Soul Singer, Yıldızlarla Dolu Özgeçmişi Olan Mable John, 91 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Isaac Hayes’le hit bir single’da işbirliği yapmak, Ray Charles’a yedek şarkı söylemek gibi birçok başarısının ötesinde Mable John, pop müziğin çehresini değiştiren Motown Records imparatorluğuna imza atan ilk kadın sanatçılardan biri olarak müzik panteonunda bir yer edindi. 1960’larda müzik.

Ancak Motown Records’un kurucusu Berry Gordy’nin bir arabaya ihtiyacı olmasaydı bunların hiçbiri olmayacaktı.

Bayan John, 1950’lerde Bay Gordy’nin annesi Bertha’nın sahibi olduğu Detroit sigorta şirketinde çalışan bir blues şarkıcısıydı. şarkı sözü yazarı ve müzik uzmanı olarak gök yüksek hırsları vardı ve hitleri bir araya getirmek için şehirde koşuşturuyordu.

Direksiyonun arkasındaki kadının vokal gücünü fark etmesi uzun sürmedi. Çok geçmeden, Bay Gordy’nin piyanisti ve akıl hocası olarak hizmet vermesiyle birlikte, Bayan John, Detroit gece kulübü çevresine katıldı.

“Herhangi bir yerde herhangi bir şey yapmadan önce tam bir yıl boyunca bakımlıydım,” dedi daha sonra, “çünkü Berry’nin sloganı buydu – seni bir numara yapmak değil, bir rol yapmak istedi.”

Öncü bir Motown hareketi olarak, Bayan John hiçbir zaman Stevie Wonder, Supremes ya da Motown kadrosunun diğer yıldızları gibi hit parçalar üretmedi. Ancak müzik üzerindeki etkisi kısa sürede hissedildi.

Nefes kesici derinliklere ulaşabilen ve daha sonra üst kayıtlara çıkabilen bir sesle, Bayan John, Memphis’teki Stax Records’a geçti, daha dünyevi bir R&B türüyle tanınan ve 1966’da “Your Good Thing (Is)” ile hit bir single kaydetti. Bitmek Üzere),” daha sonra Lou Rawls, Bonnie Raitt ve diğerleri tarafından kapsanan hüzünlü bir gönül yarası şarkısı. Sonunda, Ray Charles’ın arka vokal grubu olan Raelettes’in bir üyesi olarak on yıldan fazla bir süre geçirdi.

Bayan John, 1966’da Stax Records ile anlaştı. Şirketten bir tanıtım fotoğrafında ilk adı yanlış yazılmış. Kredi… Amerikan Ruh Müziği Stax Müzesi

Bayan John, 25 Ağustos’ta Los Angeles’taki evinde öldü. 91 yaşındaydı. Ölümü, Stevie Wonder’ın uzun süredir yedek şarkıcısı olan yeğeni Keith John tarafından doğrulandı.

Aretha Franklin, Marvin Gaye ve diğerlerinin biyografilerini yazan ve bakan olduktan sonra bir R&B şarkıcısına odaklanan bir dizi yarı otobiyografik romanda Bayan John ile işbirliği yapan yazar David Ritz, “Kesinlikle R&B kraliyetiydi” dedi.

Geniş anlamda, Bayan John’un müzikal serüveni, 20. yüzyılın ortalarında Güney’den kaçan ve Kuzey’de fırsat arayan Siyah Amerikalıların Büyük Göçü için bir metafor olarak görülebilir. 3 Kasım 1930’da Bastrop, La.’da doğdu, Mertis ve Lillie (Robinson) John’un 10 çocuğundan en büyüğü, ailesini doğumundan kısa bir süre sonra Cullendale, Ark.’a taşıdı. 12 yaşındayken babası bir kağıt fabrikasında yorucu bir işten ayrıldı ve daha iyi bir yaşam arayışı içinde aileyi Detroit’e taşıdı. Bir otomobil fabrikasında iş buldu.

Büyüyen siyah nüfusuyla Detroit, Afro-Amerikan müziğinin yuvasıydı ve insanların müzik tutkularının peşinden gidebilecekleri bir ülkü yeri haline geldi. Lillie John bir aile müjdesi grubunu yönetti ve 50’lerin ortalarında Mable’ın küçük kardeşi William, Little Willie John adı altında bir şarkıcı olarak ün kazandı ve “All Around the World”, “Need Your Love” gibi şarkılarla birden fazla R&B hitine imza attı. 1956’da R&B listelerinde 1 numaraya ulaşan ve daha sonra Peggy Lee için kalıcı bir arzu marşı haline gelen So Bad” ve “Fever”.

Kendine ait bir müzik kariyeri olan Bayan John kısa süre sonra 1959’da ölümünden kısa bir süre önce Billie Holiday için açtığı Flame Show Bar gibi kutsal Detroit kulüplerinde hem küstah hem de savunmasız bir sesle şarkı söylemeye başladı.

Kariyer tutkusu ve ünlü kardeşi ile turneye çıkma kararı, eyalet çapında bir Pentekostal korodan atılmasına neden oldu. The Guardian ile 2008’de yaptığı bir röportajda, “Müzikten hoşlanmadılar” dedi. “Şeytanın yanına gitmiştim.”

