Teknoloji kızlara göre değil mi? Bu bir hata, çekici kullanan sert kaltak

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Evdeki ve okuldaki pek çok kız, teknolojinin kızlara göre olmadığını duymuştur. Çünkü bunu küçük yaşlardan beri duymuşlar, otomotiv endüstrisi için elektrik motoru yazılım mühendisi olan Pilsen’den Tereza Radouov, çok uluslu ZF Mühendislik şirketinde çeşitli markaların elektrikli otomobilleri ve hibrit otomobillerinin hizmetlerini geliştiriyor.

Bize göre stereotipler içerisinde yaşıyoruz ve bu nedenle potansiyel kullanılamıyor. Radouov, benim neslimde durum böyle, belki çocuklarımızı farklı yetiştirdiğimizde biraz daha iyi durumda olacaklarını belirtti. Pilsen Üniversitesi (ZU) Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nde elektrik sürücüleri ve güç elektroniği eğitimi aldığı dönemde iki kadın, on erkek mezun olduğu gerçeğine dayanmaktadır.

Ama onlardan önceki ve bizden sonraki yıllarda hiç kadın yoktu. Ve bu kesinlikle, Radouov gibi, baştan beri okumayı planlayan, ancak matematik ve fizik derslerindeki mükemmel sonuçları nedeniyle onu teknolojiye yönlendiren öğretmenlerle zor zamanlar geçiren, Radouov gibi benim tipimde kadınların olmamasından değil. .

çekici servisindeki bir kadın mı? sorunlu gün

Stedn prmyslov koly’nin editörü Jarmila Konopov ve Pilsen’deki Profesör Vejcar’ın Stedn profesyonel kolisi de şampiyonluk için mücadele ediyor. Ancak sonuç, bu alanların hiçbirinde tek bir kız öğrenci olmaması ve tipik mühendislik alanlarında göz ardı edilebilecek kadar az bir yüzdenin bulunmasıdır. Konopov, bunun bir kod olduğunu, çünkü bir kişinin belirli bir teknik alandan mezun olduğunda pratikte çok yetenekli olduğunu söyledi.

Plzeň’den Denisa Havlova’nın hayali teknik bir sahaydı. Küçük yaşlardan beri arabalara takıntılı olmasına, çocukluğunda hep Formula 1 pistlerinde araç kullanmasına, arabalarla oynamasına ve oyuncak bebekleri yıkmasına rağmen bunun hiçbir faydası olmadı. Araba tamircisi olmasını önerdiğinde babası onu bundan vazgeçirdi ve sonunda bir otel bisikletine bindi. Ancak önceki mesleklerinden pek hoşlanmadığı gibi çok sevdiği arabalarına binip Plzeň’deki Auto Kadet çekici servisinde çalışıyor.

Gemiye bindiğinde işi kadın ve erkek diye bölen erkeklerin, çeki demirine gitmesine bile izin vermeyeceklerinden korkuyordu. Ama bir daha asla olmadı. Kızın içki içtiğine şaşırırlar ama bir türlü iyileşemez, araba yüklenir ve aralarında önyargıları yıkan öncü olarak kabul edilen Havelov’un da bulunduğu yola çıkarlar.

Bir erkek kadar güce sahip olmadığımın farkındayım, ancak araba bir yere park edildiğinde ve ona ulaşmak zor olduğunda çoğu durumda bir vinçle kendime yardım edebiliyorum. Araba düz bir çizgide olduğunda, onu sallıyorum ve arabayı ihtiyacım olan yere, önce genç kadını itiyorum.

Şirkette diğer insanlar gibi çalışıyor çünkü meslektaşları onun bu işin üstesinden gelebileceğini biliyor. Havelov, iş yerinde sağduyuya, fiziksel yasaların temellerine ve fa kelimesini dinlemeye ihtiyacınız olduğunu gülerek ekledi.

Cinsiyet nedeniyle merak edilen durum

Çünkü arabada patlak lastiği nasıl değiştireceğinizi her öğrendiğinizde onların ayakkabılarıyla araba sürmezsiniz ve kendinizi zor durumda bulursunuz. Sonra sıska bir kızın bisikletime nasıl bindiğine bakıyorsunuz. Ancak Havelov’a göre herkes bu rolde kendini rahat hissetmiyor. Önyargı burada da işe yarıyor. Bazılarının kafası tamamen karışıyor, hatta bazıları tekerleğiniz ya da el arabanız yok diye bahaneler uydurmaya başlıyor, önce tekerleği değiştirmesi maksimum beş dakika süren çekici servis görevlisi. Hatta içeriden tamir edebileceği Toyota Corolla tabelalarını kendi arabasına bile takıyor. Boş zamanlarında bir rallinin yardımcı pilotu olarak araba kullanıyor.

Cinsiyet nedeniyle arlot mahkeme durumlarında da karşımıza çıkıyor. Genç kadın aynı zamanda servis ve iklimlendirme işleriyle de ilgileniyor. Adını yayınlamak istemedi ama editörler bunu biliyor. Korkarım müşteriler garsonun içki içtiğine şaşıracaklar. Birisi böyle bir işin nasıl halledileceğini bilmiyor, o yüzden önce ben durup kontrol edebilirim.

Ancak ikinci durumda, ilk şey, işi sipariş eden kişinin, kadının içki içmiş olmasına şaşırmasıdır. Ama işi zamanında bitireceğimi görünce kızıyorlar. Özellikle kendilerinden önceki bir şirketle karşılaştırıldığında, sanat eğitimi alan arlot gibi adamları oraya gönderen, ancak covid döneminde iş hakkında içti ve dolayısıyla yeni bir şeyler öğrendi.

Daha önce bu tarz bir çalışma yapmamış olsam da öğrenmede hiç sorun yaşamadım. Bu adam meşgul olduğunda ve çalışmak istediğinde genç bir kadına her şeyi yapabilir.

Üniversite alanları daha az açık

Pilsen Zpadoesk Üniversitesi (ZU) Rektörü Miroslav Lvika, daha fazla kadının teknik alanlarda eğitim alabileceğinin farkında olduğunu belirtti. Pesto bile bireysel çalışma programlarındaki kadın ve erkek öğretmenlerin oranını etkileyen bir faktör değil. Tam tersine üniversiteler dahil tüm toplumun bu konuda başarısız olduğuna inanıyorum. Rektör, kendilerine gelen değişikliklerin belki daha yavaş olduğunu, hoşumuza gitmeyeceğini ama bildiğim kadarıyla kalıcı bir karaktere sahip olduğunu ve bunu çok olumlu algıladığımızı kaydetti.

Geçtiğimiz yıl kadınların ortalama yüzde 12,6’sı ZÜ’nün teknik fakültelerinde eğitim gördü. Ancak ülkede hem teknik hem de endüstriyel-teknik çalışma alanlarının kadınların tercih ettiği alanlar olması dikkat çekicidir. Buna geomatik, bilgi sistemleri, matematik ve finansal çalışmalar veya mekanik dahildir. Ortalamanın üzerinde bir puan alınacağını hatırlatan Lvika, ZU’daki kadınların kendilerini ilgilendiren her alana kapılarının açık olduğunu da sözlerine ekledi. Lvika, başladıklarında tam bir saygıyla karşılanacaklarını ve kesinlikle önyargılarla mücadele etmek zorunda kalmayacaklarını söyledi.

Navigasyon Svojkovic’in fikirlerini ormana götürdü (7 Ekim 2022)