Supernatural’ın Edebiyat Ustası Peter Straub, 79 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Edebi terör, gizem ve doğaüstü romanlarıyla onu 1970’lerin ve 80’lerin korku-kurgu patlamasının en üst sıralarına yerleştiren Peter Straub, Ira Levin, Anne Rice ve yakın arkadaşı ve işbirlikçisi Stephen King gibi yazarlarla birlikte öldü. Pazar günü Manhattan’da. 79 yaşındaydı.

Eşi Susan Straub, NewYork-Presbiteryen Hastanesi’ndeki ölümün kalça kırılmasından sonraki komplikasyonlardan kaynaklandığını söyledi.

Bay Straub hem türünün ustası hem de endişeli bir sakiniydi. “Julia” (1975) ve “Hayalet Hikayesi” (1979) gibi romanlar, çalışmalarının kategorizasyonu aştığında ve sadece okuyucuların ve eleştirmenlerin onu nasıl gafil avladıklarını görmek için istediğini yazdığında ısrar etmesine rağmen, bir zamanlar gıcırdayan bir alanı canlandırmaya yardımcı oldu. bir korku romancısı.

“Julia” (1975), Stephen King’in ilk romanı “Carrie”den bir yıl sonra ve Anne Rice’ın ilk çıkışı “Vampirle Görüşme”den bir yıl önce yayınlandı.

Eleştirmenlerin ve okuyucuların ne düşündüklerinden şikayet edebileceğinden değil. Ölen kızı olan ya da olmayan bir ruhun musallat olduğu bir kadın hakkındaki üçüncü romanı “Julia” ile başlayan Bay Straub, eleştirmenlerden övgüler aldı ve daha önce çok satan bir hikaye türüyle en çok satanlar listelerinde zirveye yerleşti. alt-edebi olarak kenara çekildi – küçük dergilerin malzemesi.

Bay King bir telefon görüşmesinde “Birçok yönden benzersiz bir yazardı” dedi. “O sadece şiirsel duyarlılığı olan bir edebi yazar değildi, aynı zamanda okunabilirdi. Ve bu harika bir şeydi. Fantastik şeyler hakkında yazmış olsa da, Philip Roth’la eşdeğer olan çağdaş bir yazardı.

Bay Straub’un kitapları doğru zamanda yayınlandı. Bay Levin’in “Rosemary’s Baby” (1968) ve William Peter Blatty’nin “The Exorcist” (1971) ile başlayarak, korku kurgu ana akım haline geliyordu. Bay King’in ilk romanı “Carrie” 1974’te, “Julia”dan bir yıl önce çıktı; Bayan Rice’ın ilk filmi “Vampirle Röportaj” 1976’da çıktı.

William James ve John Ashbery hayranı – romanlara dönmeden önce birkaç şiir kitabı yayınlamıştı – Bay Straub başlangıçta doğaüstü hakkında yazmak istemiyordu; aslında, ancak iki ana akım romanın iflas etmesinden sonra bu konuya yöneldi.

The Milwaukee Journal-Sentinel’e 1993’te “’Julia’ bir hayalet olduğu ortaya çıkan şeyi içeren bir romandı, bu yüzden bir korku romanıydı” dedi. “O zamanlar alan hakkında fazla bir şey bilmiyordum. İş bulmak zorunda kalmayayım diye para kazandıracak bir roman yazmayı çok istiyordum. İlk cümleyle, büyük bir rahatlama hissettim. Kendimi hemen evimde hissettim.”

Eşi ile birlikte, kızı romancı Emma Straub tarafından yaşatılmıştır; oğlu Benjamin; ve üç torun.

Yakında tam bir ölüm ilanı görünecek.