Orijinal Rock ‘n’ Roll Jerry Lee Lewis, 87 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Sert boogie-woogie piyanosu ve blues esintili vokalleri, “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” ve “Great Balls of Ateş” ve kışkırtıcı performans tarzı rock isyanının özünü ifade eden, Cuma günü Memphis’in güneyindeki DeSoto County, Miss.’deki evinde öldü. 87 yaşındaydı.

Ölümü, yayıncısı Zach Farnum tarafından açıklandı. Herhangi bir sebep gösterilmedi, ancak Bay Lewis bir süredir sağlıksızdı.

Bay Lewis, Kasım 1956’da Memphis’teki Sun Studio’ya girdiğinde 21 yaşındaydı ve kendini kötü bir piyano çalabilen bir country şarkıcısı olarak tanıtarak bir seçme talep etti.

Zamanlaması kusursuzdu. Sun Records, Elvis Presley’in sözleşmesini bir yıl önce RCA Records’a satmıştı ve Carl Perkins, Johnny Cash ve Roy Orbison’ı içeren bir kadroya manşet olmak için yeni bir yıldıza şiddetle ihtiyacı vardı.

Bay Lewis faturayı fazlasıyla doldurdu. İlk rekoru, Ray Price hiti “Crazy Arms”ın sıkı bir yorumu, bölgesel bir başarıydı. Nisan 1957’de yayınlanan “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” ile Sun’a aradığı çıkış vuruşunu verdi.

Başlangıçta pek çok radyo istasyonu tarafından çok müstehcen olduğu için yasaklanmış olsa da, “Whole Lotta Shakin’”, Bay Lewis’in “The Steve Allen Show”da icra etmesinin ardından ülke çapında bir dinleyici kitlesine ulaştı. Pop listelerinde 3 numaraya yükseldi ve dünya çapında yaklaşık altı milyon kopya sattı ve onu erken rock ‘n’ roll döneminin en büyük hitlerinden biri haline getirdi.

Bir gecede Bay Lewis, Presley ile doğrudan rekabete girdi. Bay Lewis’in gördüğü gibi, yarışma yoktu.

1981’de plak koleksiyoncusu Goldmine dergisine “Bir fenomen ile bir stilist arasında bir fark var” dedi. “Ben bir stilistim, Elvis fenomendi ve bunu sakın unutmayın.”

Bay Lewis, kötü bir piyano çalan bir country şarkıcısıydı. Sun Records’un Elvis Presley’in yerine yeni bir yıldıza ihtiyacı vardı. Kredi… Michael Ochs Arşivleri/Getty Images

Kasım 1957’de Sun, diğer şarkıları Presley hitleri “All Shook Up” ve “Don’t Be Cruel”i içeren Otis Blackwell tarafından yazılan yüksek oktanlı bir cinsel marş olan “Great Balls of Fire”ı yayınladı.

Şarkı bir kez daha Bay Lewis’in kendine özgü varil piyano stilini ön plana çıkardı; sol eli ısrarla tuşlara vuruyor ve sağ eli dalgalı glissandolar çalarken, “Öp beni bebeğim – mmmm, iyi hissettiriyor” gibi dizelere sinsi bir bakış attı. Rekor, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde beş milyondan fazla kopya satarak pop listelerinde 2 numaraya ulaştı.

Kavurucu performans tarzı, malzemesine uyuyordu. Bazen çocukluk takma adıyla Katil olarak adlandırılan Bay Lewis, piyano sırasını bir kenara atıp klavyeye ayakta saldırdığında izleyicilerin onu sevdiğini keşfetti. Kendi deyimiyle “Şeytanın Müziği”nin etkisindeydi, kıvranıp uludu, sağ ayağıyla klavyeyi tırmıkladı ve dalgalı sarı saçlarını korkunç bir peruk gibi görünene kadar savurdu.

Kesin iki ciltlik Presley biyografisinin yazarı Peter Guralnick, bu ölüm ilanı için bir röportajda, “Kimsenin müziğe daha yaratıcı bir yaklaşımı ya da onu icra etmek için daha kışkırtıcı bir yaklaşımı yoktu” dedi. “Kaydettiği her türlü malzemeye damgasını vurabilecek yeteneğe sahipti.”

