Syl Johnson, Bir Tarikatı Takip Eden Soul Singer, 85 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Syl Johnson, 1960’larda “Is It Çünkü I’m Black” gibi şarkılardaki ham sesiyle bir kült oluşturan ve onlarca yıl sonra rapçiler tarafından yoğun bir şekilde örneklenen Chicago soul şarkıcısı ve gitaristi , Pazar günü Mableton, Ga.’da kızlarından birinin evinde öldü. 85 yaşındaydı.

Kızı Syleecia Thompson, nedeninin konjestif kalp yetmezliği olduğunu söyledi.

Hiçbir zaman listelerde üst sıralarda yer alan bir yıldız olmasa da, Bay Johnson, şarkılarının itici gücü ve James Brown’ın homurdanan zevkine veya Al’a uygun çok yönlü bir vokal stili nedeniyle plak koleksiyoncuları ve hip-hop yapımcıları tarafından sevildi. Green’in aşka düşkünlüğü. Elli yıl boyunca bir dizi plak şirketinden düzinelerce single ve albüm çıkardı ve 70’lerinde, kapsamlı bir şekilde araştırılmış kutulu bir set olan “Complete Mythology” (2010) ve çalışmalarını yeni bir nesle tanıttıktan sonra kariyerinde yeniden canlanma yaşadı.

Bay Johnson aynı zamanda soul müziğin en küstah ve eğlenceli öykücülerinden biriydi, övünmesi ve müzik sektörünün alt tarafıyla ilgili hikayeleriyle hayranları ve gazetecileri büyüledi. Kendisini “çok yönlü bir dahi” olarak ilan etti ve kendisini Bay Brown, Bay Green ve Marvin Gaye gibi türün devleriyle olumlu bir şekilde karşılaştırdı.

Bay. Johnson, tarihsiz bir tanıtım fotoğrafında. Hiçbir zaman liste başı bir yıldız olmamasına rağmen, şarkılarının itici gücü ve çok yönlü vokal tarzı nedeniyle plak koleksiyoncuları ve hip-hop yapımcıları tarafından sevildi.

Bay Johnson’ın performans kariyeri 1980’lerde yavaşlamaya başlayınca Şikago’da bir deniz ürünleri restoranı açtı, gayrimenkul yatırımı yaptı ve telif haklarını arayan kazançlı bir yan iş buldu. “Different Strokes” (1967) ve “Is It Çünkü I’m Black” (1969) gibi parçalardaki oluklar ve başıboş hırlamalar, Wu-Tang Clan, Whodini, Public Enemy, Kid Rock ve NWA; Michael Jackson bile Bay Johnson’ın müziğinden bazılarını kullandı.

Bay Johnson, yetkisiz örneklerin yakalanmasında yardım için çocuklarını ve arkadaşlarını kaydetti.

“Mahalledeki insanlara, ‘Müziğimden örnek alan bir rapçi bulursanız, size para öderim’ derdi” dedi Bayan Thompson, 2010 yılında The New York Times’a. çocuklar, gidip kasetler alırdık ve onun ‘vay be!’ sesini duyabilecek miyiz diye dinlerdik. ve onun ‘aw!”

Bay Johnson, bazen dava yoluyla bu telif ücretlerinin peşine düştü. Son yıllarda hedefleri, 2012’de Bay Johnson ile bir davayı çözen Jay-Z ve Kanye West’i içeriyor.

“Wu-Tang’ın paralarıyla inşa ettiği evde oturuyorum” Bay Johnson The Times’a söyledi.

Bay. Johnson, soul müziğin en küstah ve eğlenceli öykücülerinden biriydi, palavrası ve müzik sektörünün alt tarafıyla ilgili hikayeleriyle hayranları ve gazetecileri büyüledi. Kredi… Numero Grubu aracılığıyla

Sylvester Thompson, 1 Temmuz 1936’da, pamuk ve mısır yetiştiren Samuel ve Erlie Thompson’ın altıncı çocuğu olan Holly Springs, Miss yakınlarında doğdu. Samuel Thompson yerel bir kilisede şarkı söyledi ve armonika çaldı ve Sylvester ve ağabeyi Jimmy ve Mack gitarı aldı. 1950’de aile Chicago’ya taşınmıştı.

1950’lerin sonlarında Sylvester, Junior Wells ve Jimmy Reed gibi blues oyuncularına eşlik ediyordu ve 1959’da ilk single’ı “Teardrops” R&B şarkıcısı Jackie Wilson, Federal etikette Syl Johnson adı altında piyasaya sürüldü. Sahne adı, Federal’in bir yan kuruluşu olduğu King Records’un arkasındaki izlenimci Syd Nathan tarafından seçildi.

