‘The Brig’ ile Tanınan Oyun Yazarı Kenneth H. Brown 85 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Bir Denizci olarak deneyimlerine dayanarak, Kore Savaşı sırasında bir askeri hapishanede insanlıktan çıkmayı betimleyen 1963 Off Off Broadway oyunu “The Brig” ile beğeni toplayan New Yorklu oyun yazarı Kenneth H. Brown, 5 Şubat’ta bir hastanede öldü. Queens’deki darülaceze. 85 yaşındaydı.

Performans sanatçısı ve yazar Penny Arcade olan bir arkadaş, nedenin kanser olduğunu söyledi.

1950’lerde Brooklyn’de zorlu bir sokak gibi büyüdükten sonra, ülkesine hizmet etmeye hevesli olan Bay Brown, 18 yaşında Deniz Piyadeleri’ne katıldı. Ancak Japonya’da konuşlandırıldığında, askeri hayatın sarsıldığını gördü ve hücreye atıldı. itaatsizlik için.

Orada, onun hesabına göre aşağılandı ve taciz edildi. Gardiyanlar ona “kurtçuk” dedi; küçük ihlaller için bile midesine yumruk atıldı. Sabahları çöp tenekelerinin kapaklarının ranzalara vurulmasıyla başladı ve o ve mahkûm arkadaşlarına klostrofobik mahallelerinde nefesleri kesilene kadar saatlerce koşmaları emredildi.

Aşağı Doğu Yakası Biyografi Projesi ile yaptığı röportajda, “Deniz Kuvvetlerinde her zaman başım beladaydı” dedi. “İki kez hücreye gittim. İlk kez 25 gün yaptım.” Askerliği hakkında, “Çıktığımda tam bir pasifisttim” dedi.

New York’a döndüğünde, Bay Brown barmen olarak çalıştı ve Columbia Üniversitesi’nde G.I. Fatura. Boş zamanlarında, hapsedilmiş 10 Deniz Piyadesi ve onlara gaddarca davranan gardiyanların hayatındaki yorucu bir günü betimleyen hiper-gerçekçi bir oyun olan “The Brig”i yazdı.

Sn. Brown, Manhattan avangart topluluğu Living Theatre’ın kurucuları Judith Malina ve Julian Beck ile 1964’te ayrıldı. Şirket, “The Brig”in ilk gösterimini yapmıştı.

Sn. Brown’ın herhangi bir tiyatro bağlantısı yoktu. Ancak bir arkadaşı aracılığıyla el yazması, 1940’larda Julian Beck ve Judith Malina tarafından kurulan saygın avangard repertuar topluluğu Living Theatre’a ulaştı. “The Brig” tarafından büyülendiler ve onu üretmeye karar verdiler.

Bay Brown, “Ben mahalleden bir adamdım” dedi. “Julian ve Judith gibi insanlarla hiç tanışmadım.”

“The Brig” 1963’te Greenwich Village’daki Living Theatre’da açıldığında büyük yankı uyandırdı.

Howard Taubman, The New York Times için yazdığı incelemede, “Yaşayan Tiyatro sahnesinde olanlar, hücredeki koşulların gerçek bir temsiliyse, başkan veya savunma sekreteri bir soruşturma emri vermeli” dedi. “Bay. Brown’ın saplantılı senaryosu, yıkıcı iddianamenin hiçbir ayrıntısını esirgemiyor.”

Oyun üç Obie Ödülü kazandı ve Avrupa’yı gezdi. Jonas Mekas bir film versiyonunu yönetti.

“The Brig”, Living Theatre’ın en büyük başarılarından biri haline geldi, ancak aynı zamanda oradaki anarşik son performansı nedeniyle şirketle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı hale geldi. Oyun devam ederken, yetkililer suçlu vergiler nedeniyle oyun evini kapattılar, ancak oyuncular ve seyirciler son bir gösteri için asma kilitli tiyatroya girdiler.