Bay Lewis, 1958’de New York’ta performans sergiliyor. Kredi… Bettmann/Getty Images

Ama Bay Lewis yükseldiği kadar çabuk düştü. 1958’de, üçüncü hiti “Breathless” 2 numaraya yükselirken, İngiltere’de zafer dolu bir tura çıktı. Muhabirler, onunla seyahat eden genç kızın, Myra Gale Brown’ın 13 yaşındaki gelini ve kuzeni olduğunu ve Bay Lewis’in üçüncü evliliğinin yeminini okurken hala ikinci karısıyla evli olduğunu keşfetti.

Muhabirlerin 13’ünün evlenmek için biraz genç olup olmadığı sorulduğunda, Bayan Lewis şunları söyledi: “Ah, hayır, hiç de değil. Evde yaş önemli değil. Bir koca bulabilirsen 10 yaşında evlenebilirsin.”

Açıklamalar Atlantik’in her iki tarafında da bir skandala yol açtı. Bay Lewis turunu kısa kesti ve bir rock yıldızı olarak kariyerinin sona erdiğini çabucak keşfettiği Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü. Aynı adlı filmden “High School Confidential” kaydı sonunda çıktı -Sun skandal patlak verdikten sonra yayınlamaktan korktu- ve 21 numaraya ulaştı. Ancak sonraki kayıtları sefil bir şekilde başarısız oldu.

Bay Lewis’in 1963’te ayrılacağı Sun, onu terfi ettirmek konusunda isteksizdi. Birçok radyo istasyonu müziğini çalmayı reddetti. Konser tarihleri kurudu. Bay Lewis yanıt karşısında şaşırmış görünüyordu. “Kızla evlendim, değil mi?” dedi bir gazeteciye.

Yeni Bir Yol

Geceliği birkaç yüz dolara küçük kulüplerde konser vermeye indirgenen Bay Lewis, kurtuluşunu country müzikte buldu. Onu 1963’te imzalayan Smash Records’ta bir dizi başarısızlık, yapımcıları köklerine dönüp bazı tamamen country şarkıları kaydetmesini önermeye yöneltti.

Doğal bir uyumdu. En büyük rock ‘n’ roll hitlerinin ikisi de ülke listelerinin zirvesindeydi ve Jimmie Rodgers ve Hank Williams’ın damarlarında yükselen, yankılanan sesi, yüksek tempolu honky-tonk sayılarına ve ağlamanıza eşit derecede ödünç verdi. bira ağıtları.

İlk ülke albümü “Another Place, Another Time”, 1968’de Billboard ülke listesinde 4 numaraya ulaştı ve “What’s Made Milwaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me), ” “O Hâlâ Geliyor (Benden Kalanı Sevmek İçin)” ve “Senin İçin Aşkı Daha Tatlı Hale Getirmek İçin.”

Onun sıcak çizgisi 1970’lerde devam etti. Sonunda, 1981’de “39 and Holding” ile biten yaklaşık iki düzine Top 10 ülke single’ı ve neredeyse aynı sayıda Top 10 country albümü kaydedecekti. Hatta 1972’de Kris Kristofferson şarkısı “Me and Bobby McGee”nin kaydı ve Big Bopper hit “Chantilly Lace”in kapak versiyonuyla pop listelerine girmeyi başardı.

Bununla birlikte, yıllarca süren yoğun içki ve uyuşturucu kullanımı zarar vermeye başladı ve 1970’lerin ve 80’lerin çoğu için hayatı, aile felaketlerinin, sağlık krizlerinin ve IRS ve polisle olan çatışmaların üzücü bir kataloğuydu.

Sorunlu oğlu Jerry Lee Jr., 1973’te bir araba kazasında öldü.

Eylül 1976’da, eşinin evinde televizyon seyrederken Bay Lewis, “Şuradaki Coca-Cola şişesini vuracağım” dedikten sonra yanlışlıkla basçısı Norman Owens’ı .357 Magnum tabancasıyla göğsünden vurdu. ya da benim adım Jerry Lee Lewis değil.” Bay Owens hayatta kaldı ve dava açtı.

İki ay sonra, Bay Lewis, Lincoln Continental’ini, alkollü araç kullanma suçundan tutuklanıp hapse atıldıktan birkaç saat sonra, Presley’nin Memphis’teki malikanesi Graceland’in ön kapılarına sürdü. Bir gardiyan daha sonra polise Bay Lewis’in tabanca sallayarak Presley’i görmek istediğini ve gitmeyi reddettiğini söyledi.

Ardından hastanelere ve rehabilitasyon merkezlerine tekrar ziyaretler geldi. Mide astarındaki bir yırtılmadan kaynaklanan iç kanama, 1981’de onu neredeyse öldürüyordu.

