Aile mahkemesinde hakim ne sorar ?

Zeynep

New member
Forumda aile mahkemesi süreçleriyle ilgili en çok sorulan konulardan biri de şu: “Hakim duruşmada ne sorar?” Özellikle ilk kez mahkemeye çıkacak kişiler için bu soru oldukça önemli. İnternette bu konuda çok fazla bilgi var ancak çoğu ya çok genel kalıyor ya da gerçek duruşma pratiğini tam yansıtmıyor. Bu nedenle hem hukuki uygulamalar hem de gerçek hayattaki deneyimler üzerinden konuyu incelemek istedim. Sizlerin yaşadığı veya tanık olduğu süreçler varsa paylaşmanız da oldukça faydalı olabilir.

Aile Mahkemesinde Hakimin Temel Amacı Nedir?

Öncelikle aile mahkemesindeki hakimin amacı tarafları sorgulamak ya da köşeye sıkıştırmak değildir. Hakimin temel görevi, olayın gerçeklerini anlamak ve özellikle çocuk varsa onların üstün yararını koruyacak bir karar vermektir.

Türkiye'de aile mahkemeleri; boşanma, velayet, nafaka, mal paylaşımı, soybağı, kişisel ilişki kurulması ve koruma tedbirleri gibi konulara bakmaktadır. Bu nedenle sorular davanın türüne göre değişebilir.

Ancak uygulamada hakimlerin sorduğu soruların büyük bölümü şu başlıklar altında toplanır:

* Evliliğin geçmişi

* Sorunların başlangıcı

* Tarafların iddiaları

* Çocukların durumu

* Ekonomik koşullar

* Geleceğe ilişkin talepler

Hakim aslında yaşanan olayları kronolojik olarak anlamaya çalışır.

Boşanma Davalarında En Sık Sorulan Sorular

Boşanma davalarında hakim genellikle şu tür sorular yöneltir:

* Ne zaman evlendiniz?

* Evlilikte sorunlar ne zaman başladı?

* Boşanmak istemenizin temel nedeni nedir?

* Birlikte yaşama ihtimali görüyor musunuz?

* Eşinizin iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

* Çocukların bakımını kim üstleniyor?

* Gelir durumunuz nedir?

Örneğin çekişmeli boşanma davalarında hakim, tarafların anlattıkları arasında çelişki olup olmadığını anlamaya çalışır.

Anlaşmalı boşanmalarda ise süreç çok daha farklıdır. Hakim çoğunlukla:

* Boşanmayı özgür iradenizle mi kabul ediyorsunuz?

* Protokolü okudunuz mu?

* Nafaka ve velayet konusunda mutabık mısınız?

sorularını yöneltir.

Burada dikkat çekici nokta, hakimin çoğu zaman uzun konuşmalardan ziyade net ve somut cevaplar aramasıdır.

Velayet Davalarında Sorular Nasıl Değişiyor?

Velayet söz konusu olduğunda mahkemenin odağı tamamen çocuğa kayar.

Hakimin ilgilendiği temel konu anne veya babanın hakları değil, çocuğun geleceğidir.

Bu nedenle şu sorular sıkça gündeme gelir:

* Çocuk şu an kimin yanında yaşıyor?

* Eğitim durumu nasıl?

* Günlük bakımını kim üstleniyor?

* Çocuğun sağlık ihtiyaçlarını kim karşılıyor?

* Diğer ebeveynle ilişkisi nasıl?

Türkiye'de son yıllarda velayet kararlarında çocukların psikolojik durumuna ilişkin uzman raporlarının etkisi giderek artmaktadır. Adalet Bakanlığı verileri ve aile mahkemesi uygulamalarına ilişkin akademik çalışmalar, sosyal inceleme raporlarının birçok davada belirleyici rol oynadığını göstermektedir.

Bu noktada ilginç bir karşılaştırma ortaya çıkıyor.

Bazı babalar velayet sürecini daha çok yaşam düzeni, eğitim planı, ekonomik imkanlar ve lojistik açıdan değerlendirirken; bazı anneler çocuğun duygusal ihtiyaçları, sosyal çevresi ve psikolojik istikrarı üzerinde durabiliyor.

Ancak uygulamada mahkemeler artık bu iki yaklaşımı birbirinin alternatifi olarak değil, tamamlayıcısı olarak değerlendiriyor.

Çünkü güçlü ekonomik imkanlar tek başına yeterli olmadığı gibi yalnızca duygusal yakınlık da velayet için tek kriter kabul edilmiyor.

Erkek ve Kadın Perspektifleri: Mahkeme Sorularına Verilen Yanıtlar Neden Farklılaşabiliyor?

