Rev. Calvin O. Butts III, Dinamik Harlem Papazı, 73 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Harlem’in önde gelen Siyah cemaati olan Habeş Baptist Kilisesi’nin papazı olarak otuz yılı aşkın bir süredir ırksal ve sosyal adaleti vaaz eden ve uygulayan Rahip Calvin O. Butts III, Cuma günü Harlem’deki evinde öldü. 73 yaşındaydı.

Oğlu Calvin IV, nedeninin pankreas kanseri olduğunu söyledi.

22 yaşında bir ilahiyat öğrencisiyken kilise tarafından işe alınan Bay Butts, yeni basılmış papazı Samuel Proctor ve onun öncülü, saygısız ve gösterişli 11 dönem kongre üyesi Adam Clayton Powell Jr’ın yükselen hitabetini gerçekleştirmeye yardım etti. .

Rolünü kabadayı bir kürsüye dönüştüren medeni, anlayışlı Bay Butts, Harlem’i konutla canlandırmaya da yardımcı oldu – mevcut sakinlere bir bölüm ayırarak soylulaştırmayı hafifletti – bir süpermarket ve diğer ticari geliştirme ve bir lise.

Eski Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, ölümünden sonra yaptığı açıklamada, “Rahip Butts, Tanrı’nın krallığını kelimenin tam anlamıyla inşa etme fikrini aldı” dedi.

Bay Butts ayrıca bazı plak şirketlerini ve radyo istasyonlarını şiddet içeren ve kadın düşmanı rap şarkı sözlerini reddetmeye, likör ve sigara reklamı yapan badanalı Harlem reklam panolarını reddetmeye ve Washington, Albany’de hangi parti iktidardaysa, toplumu için en fazla kaynağı çekip almak için işlemsel olarak siyaset yapmaya ikna etti. ve Belediye Binası.

Ford Vakfı başkanı ve Abyssinian Development Corporation’ın COO’su Darren Walker bir röportajda, “Rahip Butts, New York’ta güç, siyaset ve inancın kesiştiği noktada diğer tüm liderlerden daha etkili bir şekilde çalıştı” dedi. “Özellikle Siyah toplulukta, hayatımızdaki inancın rolünü anladı.

“Ama aynı zamanda gücü ve onu nasıl kullanacağını ve sık sık onu biriktirmeye çalışanlardan güç talep etmesini de anladı. Dolayısıyla o bir pragmatistti, bir realistti ama aynı zamanda bir hayalperestti.”

Kâr amacı gütmeyen Abyssinian Development Corporation, hem New York’ta hem de ulusal olarak topluluklarına yatırım yapan diğer inanç temelli kalkınma şirketleri için bir model haline geldi.

Belediye Başkanı Eric Adams’ın stratejik girişimlerden sorumlu yardımcısı ve şirketin eski başkanı Sheena Wright, Bay Butts’ı “eğitim kurumları yaratmanın, ticari gelişmenin, ev sahipliğinin, uygun fiyatlı konutların ve ihtiyacı olanlara sosyal hizmetler sağlamanın etkisi, etkisi büyük olacak” bir sivil haklar lideri olarak tanımladı. nesiller boyu hissedildi.”

Şirket 1989’da, Bay Butts’un Habeşistan’ın papazı olduğu aynı yıl kuruldu ve onu, kilisenin ikinci komutanı olarak daha özgürce kullanabildiği retoriği değiştirmeye teşvik etti.

Daha önceki dönemde, bazı Siyah seçilmiş yetkilileri beyaz güç yapısına fazla uyum sağlamakla ve Belediye Başkanı Edward I. Koch’u tamamen ırkçılıkla suçladı. Hatta yeniden seçilmek istediklerinde bu yetkililere karşı yarışmakla tehdit etti – ama üçüncü sınıftayken bir gün New York belediye başkanı olmayı hayal etmesine rağmen asla yapmadı.

Daha militan Siyah liderler, 1986’da Queens, Howard Beach’te bir otoyolda beyaz bir çete tarafından kovalanan bir Siyah adamın ırksal güdümlü öldürülmesinde müfettişlerle işbirliği yapmaktan kaçındığında, Bay Butts, Gov. özel bir savcı.

Ancak ertesi yıl, dört beyaz adamın onu kaçırdığını ve tecavüz ettiğini söyleyen Siyah bir genç olan Tawana Brawley’in suçlamalarından ustaca uzaklaştı, bu asla kanıtlanamayan bir iddia.

Bayan Brawley’i savunan Rahip Al Sharpton yaptığı açıklamada, “Her zaman aynı fikirde olmasak da, her zaman bir araya geldik” dedi.