Ama o yoldaydı. 1959’da Bay Gordy, manzara değiştiren kardeş şirketleri Tamla ve Motown’u kurdu ve kısa süre sonra, 1960 yılında Bay Gordy ve diğerleri tarafından yazılan “Kim Böyle Bir Adamı Sevmezdi”yi kaydeden Bayan John’u imzaladı. .

Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir avuç bekar bir sıçrama yapamadı. 1966’da Bayan John, Chicago’da yaşıyordu ve bir vaizle evlendi ve Bay Gordy’ye etiketten kurtulmak istediğini söyledi. “Living Blues” dergisiyle 1999’da yaptığı bir röportajda, ona şunları söylediğini hatırladı: “Şirketin gittiği yön, ölçebileceğimi sanmıyorum çünkü ben bir pop şarkıcısı değilim. Ben bir blues şarkıcısıyım.”

Ancak kariyeri bitmekten çok uzaktı. Motown’un bluesier rakibi Stax’a geçti ve bu onun müzikal vizyonuna daha uygun olduğunu kanıtladı.

Memphis’teki Stax Müzesi’ni işleten Soulsville Vakfı’nın iletişim direktörü Tim Sampson bir röportajda, “Motown’da size şarkılarınızı verdiler ve nasıl giyineceğinizi ve nasıl dans edeceğinizi söylediler” dedi. “Stax’ta seni az önce getirdiler ve ‘Bize hikayeni anlat. Seni ne mutlu eder? Seni üzen nedir? Müziğiniz böyle olacak.”

Çok geçmeden, Bayan John kendini şirketin en iyi şarkı yazarlarından David Porter ve henüz ünlü olmayan Isaac Hayes ile tanışırken buldu. Kaydedecek bir şarkı ararken, onlara sadakatsiz bir adamla erken evlilikten bahsetti. O konuşurken, Bay Hayes piyano çalmaya başladı ve Bay Porter şarkı sözleri karalamaya başladı.

Bayan John, 2019’da Showtime belgeseli “Hitsville: Motown Yapımı”nın galasında. Motown Records imparatorluğunun ilk kadın sanatçılarından biriydi. Kredi… Leon Bennett/Getty Images

The Guardian’a “Müzik veya melodinin nasıl gitmesi gerektiği hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi. “Sadece içimde olan bir hikaye olduğunu biliyordum. Bu bir acıydı ve dışarı çıkması gerekiyordu. Ve o gece işimiz bittiğinde ‘Senin İyiliğin (Bitmek Üzere)’ oldu.”

Şarkı, Billboard R&B listesinde 6 numaraya ulaştı, ancak Stax’taki görev süresi kısaydı. 1969’da Ray Charles’a geri vokal olarak katıldı.

Bay Charles’ın titiz müzik standartlarına uymak başlı başına bir başarıydı, Bay Ritz şunları söyledi: “Müzik mükemmelliği açısından tavizsiz bir görev yöneticisiydi. Yanlış şeyleri oynadın ve dışarıdaydın.” Güçlü bir ahlak anlayışına sahip olan ve takma adı Able Mable olan Bayan John, grubu yolun cazibelerinden uzaklaştırmak için elinden geleni yaptığını da sözlerine ekledi.

Bayan John için Bay Charles ile geçirdiği yıllar, müzikal ufkunu genişletmek için bir fırsattı.

NPR ile 2007’de yaptığı bir röportajda, “Başlangıçta sadece müjde söyleyebileceğimi düşündüm” dedi. “Berry Gordy ile blues söyleyebileceğimi öğrendim. Stax’a gittim ve aşk şarkıları söyleyebildiğimi öğrendim. Ray Charles’la görüştüm ve country şarkısını söyledik – her şeyi. Ve herhangi bir seyirciye oynayabiliriz. Müziği seven herkese kalbimden geçeni söylemek istedim ve bunu yapmak için bulunmam gereken yer Ray Charles’dı.”

Bayan John’un hayatta kalanları arasında bir oğlu, Limuel Taylor; bir erkek kardeş, Mertis John Jr.; ve birkaç torun.

Yıllar boyunca aralıksız performans sergilemeye devam etti. Ayrıca Bay Ritz ile birlikte üç roman yazdı: “Sanctified Blues” (2006), “Stay Out of the Kitchen” (2007) ve “Love Tornado” (2008). John Sayles’ın 2007 yapımı sinema filmi “Honeydripper”da deneyimli bir blues şarkıcısını canlandırarak oyunculukla da ilgilenmiştir.

Ama Bayan John da daha yüksek bir çağrı hissetti. Little Richard ve Al Green gibilerinin izlediği sahneden minbere giden yolu izledi ve Los Angeles’ta evsizler için yiyecek ve giyecek gezileri organize eden küçük bir Baptist bakanlığı kurdu.

Bir bakıma, Billie Holiday’in uzun zaman önce kendisine aktardığını hatırladığı bilgeliğe kulak vermiş olabilir: “Bebeğim, eğer bu işte başarılı olmayı planlıyorsan, hatırlaman gereken bir şey var. Yeterince verdiğinizi bilmek zorunda kalacaksınız ve sonra durmalısınız.”