Aile mahkemelerinde dikkat çeken konulardan biri de tarafların aynı olayı farklı şekillerde anlatabilmesidir.

Örneğin bir baba:

"Çocuğun okul masraflarını ben karşıladım, servis ücretlerini ödedim ve düzenli gelir sahibiyim."

şeklinde açıklama yapabilir.

Anne ise aynı süreç için:

"Çocuğun dersleriyle ben ilgilendim, hastalandığında yanında ben kaldım ve sosyal gelişimini ben takip ettim."

ifadelerini kullanabilir.

Aslında iki taraf da aynı çocuğun hayatına katkılarını anlatmaktadır.

Burada önemli olan, hakimin hangisinin daha değerli olduğuna karar vermesi değil; çocuğun yararına hangi düzenlemenin daha uygun olacağını belirlemesidir.

Aile hukuku alanında yapılan birçok akademik çalışma da bunu desteklemektedir. Özellikle çocuk gelişimi uzmanları, çocukların hem maddi güvenceye hem de duygusal istikrara ihtiyaç duyduğunu vurgulamaktadır.

Bu nedenle mahkemelerde artık tek boyutlu değerlendirmelerden uzaklaşıldığını görüyoruz.

Hakimin Özellikle Dikkat Ettiği Noktalar

Uygulamada aile mahkemesi hakimlerinin dikkat ettiği bazı ortak unsurlar vardır:

* Beyanların tutarlılığı

* Tanık anlatımlarıyla uyum

* Belgelerle desteklenen iddialar

* Çocuğun yararı

* Tarafların dürüstlüğü

* Şiddet veya ihmal iddiaları

Özellikle tarafların önceki dilekçeleriyle duruşmadaki açıklamalarının uyuşup uyuşmadığı önem taşır.

Deneyimli aile hukuku avukatlarının sıkça vurguladığı bir konu da budur: Hakimler genellikle çok konuşandan değil, tutarlı konuşandan etkilenir.

Gerçek Hayattan Birkaç Örnek

Bir velayet davasında baba yüksek gelir sahibi olduğunu vurgularken anne çocuğun eğitim ve sosyal çevresinin mevcut düzende korunması gerektiğini savunmuştu. Mahkeme yalnızca ekonomik kriterlere bakmadı ve çocuğun alıştığı düzeni koruyan bir karar verdi.

Başka bir boşanma davasında ise taraflardan biri uzun uzun eşinin kusurlarını anlatırken diğer taraf somut tarih ve olaylar sundu. Mahkeme kararında somut delillerin daha etkili olduğu görüldü.

Bu örnekler, aile mahkemelerinde duygusal anlatımın tamamen önemsiz olduğu ya da sadece belgelerin dikkate alındığı anlamına gelmiyor. Ancak duyguların somut olaylarla desteklenmesi karar sürecini güçlendirebiliyor.

Mahkeme Salonunda Beklentiler ile Gerçekler Arasındaki Fark

Televizyon dizileri ve sosyal medya içerikleri nedeniyle birçok kişi aile mahkemelerini sert çapraz sorguların yapıldığı ortamlar olarak hayal ediyor.

Gerçekte ise aile mahkemeleri çoğu zaman daha sakin ilerler.

Hakimler genellikle:

* Olayı anlamaya çalışır.

* Tarafları dinler.

* Delilleri değerlendirir.

* Çocuk varsa onun durumunu önceliklendirir.

Bu nedenle mahkemeye girecek kişilerin ezberlenmiş cümlelerden çok yaşanan olayları açık ve dürüst biçimde anlatması daha önemlidir.

Tartışmaya Açık Sorular

* Sizce aile mahkemelerinde ekonomik koşullar mı yoksa duygusal faktörler mi daha fazla ağırlık taşıyor?

* Hakimlerin çocuklarla ilgili kararlarında uzman raporlarının etkisi yeterli mi?

* Boşanma davalarında tarafların duygusal anlatımları karar sürecinde ne kadar belirleyici olmalı?

* Mahkemelerde ortak velayet uygulamasının daha yaygın hale gelmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Kaynaklar

* Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Adli İstatistikler

* Türk Medeni Kanunu (4721 Sayılı Kanun)

* Türkiye Barolar Birliği Aile Hukuku Çalışmaları

* UNICEF, Child Rights and Family Justice Reports

* Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Aile Araştırmaları

* Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Aile Hukuku Yayınları

* Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararları ve aile hukuku içtihatları

Aile mahkemesinde hakimin sorduğu soruların ortak noktası, tarafların haklılığından önce olayın gerçeğini ve özellikle çocukların geleceğini anlamaya çalışmasıdır. Bu nedenle duruşmalarda verilen cevapların içeriği kadar tutarlılığı ve somut dayanakları da büyük önem taşımaktadır.