Bay Butts, soldan ikinci, 2002’de Stanley Gleaton ile birlikte, solda, Community Board 10’un başkanı; New York’un kamu avukatı Betsy Gotbaum; ve Kent Konseyi üyesi Guillermo Linares. Kredi… Özier Muhammed / The New York Times

1986’da New York Filarmoni Orkestrası’nın çoğu Yahudi olan müzisyenlerinin üçte biri, Bay Butts’ın kilisesinde her yıl düzenlenen bir konseri boykot etti çünkü o, Yahudiliği “tutuk bir din” olarak adlandıran Siyah Müslüman lider Louis Farrakhan’ı reddetmeyi reddetti.

Bay Butts, The New York Times’a o zaman, Bay Farrakhan’ın Yahudilik hakkındaki sözlerine katılmadığını, ancak ekonomik ve sosyal konumlarından bazılarını desteklediğini söyledi. Ancak Bay Farrakhan’ı açıkça ihbar etmesinin istendiği konusunda ısrar etti.

Bay Butts, “Yahudi cemaatine tek söylediğim, bana dikte etmeyin,” dedi. “Kızgınlığını anlıyorum. Ben aptal değilim. Yahudilerden nefret etmiyorum. Aslında, Yahudilerin yaptıklarına oldukça saygı duyuyorum. Ama lütfen beni bir bütçe yap ve ne yapacağımı söyle.”

33 yıllık papazlık döneminde, Bay Butts sözlerini tarttı ve bazen uyumsuz seçmenleri uzlaştırmak için savaşlarını dikkatli bir şekilde seçti: onu ilerici, sorumlu bir Siyah kanaat önderi olarak görevlendiren beyaz sivil liderler; kendi sosyal olarak muhafazakar cemaatleri; ve polis tarafından algılanan kötü muameleden ve ekonomik eşitsizlikten bıkmış diğer Siyah New Yorklular. Bay Sharpton gibi tam teşekküllü militanlarla aralarında uygunluk için şakalaşmaya bırakıldı.

Bay Butts, Demokratik Michigan kongre üyesi John Conyers Jr.’ın 1983’te New York’ta polis vahşeti üzerine oturumlar düzenlemesi için görevlendirilmesinde etkili oldu.

Abyssinian Development Corporation’ın başkanı olarak Harlem’deki konut ve ticari projelere yaklaşık 1 milyar dolar aktardı. Bloomberg yönetiminin konut komiseri Shaun Donovan, şirketin “çevredeki topluluğun sürekli yeniden canlandırılması için araç” olduğunu söyledi.

Bay Butts, 1998 yılında Habeş Baptist Kilisesi’nde, kilisenin papazı olarak seleflerinden birinin fotoğrafının önünde, Adam Clayton Powell Jr. Kredi… Chester Higgins Jr/The New York Times

Bay Butts ayrıca Harlem’de bir devlet orta öğretim okulu ve lise olan Thurgood Marshall Öğrenme ve Sosyal Değişim Akademisi’nin kurulmasına yardımcı oldu.

1999’dan 2020’ye kadar Long Island’daki New York Eyalet Üniversitesi Old Westbury Koleji’nin başkanıydı. Görev süresi boyunca, kolej ek akreditasyon kazandı, ilk lisansüstü programlarını kurdu ve kampüsünü genişletti.

Bay Butts ayrıca 1998’den 2008’e kadar New York Şehri Kiliseler Konseyi’nin başkanıydı; Harlem YMCA başkanı; Afrika’nın kırsal kesimlerinde yaşamı iyileştirmeye çalışan Africare NYC başkanı; ve AIDS Ulusal Siyah Liderlik Komisyonu üyesi.

Calvin Otis Butts III, 19 Temmuz 1949’da Bridgeport, Conn’da doğdu. Babası Calvin O. Butts II, Manhattan’daki Black Angus restoranında kasap ve aşçıydı. Annesi Eloise (Edwards) Butts, New York City refah departmanında süpervizör olarak çalıştı.

Calvin, Georgia’da büyükanne ve büyükbabasına yaz ziyaretleri yaptığında tek odalı bir okulda okumayı öğrendi. Manhattan’ın Aşağı Doğu Yakası’ndaki Houston Caddesi’ndeki bir toplu konut projesi olan Lillian Wald Evleri’nde 8 yaşına kadar büyüdü.

Aile, Queens’te özel bir eve taşındığında, çoğunlukla Siyahi bir ilkokula gitti. Ancak Eğitim Kurulu açık bir kayıt politikası uyguladığında, Corona’dan Forest Hills’e bir otobüse binebildi ve entegre Russel Sage Ortaokuluna devam edebildi.

1967’de üst sınıf başkanlığına seçildiği, ağırlıklı olarak beyaz olan Flushing Lisesi’nden mezun oldu.