Bay Brown, “Oyun, başarmak istediğim şeyi başardı” dedi. “Bu durumun dehşetini ortaya çıkardı ve yorum yaparak değil, yaparak çok net bir şekilde ortaya koydu. Aslında, Deniz Piyadeleri olan sadizm ritüelini gerçekleştiriyor. ”

Yönetmenliğini Jonas Mekas’ın yaptığı “The Brig”in 1964 yılındaki film versiyonundan bir sahne Kredi… Harvard Film Arşivi

Kenneth Howard Brown, 9 Mart 1936’da Brooklyn’de Kenneth ve Helen (Bella) Brown’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi banka memuru, babası polis memuruydu.

Bay Ridge bölümünde büyüyen Ken, mahalledeki gençlerle kavga ettiği biliniyordu. Ama aynı zamanda gençliğinde Cizvitlerin yönettiği Brooklyn Prep’e katılırken şiirler ve kısa öyküler de yazdı.

“The Brig”in başarısından sonra Bay Brown, ünlü bir genç oyun yazarının hayatından keyif aldı. 1986’da The New York Times Magazine’de şöyle yazmıştı: “Ödüller ve burslarla, öğretmenlik işleriyle ve uzak yerlere gezintilerle koşuyordum. Belki edebiyatın ender rastlanan atmosferinde bir şeyler yapabilirim.”

Ama “duman dağılana kadar” diye devam etti, “kırılmıştım.”

Bakıcı barına geri döndü. University Place’deki bir caz kulübü olan Bradley’s’de çalıştı ve şehir merkezindeki tiyatro kalabalığının uğrak yeri olan bir Bowery olan Phebe’s’in işletilmesine yardım etti. 1972’de Times’da yayınlanan bir makalesinde, bir yazarın şehirdeki yaşamının gerçeklerine alaycı bir şekilde değindi:

“Doğru, ‘The Brig’ yazan adam benim. Burada bu restoranı işletirken ne yapıyorum? Şey, kirayı ödemem gerekiyor, biliyorsun. Hayır, herhangi bir burs ve hibe alamam. Hepsine sahibim ve yeniden tiyatro tarihi yazana kadar kimse onları yenilemeyecek. Ah, evet, bunu tekrar tekrar yapmak zorundasın.”

Ama Bay Brown yazmaya devam etti. 1970’de, 1950’lerde Bay Ridge’de büyüyen lise öğrencileri hakkında otobiyografik bir roman olan “Narrows”u yayınladı. Kasvetli bir şehir dairesinde geçen bir drama olan “Nightlight” 1973’te sahnelendi. Adolf Hitler ve Eva Braun olduklarına inanan bir çifti tedavi eden Park Avenue psikiyatristi hakkında bir roman olan “Hitler’s Analyst” 2000 yılında yayınlandı.

Bay Brown, Bay Ridge’de, ebeveynleri tarafından kendisine devredilen kira kontrollü bir dairede yaşayarak yaşlandı ve yıllarca Manhattan’a bara bakmaya gitti. Fitzgerald romanını anlatan karaktere dayanan “Carraway” başlıklı “The Great Gatsby”nin devamını yazmakla meşguldü. (Hayatta kalanlarla ilgili bilgiler hemen mevcut değildi.)

2007 yılında, Living Theatre’ın tiyatrosunun kapatılmasından ve şirket bir yerden bir yere taşınmaya başlamasından yıllar sonra, Aşağı Doğu Yakası’nda yeni bir eve yerleşti. Bay Brown’u şaşırtan bir şekilde, 80 yaşındaki Bayan Judith Malina’dan kendisine açılış prodüksiyonunun “The Brig” olacağını söyleyen bir telefon geldi.

Oyunun yeniden canlanması geniş çapta duyuruldu ve Bay Brown zaferin tadını çıkardı. Ancak Amerikalılar hala ABD’deki işkence raporlarını hesaba katarken. Irak’taki Abu Ghraib askeri hapishanesinde canlanma tam zamanında oldu. Bu tesadüf Bay Brown için kaybolmadı.

2010’daki bir röportajda, “‘The Brig’ her zaman alakalı olmuştur” dedi. “Savaş olduğu ve bir ordu olduğu sürece ve özellikle savaş açmanın etik hakkını sorguladığı sürece sanırım.”

“Dünyada barış olana kadar,” diye ekledi.