Dördüncü karısı Jaren Pate, 1982’de bir arkadaşının yüzme havuzunda boğuldu. Beşinci karısı Shawn Michelle Stephens, 1983’te aşırı dozda metadon aldıktan sonra öldü.

1985 yılında, doktorlar kanamalı bir ülseri düzeltmek için midesinin yarısını çıkardıktan sonra, Bay Lewis yavaş yavaş sakinleşmeye başladı.

Kerrie McCarver ile evliliği 2004 yılında boşanmayla sonuçlandı.

Eşi Judith Coghlan Lewis tarafından yaşatılmıştır; çocukları Jerry Lee Lewis III, Ronnie Lewis, Pheobe Lewis ve Lori Lancaster; kız kardeşi Linda Gail Lewis; ve birçok torun.

Myra Lewis’in 1982’de yayınlanan “Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis” adlı kitabı, Dennis Quaid’in Bay Lewis’i canlandırdığı 1989 sineması “Great Balls of Fire!”a ilham verdi. Sinema ve kitap ile Nick Tosches’in 1982’de yayınlanan biyografisi “Hellfire: The Jerry Lee Lewis Story”, şarkıcıya olan ilginin yeniden canlanmasına katkıda bulundu. (“Jerry Lee Lewis: Kendi Hikayesi”, Rick Bragg tarafından 2014’te yayınlandı.)

Kayıtları Rhino Records tarafından “Jerry Lee Lewis: 18 Original Sun Greatest Hits” ve “The Jerry Lewis Anthology: All Killer No Filler!”, rock ve country hitlerinden 42’sinin bir derlemesi olarak yeniden paketlendi. Alman şirketi Bear Family, “Classic Jerry Lee Lewis: The Definitive Edition of His Sun Recordings” ve “Jerry Lee Lewis: The Locust Years” kutulu setlerinde Sun ve Smash için kaydettiği hemen hemen her notayı yeniden yayınladı.

Bay Lewis, 1989’da “Büyük Ateş Topları!” filminin açılışı için sahne aldı. Ayakta çaldığında veya klavyeyi ayakkabısıyla tırmıkladığında izleyicilerin bunu sevdiğini buldu. Kredi… Todd Lillard, Associated Press aracılığıyla

Tabii Yine de Vahşi

Jerry Lee Lewis, 29 Eylül 1935’te Ferriday, La.’da bir marangoz olan Elmo Lewis ve Mamie (Herron) Lewis’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendisi ve iki kuzeni, geleceğin evangelisti Jimmy Swaggart ve müstakbel country şarkıcısı Mickey Gilley (bu yıl ölen) ile birlikte yerel bir dans salonu olan Haney’s Big House’a gizlice girmeyi, en iyi blues performanslarını dinlemeyi severdi. rol yapmak.

Piyano için bir yetenek gösterdi ve babası ona bir tane satın almak için borç para aldı. Bay Tosches, “Hellfire”da “Ne kadar çok pratik yaptıysa, sol eli o kadar emin ve sağ eli daha vahşi hale geldi” diye yazdı.

14 yaşında, 1950 modellerinin gelişini kutlayan yerel bir Ford bayisinde bir grupla birlikte oturmaya davet edildi. “Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee”yi çaldı – 1949’da Sticks McGhee’nin hit parçası olan, 1973’te Bay Lewis için küçük bir pop hiti olacaktı – ve birisi sınır sınırını geçtiğinde eve yaklaşık 15 dolar kazandırdı.

Kısa süre sonra, Mississippi Nehri’nin hemen karşısındaki Natchez’deki kulüplerde ve Natchez radyo istasyonu KWKH’de düzenli olarak yer aldı. Son derece endişeli annesi, Pentekostal bir Hıristiyan, onu Teksas, Waxahachie’deki Güneybatı İncil Enstitüsüne kaydettirdi.

2006’da The New York Times’a “Mezun olmadım” dedi. “Bir şekilde bırakılmıştım. ‘Benim Tanrım Gerçek’ boogie-woogie tarzı, rock ‘n’ roll tarzı oynadığım için ayrılmam istendi. Böyle oynanması gerektiğini düşündüm.”

Kapı kapı dolaşan dikiş makineleri sattıktan sonra, Bay Lewis şansını Nashville’de denedi, ancak başarılı olamadı. “Sun Records: The Brief History of the Legendary Record Label”ın (1980) yazarları Colin Escott ve Martin Hawkins’e “Çok iyi hatırlıyorum” dedi. “Kasabadaki her marka tarafından geri çevrildim.”

