Pilsen’in eski belediye başkanı ve beyin cerrahı Zdeněk Mraček’in onurlu bir mezarı var

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Büstün yazarı heykeltıraş Václav Česák, mezar taşının yazarı ise Václav Chlupsa’dır. Merkez mezarlıkta bulunan şeref mezarının açılışı 17 Ağustos Perşembe günü doktorun eşi Eva, oğlu Zdeněk ve belediye yetkilileri tarafından yapıldı. Ünlü beyin cerrahı öldükten tam bir yıl sonra.

“Zdeněk Mraček, hayatı boyunca siyaset ve çalışma hayatında onurlu ilkelere bağlı kalmış önemli bir vatandaştı. Şehrin önemli şahsiyetlerinden biridir, 1996 yılında Seal of the City of Pilsen ödülünü ve 2008 yılında kendisine verilen Pilsen Şehri Fahri Vatandaşlığını almıştır. Pilsen belediye meclis üyesi Jiří Šrámek, “Şerefli bir mezar kurarak sembolik olarak ona şehir için yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Mraček, 1990’dan 1994’e kadar Batı Bohemya metropolünün başıydı. Belediye başkanı olarak, örneğin, Bor havaalanının iptal edilmesinden ve Borská kutup sanayi bölgesinin kurulmasından sorumluydu.

“Belediye başkanı olmayı hiç düşünmedim. Karım bile gülümseyerek bütün şehri bırakın evimizi bile idare edemeyeceğimi söyledi. Ama yetenekli vekillerim vardı ve birlikte başardık” dedi Mraček birkaç yıl önce Belediye Gazetelerine.

Ofiste fazla vakit geçirmediğini, insanların arasında olmayı sevdiğini sözlerine ekledi. “Ve eski Başkan Václav Havel beni görevi ikinci bir dönem için almaya ikna ettiğinde, reddettim. Ve “Profesör, size çekici gelmedi, değil mi?” ve onu haklı çıkardım” dedi.

Tıp uzmanlığı, ilk olarak prof. Kunce, Prag’daki Merkez Askeri Hastanede ve 1966’dan itibaren Pilsen’deki Üniversite Hastanesinde beyin cerrahisi bölümüne ve 1983’ten itibaren ayrı bir bölüme başkanlık etti.