Yazarları, Pancíř'deki açık kapılarda da fotoğraf için kuyruk oluştuğunu anımsıyor

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Umava'yı Seviyoruz projesi nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?
On bir yıl önce, sosyal medyada daha kolay bulabilmek için umava'dan gelen güzel fotoğrafları etiketlemek için özel Instagram hesabımda #welovesumava etiketini kullanmaya başladım. Aynı hashtag daha sonra yazdan yaza fotoğraflarını paylaşmak isteyenler tarafından Instagram ve Facebook'ta da kullanılmaya başlandı. Bu nedenle bu topluluk için aynı adı taşıyan bir Facebook profili oluşturdum ve her şey böyle başladı. Resmi olarak faaliyet gösterebilmek için bir dernek kuruldu ve yedi yıldır faaliyet gösteriyoruz.

Facebook sayfanızı ziyaret ettiğimde, bu sadece güzel fotoğraflar paylaşmakla ilgili değil, değil mi?
Biz bir nevi bilgi merkeziyiz. Birisi sizi uçağa götürmek istiyor ve bize havanın nasıl olacağını soruyor. Hayranlarım cevap vermeye çalışsın. Uçuşlar için ipuçları topluyoruz, kar hakkında, ec'nin durumu hakkında güncel bilgiler sağlıyoruz. Çoğu yazımızın güncel olduğunu varsayıyorum. Aynı anda on uygulamam var ve mümkün olan en iyi hasatı almak için uçuşlarımı buna göre dolduruyorum. Sosyal medyada sıklıkla gün doğumu videoları yayınlıyorum. Temel, umava'yı, onun güzelliğini tanıtmak, çekiciliğini ve benzersizliğini göstermek, bir tür aydınlanma sağlamaktır. Ama aynı zamanda inisiyatiflerde bulunmak ve insanlara yardım etmek de eğlenceli.

Umava'yı Seviyoruz işareti kupalarda, üç tekerlekli bisikletlerde, tişörtülerde görülüyor…
Yavaş yavaş sosyal medyadaki hayranlarımız sadece fotoğraf istemedi, bir şekilde tabelada reklam yapmak istediler, birine yardım etmek, evde logomuzla bir şeyler olmasını istediler. Çıkartmalarla başladık, yarışa çok sayıda tişört ve kapüşonlu üst ekledik ve bir yıl içinde her zaman bazı ürünlerin sınırlı sayıda üretimini yaptık. Satma zamanı geldiğinde parçalarla uğraşmayın. Her zaman nesnelere özgün tasarımlar üretiyoruz, asla aynı olmuyorlar ve sanatla iç içe olan kişilerle tasarım işbirlikleri yapıyoruz. Tüm ürünlerimiz pbh'ye sahiptir veya yakında sahip olacaktır.

Derneğin internet sitesinde hayranlarınız da dahil olmak üzere hayır kurumlarına yaklaşık 400.000 kron bağışta bulunduğunuzu belirtmişsiniz. Bu bağlantı nasıl çalışıyor?
Satılan her üründen elde edilen paranın %100'ü ihtiyacı olan birine gider. Örneğin, sınırlı sayıda üretilen teneke satışlarından, Klatovsk hastanesindeki hasta çocuklar için oyuncaklar satın aldık veya diğer teneke kutulardan emekli maaşları hasta bir aileye yardım etti. Yeni bir tekerlekli sandalye ve çok daha fazlası için bir açık artırmada 40.000 kron bağışladık. Bu etkinlikler için #RdidlmeRadost etiketini kullanacağız. Bu etkinlikler bizim için çok büyük bir artı.

İnsanlar bir ürün satın alarak yaratımınızı destekleyebilirler. Ne yaptın?
Örneğin Pavlnov'da 111 meyve ağacı diktik ve 100 meyve bahçesini restore ettik. Bugün halka açıktır ve herkes meyvelerin tadına bakabilir. Rudy tren istasyonu yakınındaki bir meyve bahçesini restore ettik. Ferdinandov dol'daki ve 40 yılı aşkın bir süre sonra şehre dönüştürdüğümüz Rudy demirhanesinin yakınındaki madeni restore etmeyi başardık. Jin'i ve çok daha fazlasını yeniden yeniledik.