Bay Johnson’ın erkek kardeşlerinin de müzik alanında kapsamlı kariyerleri vardı. Basçı ve gitarist Mack Thompson 1991’de öldü. Jimmy Johnson Chicago’da önde gelen bir blues gitaristi oldu ve 31 Ocak’ta 93 yaşında öldü.

Syl Johnson 1960’larda çeşitli plak şirketlerinden single’lar yayınladı, 1967’de Twilight Records ile sözleşme imzalamadan önce sınırlı bir başarı elde etti. Şirket için kaydettiği “Come On Sock It to Me”, “Dresses Too Short” ve “Different Strokes” gibi cesur funk ritmleri ve güçlü vokalleriyle şarkılarının sesini yükseltti. profil. Bay Johnson’ın derin homurdanmalarının yanı sıra şarkıcı Minnie Riperton’ın kıkırdamalarıyla sık sık örneklenen açılışında yer alan “Different Strokes”, Billboard’un R&B listesinde 17 numaraya ulaştı. (Twilight Records, bu ismin başka bir şirkete ait olduğunu öğrendikten sonra, sonunda kendisini Twinight olarak yeniden vaftiz etti.)

Rahip Dr. Martin Luther’in suikastına yanıt olarak yazılan “Is It For I’m Black” King Jr., acı bir sosyal yorum notu ekledi. “Bir şey beni engelliyor,” diye şarkı söyledi. “Bu ben siyah olduğum için mi?”

1971’de Bay Johnson, Al Green’in evi olan Memphis’teki Hi Records ile anlaşma imzaladı ve burada plak şirketi yapımcısı Willie Mitchell ile çalıştı. Bay Johnson’ın orada geçirdiği zaman -çıktısı Bay Green’in 1975’teki “Take Me to the River”ın bir kapağını içeriyordu- ona belki de en büyük pozunu verdi, ancak daha sonra Chicago’da kayıt yapmaya devam etmeyi dilediğini söyledi.

Bay. Johnson, 2009’da Brooklyn’deki Williamsburg Müzik Salonu’ndaki performansta. Kredi… Piotr Redlinski for The New York Times
(

Kardeşi Jimmy ile birlikte “Two Johnsons Are Better Than One” adlı bir albüm de dahil olmak üzere 2000’li yıllara kadar kayıt yapmaya devam etti. Ancak, 2006’da Chicago’daki kapsamlı araştırmalarıyla tanınan Numero Group, bir yeniden düzenleme projesiyle ilgili kendisine yaklaştığında, çoğunlukla müzikten emekli olmuştu. Plak şirketlerine güvenmeyerek, şirketi yaklaşık dört yıl boyunca reddetti.

Sonunda anlaşmaya vardığında, plak şirketi altı LP’lik, dört CD’lik bir monolit üretti, net tarihi fotoğraflar ve ayrıntılı astar notları vardı. Kutulu set, Bay Johnson’ın mirasını sağlamlaştırdı ve Numero’nun güvenilir bir çıkış noktası olarak referansını oluşturdu.

“Syl Johnson’sız Numero yok” dedi ve müzik yayın haklarının ve kayıtlarının çoğunun sahibi olarak Bay Johnson’ı temsil etmeye devam eden etiketin kurucularından Ken Shipley.

2015’te Bay Johnson, Rob Hatch-Miller’ın yönettiği “Any Way the Wind Blows” adlı bir belgesele konu oldu.

Kızı Syleecia’ya ek olarak, Bay Johnson’ın hayatta kalanları arasında üç kızı daha var, Sylette DeBois, Syleena Johnson ve Michelle Thompson; bir oğul, Anthony Thompson; iki kız kardeş, Vivian ve Marva Thompson; ve bir dizi torun ve torun torunları.

Bay Johnson, müzik endüstrisiyle ilgili deneyimlerini anlatırken acı olabilir, ancak daha sonraki yıllarda, damgasını vurması için bir şans daha verildiği için minnettarlığını dile getirdi.

“O günlerde pek çok insan gibi doğru şansı bulamadım” dedi The Times’a “Complete Mythology” çıktıktan sonra .

“Ama ben hayallerimden vazgeçmedim” diye ekledi, “ve şimdi bu insanlar geri dönüp onu aldılar ve ‘Bu tam burada altın dostum, altını kaçırdın. ‘ Ve bir kez kontrol ettiğinizde beğeneceğinizi düşünüyorum.”