NBA Defans Yıldızı ve Baş Antrenörü Paul Silas, 79 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
LeBron James’in Cleveland Cavaliers ile profesyonel ilk maçına başkanlık etmeyi de içeren bir koçluk kariyerine devam eden, üç NBA şampiyonluk takımının ribaund ve savunma ayağı olan Paul Silas, Cumartesi günü Charlotte’un dışındaki Denver, NC’deki evinde öldü. 79 yaşındaydı.

Kızı Paula Silas-Guy, sebebinin kalp durması olduğunu söyledi.

Silas, özellikle hücumda ribaundlara taktiksel yaklaşımıyla biliniyordu. 1,85 cm’lik sağlam bir forvet olarak, dikey beceri eksikliğini telafi etmek için takım arkadaşlarının şutlarının kavis ve dönüşünü inceledi.

Silas 1964’te NBA’e girdiğinde St. Louis Hawks’tan takım arkadaşı olan Lenny Wilkens, “Ona ayaklarının altından bir kağıt bile kaydıramayacağını söylerdim ama yine de inanılmaz bir ribauntçuydu,” dedi. bu yılın başlarında bu ölüm ilanı için röportaj. “Pozisyona girdikten sonra, onu hareket ettiremezdiniz.”

Silas, sonuncusu, takıma koçluk yapan Wilkens ile yeniden bir araya geldiği ve 1978-79 şampiyonluk sezonunda değerli bir rol oyuncusu olduğu Seattle SuperSonics olmak üzere beş NBA serisinde oynadı.

Silas, 1975’te Houston Rockets’a karşı şut atıyor. Dave Cowens ile sağlam bir ön saha ikilisi oluşturduğu Celtics için oynadığı en önemli rolün tadını çıkardı. Kredi… Getty Images aracılığıyla Dick Raphael/NBAE

Ancak Silas, Hawks’ta beş yıl ve Phoenix’te üç yıl geçirdikten sonra, oynadığı 16 sezonun en önemlisini Boston Celtics’te yaşadı. 1972’de Celtics’in patriği Red Auerbach tarafından Charlie Scott’ın müzakere hakları karşılığında Suns’tan satın alınan Silas, 6-9’luk bir pivot olan Dave Cowens ile zorlu bir ön saha ikilisi oluşturdu.

Auerbach, 17.5 sayı ve 11.9 ribaund ortalamalarıyla en iyi genel istatistik sezonunu geçirdikten sonra Silas’ın peşine düştü. The Boston Globe için Celtics’i takip eden Bob Ryan, rakip Knicks’in yıldız forvetine atıfta bulunarak, “Red’in Silas’ı istemesinin ana nedeni, onları yıpratan Dave DeBusschere ile uğraşmaktı” dedi.

Cowens ve Silas hızla sahada bir kimya geliştirdiler, Cowens’in çevreden şut atma yeteneği, Silas’ın pota etrafındaki rakiplerini alt etmesi için içini açık bıraktı ve burada da ustaca sessizce itme vuruşu yaptı.

Silas, 2014’te spor dijital yayını Grantland’a “Ben ve Dave takımları yıpratmaya başladık” dedi.

Tom Heinsohn tarafından yönetilen Celtics, ara sıra Silas’ı bir başlangıç olarak ve takım arkadaşı John Havlicek tarafından yedek kulübesinden ilk yedek oyuncu veya altıncı adam olarak ünlenen rolde görevlendirdi.

1974 playoff’larında, Doğu Konferansı finallerinde 1973’te Knicks’e bir yenilginin intikamını aldılar, ardından lig finallerinde Kareem Abdul-Jabbar liderliğindeki Milwaukee Bucks’ı geride bırakarak deplasmandaki son maçı kazandılar.

1975’te hakları Auerbach tarafından geri alınan Cowens, Havlicek, Jo Jo White, Silas ve Scott’tan oluşan bir çekirdekle Celtics, Phoenix’i altı maçta yenerek 1976 şampiyonluğunu da kazandı.

Auerbach daha sonra The Globe’dan Ryan’ın “en büyük hatası” dediği şeyi yaptı ve bir maaş anlaşmazlığının ardından Silas’ı Denver Nuggets’a takas etti. Sporun en güçlü temsilcisi ve NBA Oyuncular Derneği’nin yönetici direktörü Larry Fleisher ile aynı çizgide olan Silas, Celtics’in yıldızları gibi, özellikle de takımın beyaz yıldızları gibi ödeme almakta ısrar etti.

Silas, Fleisher’ın yardımıyla ve soyunma odasında biraz araştırma yaparak, NBA takımı maaş listelerini buldu ve Siyah oyunculara benzer ve bazen daha düşük yeteneklere sahip beyaz oyunculardan daha az ödeme yapma eğiliminde olduğunu keşfetti.

1975’te rakip Amerikan Basketbol Birliği’nde daha fazla para için takımdan ayrılan bir başka Siyah Celtic olan Don Chaney’e göre, müzakerelerde Auerbach oyunculara “Bunu size veriyorum, başka kimseye söylemeyin” derdi.

Chaney 1991’de “Silas gelene kadar kimse konuşmadı” dedi. “Etrafta dolaşıp çocuklara ‘Ne yapıyorsun?’ diye sormaya başladı.”

Silas’ın ayrılışı, 1970’lerin sonlarında Celtics’in düşüşünü tetikledi ve Cowens’ı 1976-77 sezonunun başında iki aylık bir izin almaya sevk edecek kadar üzdü.

“’76’da bir şampiyonluk kazanmıştık, yani neden iyi bir şeyle uğraşalım ki?” Cowens, 2014 Grantland makalesinde söyledi. “Herkese biraz kırıldım. Paul’e kızgındım ve bunun olmasına izin verdiği için Celtics’e kızgındım.”

