlar.

---

TOPLUMSAL CİNSİYET: EMEĞİN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Hizmet sektöründe yapılan araştırmalar (ILO, 2023; OECD Service Sector Reports, 2024), kadınların özellikle ön büro, kasa ve müşteri ilişkileri gibi “görünür ama kontrol altında” pozisyonlarda yoğunlaştığını, erkeklerin ise daha çok operasyon, lojistik ve yönetim kademelerine yöneldiğini gösteriyor. Bu durum yalnızca bireysel tercihlerin değil, kurumsal kültürün ve toplumsal beklentilerin sonucu.

Restoran zincirlerinde kadın çalışanların deneyimi çoğu zaman iki yönlü bir baskı içerir:

Müşteri memnuniyeti odaklı “duygusal emek”

Fiziksel ve zaman baskısı altında çalışma

Erkek çalışanlar ise çoğu zaman çözüm üretme ve operasyon yönetimi gibi alanlara daha hızlı yönlendirilir. Ancak bu, erkeklerin avantajlı olduğu anlamına tek başına gelmez; uzun çalışma saatleri, fiziksel yük ve yükselme baskısı da erkek çalışanların deneyimini şekillendirir.

Burada kritik soru şudur: Kurumsal yükselme kriterleri gerçekten yetkinlik mi ölçüyor, yoksa toplumsal cinsiyet kalıplarını mı yeniden üretiyor?

---

SINIF MESELESİ: FAST FOOD ZİNCİRLERİNİN SOSYAL TABAKASI

Hizmet sektörü genellikle “giriş seviyesi iş” olarak tanımlanır. Ancak bu tanım, sınıfsal gerçekliği perdeleyebilir. Baydöner gibi zincirlerde çalışanların önemli bir kısmı, orta-alt gelir grubundan gelen bireylerden oluşur. Bu çalışanlar için iş yalnızca gelir kaynağı değil, aynı zamanda sosyal mobilite aracıdır.

Fakat araştırmalar (World Bank Labor Studies, 2022), bu tür işlerde uzun vadeli kariyer ilerlemesinin sınırlı olduğunu gösteriyor. Yani sistem, çalışanları çoğu zaman aynı pozisyonda sabit tutan bir yapı üretebiliyor.

Sınıf meselesi burada iki yönlü işler:

Çalışanlar için ekonomik zorunluluk

Tüketiciler için “ucuz ve hızlı hizmet beklentisi”

Bu döngü, düşük maliyet baskısını artırırken, çalışan ücretleri ve iş yoğunluğu üzerinde doğrudan etki yaratır.

---

ETNİK KÖKEN VE GÖÇMEN EMEĞİ: TÜRKİYE GERÇEĞİ

Türkiye’de hizmet sektöründe farklı etnik ve bölgesel geçmişlere sahip çalışanların yoğunluğu dikkat çeker. İç göçle büyük şehirlere gelen bireyler, genellikle düşük giriş bariyerine sahip sektörlerde istihdam edilir. Bu durum, doğrudan ayrımcılıktan ziyade yapısal bir eşitsizlik biçimi olarak ortaya çıkar.

Restoran zincirlerinde bu çeşitlilik, hem kültürel bir zenginlik hem de zaman zaman iletişim ve uyum zorluklarını beraberinde getirebilir. Ancak önemli olan nokta şudur: Bu farklılıklar eşit fırsatlara dönüşebiliyor mu?

Eğer eğitim, terfi ve yönetim kademelerine erişim sınırlıysa, bu durum görünmez bir sınıf hiyerarşisini yeniden üretir.

---

YÖNETİM VE KARAR MEKANİZMASI: GÖRÜNMEYEN GÜÇ ALANI

Bir şirketin genel müdürlük yapısı, yalnızca operasyonel kararların değil, aynı zamanda değerlerin de merkezidir. Baydöner gibi markalarda yönetim; fiyat politikalarından işe alım stratejilerine kadar birçok alanı belirler.

Toplumsal cinsiyet açısından bakıldığında, yönetim kademelerinde kadın temsilinin düşük olması küresel bir sorundur (McKinsey Women in Workplace Report, 2023). Türkiye’de de benzer bir tablo görülür. Bu durum, “yetenek eksikliği” ile değil, tarihsel olarak erkek egemen iş ağları ve liderlik algılarıyla açıklanır.

Çözüm odaklı yaklaşım burada önemlidir:

Şeffaf terfi kriterleri

Mentorluk programları

Cinsiyet dengeli işe alım politikaları

Eşit ücret denetimleri

Bu tür adımlar, yapısal dönüşüm için temel araçlardır.

---

TOPLUMSAL NORMLAR VE MÜŞTERİ DAVRANIŞI

Sadece çalışanlar değil, müşteriler de bu sistemin bir parçasıdır. Hizmet sektöründe “müşteri her zaman haklıdır” yaklaşımı, çalışanlar üzerinde ek bir baskı yaratabilir. Bu baskı çoğu zaman cinsiyetlendirilmiş biçimde ortaya çıkar; kadın çalışanlardan daha fazla sabır ve empati beklenirken, erkek çalışanlardan hızlı çözüm ve otorite beklenir.

Bu beklentiler, bireysel deneyimlerden bağımsız olarak sistematik bir norm üretir.

---

TARTIŞMA SORULARI: OKUYUCUYA DAVET

Bir markanın başarısı yalnızca ekonomik performansla mı ölçülmeli, yoksa çalışan refahı da temel kriter olmalı mı?

Hizmet sektöründe kadınların yoğunlaştığı alanlar “doğal tercih” mi, yoksa yönlendirilmiş sosyal roller mi?

Sınıfsal mobilite gerçekten mümkün mü, yoksa düşük ücretli işlerde döngüsel bir yapı mı söz konusu?

Yönetim kademelerinde çeşitlilik artarsa, şirket politikaları gerçekten değişir mi?

---

SONUÇ YERİNE: SİSTEMİ OKUMAK

Baydöner gibi yaygın markalar, yalnızca tüketim alışkanlıklarını değil, aynı zamanda toplumsal yapının işleyişini de yansıtır. Bu yapıyı anlamak, bireyleri suçlamak yerine sistemin nasıl çalıştığını analiz etmeyi gerektirir.

Toplumsal cinsiyet, sınıf ve etnik köken gibi faktörler; görünmez ama güçlü biçimde iş gücü piyasasını şekillendirir. Bu nedenle asıl soru bireylerin “kim olduğu” değil, sistemin “kimleri hangi pozisyonlarda tuttuğu” olmalıdır.