Hartford’daki Trinity College’a kabul edildi, ancak öğrenim ücretini karşılayamadı. Bunun yerine, Atlanta’daki tarihi Black Morehouse Koleji’ne kısmi bir bursla katıldı.

Nisan 1968’de diğer öğrencilerle birlikte western filmi “Shane”yi izliyordu ve Rahip Dr. Martin Luther King Jr.’ın öldürüldüğünü öğrendi. Daha sonra, Molotof kokteyli yapan, birçok mağazayı yakan, bir kiliseye ateş bombası atan ve “içinde beyaz olan arabaları terörize eden” birkaç kişiden biri olduğunu söyledi.

2005 yılında HistoryMakers araştırma ve eğitim kurumuyla yaptığı bir röportajda, “İyi gidiyorduk” diye hatırlıyordu. “Bu Molotof kokteyllerinden birine baktım ve bu yarı paletli kamyona ve şu büyük adama baktım. av tüfeği ve çok kırmızı boynu. Ve birdenbire şiddetin yol olmadığını anladım.”

Felsefe ve din alanında yan dal yaptıktan sonra 1972’de mezun oldu. Başlangıçta endüstriyel psikoloji alanında kariyer yapmayı veya lisans öğrencilerine felsefe öğretmeyi planlıyordu, ancak bir işveren onu Manhattan’daki Union Theological Seminary’e çekti.

Orada 1975’te İlahiyat Yüksek Lisans derecesini ve Madison, NJ’deki Drew Üniversitesi’nden kilise ve kamu politikası alanında Doktora derecesini aldı.

Abyssinian’a ilk katıldığında 13 yaşındaydı; bir kuzeni onu Bay Powell’ın vaazını dinlemeye götürmüştü. Bay Powell öldükten kısa bir süre sonra, bir dekan, halefi Dr. Proctor’un bir asistana ihtiyacı olduğunu ve evli ve bir bebek oğlu olan Bay Butts’ın bir işe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Oğlu Calvin’e ek olarak, Bay Butts, Habeş Baptist Kilisesi Sağlık Bakanlığı’nın kurucusu ve fahri başkanı olan eşi Patricia Reed Butts tarafından yaşatılmaktadır; başka bir oğul, İskender; kızı Patricia Jean Butts; ve altı torun.

Bay Butts işe alındıktan bir hafta sonra, Dr. Proctor tarafından kürsüye davet edildi. Bu 1972’ydi, çok uzun zaman önce değil, dedi ve “O zamandan beri oradayım.”

Politikaya atıldı, hatta okul yönetimi için bir kampanya için adaylık dilekçeleri dağıttı, ancak kilisenin yaşlıları onu buna karşı ikna etti.

“Neden? Çünkü daha kibar olanlar, ‘Gençsin ve seni seviyoruz. Bakanlığınızın büyüdüğünü ve geliştiğini görmek istiyoruz’” dedi Bay Butts. Daha sonra, Bay Powell’a atıfta bulunarak, “Politika tarafından yok edilen bir genç adam gördük” dediklerini hatırladı.

Papaz olarak atanmadan önce gençlik bakanı, bakan yardımcısı ve icra bakanı olarak görev yaptı.

2013 yılında Bay Butts. Kredi… The New York Times için Marcus Yam

Bay Butts, Bay Powell’dan çok daha az değişken olsa da, hafife alınmamalıydı. 1992’de bağımsız aday Ross Perot’u cumhurbaşkanlığı için onayladı. 1995 yılında, şirket yöneticilerini ve Cumhuriyetçi belediye başkanını ve valisini kalkınma şirketi için para toplamak üzere Harlem’e davet ettiği aynı yıl, Fidel Castro’yu kilisesinde ağırladı.

2009’da, belediye başkanı William C. Thompson Jr.’ı belediye başkanı olarak desteklemeye söz verdiği söylendi, ancak Bay Bloomberg kalkınma şirketine 1 milyon dolar bağışladıktan sonra görevdeki Bay Bloomberg’i destekledi.

1995’te The Times’a verdiği demeçte, “Taviz vermeyen, kavgacı, kötü, gerilla eylemcisine yer var” dedi. “Ama bir kurumdan sorumlu olduğunuzda değişirsiniz. Tıslamam gereken insanlar var. Ailem var.”

Bay Butts, Virginia Üniversitesi’nin sivil haklar lideri ve eski Georgia yasa koyucusu Julian Bond ile 2008’de yaptığı bir röportajda, “Tarzım çok çatışmacıydı, yüzünüze çok benziyordu” dedi.

“Önceden, fiziksel münakaşa benim için imkansız değildi,” diye devam etti. “Tarzım, olgunlaştıkça, yaşlandıkça ve hayat ve insanlar hakkında daha fazla şey anladıkça ve seyahat ettikçe, daha tartışılabilir hale geldi.”