Silas, 1977’de Denver Nuggets ile oynarken. Kredi… Sport/Getty Images’a Odaklanın

Silas, Denver’daki oyun süresi azaldığında Celtics’ten ayrıldığı için biraz pişmanlık duyduğunu itiraf etti. Louis’de genç Silas’ı 30 kilo vermeye ve sonunda 220 kiloya çıkarmaya teşvik eden yıldız muhafız Wilkens ile yeniden bir araya gelmeyi memnuniyetle karşıladı.

Wilkens, “Benimle bire bir oynamasını sağlardım,” dedi. “Paul yemek yemeyi severdi ve ona ‘O diyete girmezsen beni asla koruyamazsın’ derdim, o da öyle yaptı.”

Paul Theron Silas, 12 Temmuz 1943’te Prescott, Ark.’da doğdu ve 8 yaşında ailesi Leon, Clara ve iki erkek kardeşiyle birlikte Oakland, California’ya taşındı. Babası demiryolu bekçisi olarak çalıştı. Aile, Oakland’da başlangıçta Silas’ın kuzenleriyle bir evi paylaştı ve bunlardan üçü, Pointer Sisters ritim ve blues grubunu oluşturmak için büyüdü.

Silas okul korosunda kuzenleriyle birlikte şarkı söyledi ama boş zamanının çoğunu West Oakland’daki DeFremery Park’ta, geleceğin Celtics’in en büyüğü Bill Russell’ın rekabete hükmetmesini izleyerek ve idolleştirerek geçirdi. Russell’ın yaklaşık on yıl önce oynadığı McClymonds Lisesi’nde Silas, üniversiteyi üç sezonda 68-0’lık bir rekora taşıyarak Creighton Üniversitesi’nden burs kazandı. Kardeşi William, Omaha, Neb.’e kadar ona eşlik etti, ancak Silas okuldayken kalp krizi geçirerek öldü.

Gençken Silas, maç başına ortalama 20,6 ile ribauntta ulusa liderlik etti. 1964 NBA taslağında St. Louis tarafından 12. veya ikinci turun üçüncü seçimiydi.

Silas’ın 9,4 sayı ve 9,9 ribaund ortalamaları yakaladığı, iki All-Star maçında oynadığı ve iki kez All-Defense birinci takımı seçildiği NBA kariyerinin ardından, asistan ve baş antrenör olarak uzun bir dönem geçirdi.

NBA’in zorlu temel çağında reşit olması, onu 2003’te Cleveland’daki 19 yaşındaki LeBron James’e akıl hocalığı yapmak için mantıklı bir seçim haline getirdi, çünkü James, Ohio, Akron yakınlarında bir lise dahisinden bir sıçrama yaptı. Profesyoneller.

James’i karşılayan karnaval atmosferinde Silas, James’in geniş çevresini idmanlardan men ederek ve Cavs ürünlerinin resmi satıcılarına çaylak fenom dışındaki kişilerin takım için oynadığını bildirerek sert bir aşk uygulayıcısı oldu.

Silas, 2003’te The New York Times’a “LeBron buraya ayak bastığında, herkes gibi onunla gelmeli” dedi.

2005’te, Cavaliers 12 maçın dokuzunu kaybettiğinde, The Times’ın bildirdiğine göre, o ve James güçlü bir bağ kuruyor gibi görünse de Silas kovuldu.

James, The Times’a “Paul Silas’ı çok sevdim – bana yeteneğimi erkenden sergileme şansı verdi” dedi. “Koç, bir mağlubiyetten sonra bile her zaman iyimserdi.”

Silas, 1999’da Charlotte Hornets’i 49-33’lük bir rekora çalıştırırken. Kredi… Getty Images aracılığıyla Spor Haberleri

Silas’ın 12 baş antrenörlük sezonunun en iyisi 1999-2000’de Silas’ın Hornets’ı 49-33’lük bir rekora yönlendirdiği Charlotte’taydı. Sezon, takımın en iyi oyuncularından biri olan Bobby Phills’in takım arkadaşı David Wesley’in karıştığı bir araba kazasında ölümüyle gölgelendi. Her ikisinin de takım arenasının yakınında Porsche’lerinde hız yaptıkları bildirildi.

O zamanlar 56 yaşında olan Silas, Hornets’in Phills’in yasını tutarken ilk tur play-off mağlubiyetiyle sona eren sezonuna “Çocuklar bana bir baba figürü olarak bakıyor” dedi.

Röportajlarında babasıyla yakın bir ilişkisi olmadığı için pişmanlık duyduğunu dile getiren Silas, oğlu Stephen’ın koçluk kariyerine başlamasına yardımcı oldu ve onu 2000 yılında Charlotte kadrosuna ekledi. Stephen Silas, 2020’de Houston Rockets’ın baş antrenörü oldu.

Stephen ve Paula’ya ek olarak Silas, 1966’da evlendiği eşi Carolyn (Kemp) Silas’tan sağ kalmıştır; Bayan Silas’ın ilk evliliğinden olan üvey kızı Donna Turner; üç torun; ve iki üvey torun.

Silas, James’e akıl hocalığı işini kazandıran itibarı benimsedi: dayanıklı, soğukkanlı, ataerkil bir figür olduğu.

Silas, The Globe’un spor köşe yazarı Leigh Montville’e 1972’de “Bu oyunu deli gibi oynayamazsınız – kendi oyununuz bozulur” demişti. “Ben şiddetli oynarım ama asla deli oynamam. Bir fark var.”

Alex Traub raporlamaya katkıda bulundu.