Peki ya Triko'nun pbh projesi?
Yılda bir kez sonbaharda, yararlanıcıların pbh ile tişört veya sweatshirt satın alabilecekleri 10 günlük bir e-mağaza açıyoruz. Satın alınan her tişört için umavın üzerine öncelikle halkla birlikte ağaç dikeceğiz. Beni satın aldığında kendine mi alırsın, yoksa parasını biz öderiz. Gözaltı merkezimizde yirmi civarında çok sayıda insan vardı. İki gün boyunca burada olacağız ve 300-400 civarında kişi bizi karşılayacak. Herkese bir sertifika ve ağaca isim verecek bir işaret verilir. Ve ben sadece çok yönlü yaratım için destek satın alıyorum.

Bu kadar mı? Bu uygunsuz bir kelimedir.
Bu öyle. 11 etkinlik düzenledik ve 30.000'in üzerinde ağaç diktik. Yüzde doksanı yemiş olan kayın ağaçlarıdır. Gelenler ilk önce ağaçlarını aldırmak konusunda gerçekten dürüstler. Bir ağaç kazarken içine genç bir fidan atın ve ağaç tozunu gömün. Tüm bunları ağaçların dikilmesi gereken yer konusunda anlaştığımız Lesy R ile işbirliği içinde yapıyoruz. Toplantıya bir adam geliyor ve bana hasretin alt metninin ne olduğunu anlatıyor.

We Love umava'da Marko Ztracen'in ironik şarkısına belli bir şekilde yer vermeyi başardık.
Faaliyetlerimizin özü, gönüllülerin toplu halde atıkları temizlediği temizlik projesidir. Ne zaman bir yer seçse, huzurun ve tarlanın öncesi ve sonrası fotoğrafını çekin. Bu sayede yüzlerce kilo çöp temizleniyor. Ödül olarak bu gönüllülere Marek Ztracen'in gizli konserini düzenledik. Marek, Umag'ın yerlisi ve vatanseverdir ve bu fikir onu heyecanlandırmıştır.

Ödül konseri arada bir yapılıyordu, örneğin Pancem'in altındaki çayırda ya da Kaperk Kalesi'nde. Burası her zaman gönüllülerin son dakikada öğrendiği gizli bir yerdir. Geçen sefer 400 kişiydik, aralarında yönetmen Ji Strach, tenisçi Barbora Strcov, oyuncu Vojta Kotek, Matj Hdek ve Luk Hejlk, moderatörler Mra ve Zorka Hejdovi gibi isimler bizi destekliyor.

Oteven'in Panca'ya açılan kapılarının en ünlüleri arasında olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar her an yanlarında fotoğraf çektiriyor ve kapılar bir nevi umava ikonu haline gelmiş durumda. Bunu nasıl buldun?
Kendi kendime Panc'ın üstü yok, üstüne çıkmayın diye düşündüm ve aklıma açık bir kapı geldi. Sonbaharda, yani covid'den hemen önce kapıları açtık ve Çek Cumhuriyeti'nde seyahatler başladıktan sonra kapılarda da fotoğraf kuyruğu oluştu. Aynı zamanda ern ve ert gölleri gibi yakın çevredeki turistik destinasyonların da işini kolaylaştırmak istedik. Ve işe yaradı. Sadece gölü rahatlatmakla kalmadık, aynı zamanda insanları Panc'a gelmeye teşvik ettik. İnsanlar gruplar halinde Panc'a doğru yola çıkmaya başladı, kapılar açıkken fotoğraf paylaştılar. #otevrenedvere etiketiyle köpeğin 5 bin fotoğrafı bulunuyor.

Fotoğrafları açık iki hashtag ile kullanmak çok yardımcı olacaktır.
İlk yılın ardından iki günde kaç kişinin fotoğraf çekip paylaştığını görünce, her fotoğraf için iyi bir amaca bir taç vermeye karar verdik. Ama gerçek zamanlı olarak 10 kron. Yıl sonunda Instagram'da bu hashtag'in yer aldığı fotoğrafları gördük ve bunları ihtiyaç sahibi birine ithaf ettik. Geçen yıl Noel'de 40.000 idi, Aralık ayı sonlarında Osvovn'daki toplantıda yüz kuruş toplandı.

