Pavel: Mahkemenin emekli maaşlarına ilişkin kararına saygı duyulmalı, bu nadiren her iki tarafı da memnun eder

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Sentorm Pavel, avukat Milan Hulmek'in daimi yargıç olarak adaylığını savunmak için dün gece içki içti. Devlet Başkanı, iki günlük Pilsen bölgesi gezisinin ardından saat 19.00'da Sent'e geldi.

ANO milletvekilleri, emekli maaşlarının miktarını sınırlayan değişikliğin iptal edilmesi teklifinde başarısız oldu. Teklifle birlikte tiz bir sesle başını salladı. Mahkemeye göre hükümet, olağanüstü hal durumunu kötüye kullanmadı, koşullar olağanüstüydü ve ekonomik kodları tehdit ediyordu.

Böylece muhalefetin Meclis'te yeterli alana sahip olması sağlandı. Muhalif politikacıların engelleme geçmişine ve uzun konuşmalarına dikkat çekti. O gün hükümetin temsilcisi bulunamadı; ANO, SPD ve siz ile Esko-Moravya sendikalar konfederasyonunun muhalefetini hayal kırıklığına uğrattı. Öğleden sonra Pilsen'de Pavel, değişikliğin anayasaya uygunluğu konusunda benzer tartışmaların olduğunu belirtti.

Göreve başladıktan sonra uğraşmak zorunda kaldığım ilk yasa buydu. Pavel, o sırada yasayı imzalamış olmama rağmen kuralların ihlal edilip edilemeyeceği konusunda hiçbir şüphem olmadığını hatırladı. Değişikliğin imzalandığını duyururken mahkemeye gitmezse EVET gidebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı bugün yaptığı açıklamada, anayasaya uygunluğun temelsiz olarak değerlendirildiğini ve anayasa mahkemesine göre herhangi bir anayasa ihlalinin meydana gelmediğini belirtti.

Mahkeme bazen anlaşmazlığın her iki tarafı hakkında da karar verir. Genellikle bir vtz ve bir tür prohrv. Ancak karamsarlıklarını ne kadar eleştirirse eleştirsinler herkese saygı duymaları şart, dedi Pavel. Ancak ona göre eleştiri mahkemeyi ve hakimi sorgulamaya, özellikle de siyasi sorgulamaya kaymamalı.

Bana göre kadınlara karşı tutumu demokratik birinci devletin kurumlarına saygısızlıktır, bunu değiştirmek her politikacının sorumluluğundadır. Ve öncelikle bana göre siyasi mücadelenin meşru araçları ile demokratik anayasanın bütünlük ve istikrarının ihlali arasında bir sınır var. Başkan, her siyasetçinin bu sorumluluğa saygı duyduğunu ve bu sınıra saygı duyduğunu görmek istiyorum, diye ekledi.

Geçen yıl, yüksek enflasyonun yaşandığı bir dönemde, hükümet olağanüstü değerleme mekanizmasını ayarladı. Emekli maaşları arttı ama yaşlılar beni bekleyemedi. Ortalama bir emekli yaklaşık 1.000 kron ödedi. Petr Fiala Kabinesi (ODS) bunu ana bütçe sorumluluğuna bağladı ve yalnızca bir yılda 19,4 milyar kron tasarruf sağladı.