Süpermodel döneminin yıldızı Tatjana Patitz 56 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
1980’lerin sonlarında ve 90’larda moda pistlerinde, dergi kapaklarında ve televizyon reklamlarında her yerde bulunan süper modellerden biri olan Tatjana Patitz Çarşamba günü öldü. 56 yaşındaydı.

New York temsilcisi Model CoOp’tan Corinne Nicolas, Facebook’ta ölümü duyurdu. Bayan Nicolas’ın gönderisinde Bayan Patitz’in ne zaman ve nerede öldüğü belirtilmedi, ancak Insider web sitesine sebebin kanser olduğunu söyledi.

Bayan Patitz (pah-TEETZ olarak telaffuz edilir), 1980’lerin başında, sonunda modellik mesleğinin zirvesine giden yola başladığında bir gençti.

2016’da Prestige Hong Kong dergisine “Kazayla içine düştüm” dedi. “15 yaşımdayken, fotoğraflarımı çeken ve onları modelleme yarışmalarına gönderen biri tarafından keşfedildim. Bir üçüncülükte finalistlerden biriydim ve beni Paris’e gönderdiler. Her şey oradan başladı.”

Yine de, bir modellik kariyeri oluşturmasının biraz zaman aldığını söyledi.

“İşler öylece kucağıma düşmüş gibi değildi” dedi. “İşle tanışmak zordu.”

Bayan Patitz, 1987’de. Modellik kariyeri oluşturmasının biraz zaman aldığını söyledi. Kredi… Peter Lindbergh/Peter Lindbergh Vakfı, Paris

Ancak 1980’lerin sonunda talep görüyordu. Çalışmaları onun ve diğer süper modellerin kariyeri için etkili olan Alman fotoğrafçı Peter Lindbergh tarafından çekilmiş, Bayan Patitz ve diğer beş kişinin hepsi beyaz gömlekli 1988 tarihli bir fotoğrafı büyük beğeni topladı. İki yıl sonra, Bay Lindbergh’in British Vogue için Bayan Patitz, Christy Turlington, Naomi Campbell, Cindy Crawford ve Linda Evangelista’yı gösteren kapağı, dönemin ihtişamlı fotoğrafçılığının mihenk taşı oldu.

Bu görüntü, Bayan Patitz’in en iyi bilinen görünüşlerinden birine yol açtı – bir dergide veya podyumda değil, bir müzik görüntüsünde. Pop yıldızı George Michael kapağı gördü ve beş kadını “Freedom! 90.”

MTV döneminin doruk noktasıydı ve modellerin şarkıyı dudak senkronizasyonu yaptığı görüntü, İngiliz The Mail gazetesinin 1995 tarihli bir makalesinde belirttiği gibi, “kızları her tüylü popsterın beynine yaktı. Minsk’ten Montevideo’ya.”

Fotoğraf çekimleri Bayan Patitz’i dünyanın her yerine götürdü. 1999’da The Sunday Telegraph of Britain, kendisi ve Kaliforniya’daki Malibu dışındaki evi hakkında yazdı.

Gazeteye verdiği demeçte, “Çalışmalarımın beni nereye götürdüğünü neredeyse sadece etrafa bakarak anlayabilirsiniz” diyerek Bali’den kaseler ve Budalar, Fas’tan kilimler, Hindistan’dan minderler, masa olarak kullandığı Montana’dan tahta bir valiz gösterdi. . “Pek bir şeyim yok ama gerçekten hoşuma giden bir şey görürsem onu satın alıyorum. Evin birçok hatırası var.”

Bayan Patitz, 25 Mayıs 1966’da, o zamanlar Batı Almanya olan Hamburg’da doğdu. 7 yaşından tomurcuklanan modellik kariyeri onu 17 yaşında sonsuza dek Paris’e götürene kadar İsveç’te yaşadı.

2009 yılında Bayan Patitz. Kredi… Peter Lindbergh/Peter Lindbergh Vakfı, Paris

Bayan Patitz, 1980’lerden başlayarak çok sayıda büyük dergide yer aldı, ancak aynı zamanda, bazen komik bir etki için tutuklayıcı bakışlarını kullanan televizyon reklamlarındaki çalışmalarıyla da tanınıyordu.

Birinde, 1988’de Levi’s için, düğmeleri açık bir gömlek ve boxer giyen ama pantolonu olmayan yakışıklı bir genç adam sıcak bir günde kasvetli bir lokantaya giriyor. Tezgâhta çalışıyor. Ona doğru yürür ve bir an cinsel kimya oluşur. Yine de asıl peşinde olduğu şey, arkasındaki buzdolabında duran kot pantolonu. Britanya’da bir bekçi grubu, çocuklar izliyor olabilecekken ismin gösterilmemesini talep etti.

1990 tarihli bir Stainmaster halı reklamı reklamında Bayan Patitz, gece kıyafeti, iyi giyimli bir adam ve mum ışığında bir akşam yemeği ile bir masa seti; Görünüşe göre adam onun güzelliğinden o kadar rahatsız olmuş ki tüm masayı devirmiş, yemek leke tutmaz halıya dökülmüş. İkinci bir reklamda aynı çift yer aldı ve yemek kavgasıyla sonuçlandı. Entertainment Weekly, filmi 1991’in en iyi reklamlarından biri olarak adlandırırken, “Duvardan duvara yığın hiç bu kadar seksi görünmemişti,” dedi.

Reklam ve müzik videolarındaki çalışmaları, Bayan Patitz’e 1990’larda bir avuç sinema ve televizyon rolü kazandırdı, özellikle de Sean Connery ve Wesley Snipes’ın rol aldığı ve bir Michael Crichton’a dayanan suç draması “Rising Sun” (1993) ile. roman.

“İsveçli yeni gelen Tatjana Patitz için – 26 yaşında genç Lauren Bacall için tam bir zil sesi olan süper modelden aktris – 20th Century Fox’un yeni yayını ‘Rising Sun’da cinayet kurbanı olarak çoğunlukla çıplak bir performans tam olarak nasıl değildi? The Los Angeles Times 1993’te şöyle yazdı: Ingenue, onun bu işe gireceğini hayal etti. Karakteri, sadomazoşist bir cinsel karşılaşma sırasında ölüyor.

Gazeteye verdiği demeçte, “’Aman Tanrım, ailemin görmesini istemiyorum’ diye düşündüm” dedi.

Süper model dönemi 1990’ların ortalarında azaldı, ancak Bayan Patitz ara sıra çalışmaya devam etti. Çocukluğundan beri bir hayvansever, köpeklerine, kedilerine, atlarına ve kuşlarına hatırı sayılır bir zaman ayırdı. 2000’lerde Jason Johnson ile olan evliliği boşanmayla sonuçlandı; oğulları Jonah ondan sağ kurtulur.