Akut meningokokal sepsis nedeniyle böbrek nakli olmak zorunda kalan ve aynı zamanda her iki bacağı da diz altından kesilmek zorunda kalan Klatov yakınlarındaki köyden Renat ile pedal çevirdik. Birkaç gün önce de iki küçük kızını büyüten Luka'ya aynı şekilde yardım etmiş, Prag'a uçarak onları sevindirmiştik.

Mülakat sırasında birden fazla dilde konuşun, projede sizinle birlikte çalışan biri var mı?
Evet. Sanatı sevdiğim için başladım. Ama ne olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu. Almanya'da on yıl çalıştım ve çok zamanım vardı, bu yüzden kıyafetlerimi yıkar, fotoğraf çeker ve duvara resimler asardım. Ancak yavaş yavaş sadece gezgin bir satıcıya dönüştü, fikirler ve projeler akmaya başladı, uygulamaya, röportajlar vermeye, insanlara yazmaya başladım ve işe ayak uydurmak imkansız hale geldi.

Bu nedenle 2022 yılında We Love umava'yı tamamen yenilemeye karar verdim. Beğendiğim şeyleri kesmeye başladım, bu harika. Bugün Facebook sayfamı 60.000 kişi takip ediyor, Instagram'da ise yaklaşık 53.000 kişi takip ediyor. Sanatı benim kadar seven ve hayatı boyunca burada yaşayan Filip kardeşimle tanıştığımdan beri bana bu konuda yardımcı oldu. Aile girişiminin bir diğer üyesi ise model Adla. Ben ise fikrin başındayım, kardeşim bilişim sitesinin köpeği ve kadın da fikirlerimi düzeltiyor. Ve tüm etkinliklerimizde her zaman birlikteyiz.

Faaliyetleriniz çok çeşitli, her yıl ne yapıyorsunuz?
Tam mm, ama onları açıklamayacağım. Ve bu lb. insanların başına gelen şeydir. Her zaman bekle, işte yine başlıyoruz. Belki bir tane olacaktır. Birkaç yıl önce, umavda bir yeri işgal eden bir tanesi keşfedildi, biz de bunu başkalarının bulabilmesi için işaretlemek istiyoruz, çünkü buna tarihsel açıdan karar verilecek. Gelecekte devrimden hemen önce yıkılan bir şapeli restore etmek istiyoruz.

Bu yüzden PSP'lerin güncel olduğundan emin olalım. Mesela bir yılda güneşin 80 ve 100 girişini ziyaret edeceğim. Belirli bir şehirden sosyal medyada videolar yayınlamaya çalışıyorum ki bu bazen öngörülemeyen hava koşulları nedeniyle hiç de kolay olmuyor. Ancak bu videoları, örneğin bizzat okula gidemeyen yaşlılara, insanlara aktarabildiğim için mutluyum. Ağaçları restore etmeye, ağaçları kesmeye, doğanın ve insanların doğayla iç içe yaşamasına yardımcı olan diğer çatı projelerine devam etmek istiyoruz.

Umav'da sizi bu kadar büyüleyen ne?
Bu onun çeşitliliğidir. Kendine has faunası, florası, gizemli şehirleri, tepeleri, ormanları, gölleri, çayırları var. Burada hemen hemen her şey var. Almanya sınırındaki bir kasaba olarak zengin bir tarihe sahip, askeri karakolu ve birçok köyü vardı. El değmemiş satışların olduğu geniş bir arazi var. Dünyanın birçok ülkesini ziyaret ettim ama Umava tek kelimeyle benzersiz. Onu son 10 yıldır tanıyorum, ilk köpeğe yürümeyi, sonra da ikinciye yürümeyi öğrettiğimden beri. Belirli bir şehri sevmiyorum ama yok olmuş köylere hayran kalıyorum. Geriye sadece bir taş yığını kalan köyün bir zamanlar nasıl görünebileceğini hayal ediyorum. Büyü yapması gerekiyordu.

Her ron simulacrum teninde güzel ve üzerinde koyu renktedir. Yeşil olduğu için bahardır. Pek yeşil olmayan ve çok fazla turistin olduğu yaz mevsimini biraz geride bırakırdım. Sonbaharı renklerinden dolayı, kışı ise bir lya olduğum için seviyorum.