Yolda zorlu bir yaşam başladı. “Babam o eski piyanoyu kamyonunun arkasına yüklerdi, bir yere sürerdik, indirirdim, şov yapardım, sınırı geçerdik, tekrar yüklerdi, biz de” eve gidip elimizde ne varmış bir bakayım” dedi.

Çaresizlik içinde, o ve babası 33 düzine yumurta sattı ve gelirle birlikte Sun Records’un stüdyolarına yöneldi. Başlangıçta country müzik söylemeyi planladı, ancak yapımcı Jack Clement onu rock ‘n’ roll’u denemeye çağırdı. İlk single’ındaki etiket, onu “Pompalayan Piyanolu Jerry Lee Lewis” olarak faturalandırdı.

Bay Lewis, 2010 yılında New York’ta sahne aldı. Bu zamana kadar ağırlıklı olarak ülke şarkılarını kaydediyordu. Kredi… New York Times için Çad Batka

Güneş dönemi kısa ama olaylıydı. Bay Lewis, ilk rekorunu kırdıktan sonra, plak şirketi için stüdyo müzisyeni olarak çalıştı.

4 Aralık 1956’da Presley dostça bir ziyaret için uğradığında, piyanonun başına oturduğunda ve Johnny Cash, Carl Perkins ve Bay Lewis ile gayri resmi bir ortamda ritim ve blues şarkıları ve ilahiler söylemeye başladığında stüdyodaydı. oturum daha sonra “Million Dollar Quartet” albümü olarak yayınlandı. Oturum, Floyd Mutrux ve Bay Escott’un 2010’da Broadway’de açılan, bir yıl boyunca koştuğunu ve ardından bir yıl daha Off Broadway’de çalınan aynı adlı popüler bir müzikalden ilham aldı.

“Whole Lotta Shakin’in” başarısıyla, Bay Lewis’in performans ücreti birkaç ay içinde 50$’dan 10.000$’a yükseldi. “American Bandstand”a davet edildi ve Frankie Avalon, Fats Domino, Mr. Perkins ve diğerlerinin performanslarının da yer aldığı 1957 yapımı bir rock ‘n’ roll sineması “Jamboree”de rol aldı.

Kariyerinin ilerleyen dönemlerinde, country şarkıcısı olarak başarısına rağmen, Bay Lewis bazen eski rock ‘n’ roll günlerinin özlemini çektiğini itiraf etti. 1971 röportajında Bay Güralnick’e “Biliyor musun, ‘Whole Lotta Shakin’ gibi bir tane daha bulabilseydim” dedi. “Bazı kayıtlar o kadar kesin bir şey aldı. Ama başkasını bulamayacağım. Tıpkı bu dünyaya daha önce doğduğum ve bir daha doğmayacağım gibi.”

2019 yılında ciddi bir felç geçirdi ve piyano çalamaz hale geldi. Ancak bir yıl sonra Nashville’de müjde şarkılarından oluşan bir albüm kaydetti ve seans sırasında sağ elinin hareket etmeye başladığını ve anahtarlara basmasına izin verdiğini gördü. (Bu albüm henüz çıkmadı.)

O zamandan önce, genellikle rock ‘n’ roll’un kurucu babalarından biriyle çalışmak isteyen genç sanatçılarla ara sıra kayıt yapıyordu. “Last Man Standing” (2006), “Mean Old Man” (2010) ve “Rock & Roll Time” (2014) gibi albümlerde Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Willie Nelson, Jimmy gibi isimlerle sahne aldı. Sayfa, Neil Young ve Kid Rock.

Rock’taki en büyük isimlerin ona gelmesi fikri ona tamamen doğal geldi. 1981’de Goldmine’a “Değerli olan bir tek ben kaldım” demişti. “Diğer herkes öldü ya da gitti. Sadece Katil başarılı olur.”

2022’de – Rock & Roll Onur Listesi’ndeki ilk üyelerden biri olduktan 36 yıl sonra – Bay Lewis, Country Müzik Onur Listesi’ne girdi. Törene katılamayacak kadar hastaydı ve Bay Kristofferson ödülü onun yerine kabul etti.

Göreve başlamasının açıklandığı gün yaptığı açıklamada, Bay Lewis, “Ülke müziği tarafından en yüksek onurla tanınmak, alçakgönüllü bir deneyim” dedi. “Jerry Lee Lewis müziğinin country müzik olduğunu kabul eden herkese ve sonsuz bağışlayıcı lütfu için her şeye gücü yeten Tanrımıza minnettarım” diye ekledi.