Mezkur saat ne demek ?

Can

New member
Mezkur Saat: Zamanın Gösterdiği Yolda Bir Yolculuk

Merhaba arkadaşlar, bugün size biraz zaman ve dilin ilginç bir köşesinden bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz hafta, eski bir kitapçıda bulduğum bir harita üzerinde gezinirken, bir ifade dikkatimi çekti: "Mezkur saat." Bu terimi ilk gördüğümde, aklıma birçok şey geldi, ama ilk başta ne anlama geldiğini tam olarak çözemedim. O yüzden, sizlerle paylaşmak istedim. Bu yazıyı yazarken, mezkur saat teriminin hem tarihsel hem de toplumsal bir yansıması olduğunu düşündüm. Belki de bir gün bu kelimenin anlamını keşfetmek bir yolculuğa çıkar.

Hadi gelin, bu kelimenin peşine düşelim. Belki biz de bir anlam keşfederiz.

Mezkur Saat: Bir Zamanın Duygusal Derinliği

Zamanla aramda bir tür ilişki oluştu; bazen yalnızca saatleri ve dakikaları değil, onları ne zaman ve nasıl kullandığımızı düşündüm. Tam da bu noktada, Elif ve Murat'ın hikayesi devreye girdi. Elif ve Murat, farklı zaman dilimlerinde düşünmeye, farklı bakış açılarıyla yaşamaya çalışan iki farklı insanlardı. Bir gün, yolları bir araya geldiğinde, onlara dair her şeyde bir zaman sorusu vardı.

Elif, bir dilbilimciydi, dilin ve kelimelerin derinliklerine inmek onun için bir yaşam biçimiydi. Her kelimenin altındaki anlamı görmek, her terimin tarihsel köklerine inmeyi severdi. Murat ise bir mühendis, zaman ve mekan üzerinde çalışmayı seven, her şeyin bir çözümü olduğuna inanan bir insandı. Çözüm odaklı yaklaşımına karşın, bazen Elif'in daha duyusal bakış açısını anlamakta zorlanıyordu.

Bir gün, Elif ve Murat eski bir belgeyi incelerken karşılaştıkları bir terim, aralarındaki ilişkide bir dönüm noktası oldu. "Mezkur saat" yazıyordu.

"Mezkur?" dedi Murat, kafasını kaşıyarak. "Bu ne demek?"

Elif biraz daha dikkatlice inceledi. "Aslında bu, zamanın bir anını belirten bir ifade. Yani, 'söz konusu saat' ya da 'belirtilen saat' anlamına geliyor."

Murat bir an düşündü, sonra gülümsedi. "Bir mühendis olarak, bana hep net bir çözüm gerekiyor. Bunu düşündüğümde, mezkur saat gibi soyut bir kavram bana çok belirsiz geliyor. Hangi saat? Ne zaman? Ne yapmalıyız?"

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Zamanı Belirlemek ve Hedeflere Odaklanmak

Murat’ın yaklaşımı oldukça tanıdık. Zaman, onun için çoğu kez kesin bir kavramdı. Saatler, dakikalar, hedefler… Bunlar net ve ölçülebilirdi. "Mezkur saat" ona göre bir tür çözüm arayışına girmeyi gerektiriyordu. Zamanı belirlemenin ve doğru saat diliminde adım atmanın, her şeyin temelini oluşturduğunu düşünüyor, sorunu somut bir şekilde çözmeye çalışıyordu. Zihninde bir tür şablon vardı ve her şeyin bu şablona uyması gerektiğine inanıyordu. Zamanı belirlemek, ona göre, her şeyin düzenli olmasını sağlayacak bir yoldu.

Fakat Elif, her zaman Murat'ın bu çözüm odaklı bakış açısını anlamakta zorlanıyordu. Zamanın bir çözüm değil, bir duygu olduğunu düşünüyor, ona göre zaman da insanlar gibi bir süreçti. Mezkur saat, onun için bir anı, bir anın değerini anlamayı temsil ediyordu. Her şeyin sabırlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini savunuyordu. Her anın kıymetini bilmek ve o anı tamamen yaşamak, zamanın doğasında vardı.

"Zaman, sadece bir çözüm değil," diyordu Elif. "Bir ilişkidir. O anın kendisi, o anın kıymeti, onun içinde kim olduğumuz… İşte bunlar önemli."

Kadınların İlişkisel Yaklaşımı: Zamanı Duygusal Olarak Yaşamak

Elif, zamanın matematiksel ve somut bir biçimde ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu savunuyordu. Her geçen an, insanın içsel yolculuğunun bir parçasıydı. Elif, kadınların daha duygusal bir bakış açısıyla zamanı değerlendirdiğini düşünüyor, anı yaşamanın sadece bir kişisel deneyim değil, aynı zamanda başkalarıyla bağlantı kurmanın da bir yolu olduğuna inanıyordu.

Bir gün, Elif ve Murat tekrar karşılaştılar ve o an "mezkur saat" ifadesinin anlamını tartışırken, Elif şunları söyledi:

"Bazen birinin hayatındaki belirli bir an, çok daha fazlasını anlatabilir. Bir saat, sadece saati gösteren bir ibare değil. Bazen, o an, o zaman dilimi, bütün bir ilişkiyi, bir dönemi anlatır. 'Mezkur saat' tam olarak bu, bir anlamı olan zaman dilimidir."

Murat gülümsedi. "Sanırım burada biraz daha ilişki odaklı düşünmeliyim," dedi. "Bazen zamanı, bir çözüm değil, duyguların bir sonucu olarak görmek gerekebilir."

Mezkur Saatin Toplumsal Yansımaları: Zamanı Nasıl Tanımlarız?

Zaman, toplumların içinde şekillenen bir olgu. Her kültür, zamanı farklı şekillerde anlamlandırır ve kullanır. Osmanlı İmparatorluğu’nda da, "mezkur saat" gibi ifadeler, sadece teknik anlamlar taşımıyor, aynı zamanda bir kültürün, bir dönemin toplumsal yapısını yansıtıyordu. O zamanlar, bir toplantının ya da bir kararın zamanı, toplumun kabul ettiği belirli anlarda şekilleniyordu. Bu, bir tür kültürel iletişimin parçasıydı.

Günümüzde ise zaman, çoğunlukla bireysel bir meseleye dönüşmüş durumda. Ancak, hala toplumsal olaylarda, kültürel pratiklerde zamanın kendine özgü bir yeri var. "Mezkur saat", sadece bir saat diliminden ibaret değil; zamanın, toplumda nasıl algılandığını ve yaşandığını simgeliyor.

Sonuç: Zamanın Birleşen Anlamları

Sonuç olarak, mezkur saat yalnızca bir zaman dilimini belirten bir terim değil, zamanın toplumsal ve duygusal anlamda nasıl algılandığını gösteren bir kelimedir. Her birimiz, zamanı farklı şekillerde deneyimler ve anlamlandırırız. Murat’ın çözüm odaklı bakışı ve Elif’in empatik yaklaşımı, zamanın sadece bir araç değil, insanları birbirine bağlayan bir güç olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Belirli bir anı tanımlarken, neyi ifade etmek istediğimiz, zamanın ne kadar değerli olduğunu anlamamıza yardımcı olur.

Peki ya sizce? Zamanı sadece bir çözüm olarak mı görüyorsunuz, yoksa duygularla iç içe bir yolculuk olarak mı?