Meraklısı Porsuk Kayasının Altında filminden yerler arıyordu. Nasıl değiştiğini gösterdi

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Filmi yeniden çekme ve filmdeki Praglı Saksağan Vašek’in avcı büyükbabası ve dachshund Brok ile birlikte yürüdüğü yerleri karşılaştırma fikri geçen yıl ortaya çıktı. İşte o zaman, Klostermann’ın çekimler sırasında av koruma alanına dönüştürülen kulübesinin içini ve dışını fotoğrafladı.

“İnsanlar hala kendi gözleriyle görmek ve gelip görmek istiyor. Ve dürüst olalım, bir kır evi sahibi olarak siz bile bu ilgiden her zaman heyecan duymazsınız. Ben de kulübeyi filme aldım ve sosyal ağlarda yayınladım ve ilgili tarafların videoda görünenden daha fazlasını görmeyeceğini söyledim” diye anımsıyor Under the Porsuk Kayası üçlemesinden korunun otuz altı yaşındaki Šumava aşığı , Kaçak Avcının İzinde ve Dikenli Çalılığın Arkasında.

Film çekmek için cep telefonu yeterliydi

Oyuncunun hayranlarından Tomáš Holý takma adı Vašek Straka, videoya tepki göstererek sadece oyuncudan değil, filmin çekildiği Šumava’da az bilinen yerlerden de bahsetti. Karşılaştırma çekimleri yapma dürtüsü de buydu.

Videonun yazarı için sıradan bir cep telefonu yeterliydi. 1978’de kır evinde, Kvilda’nın merkezinde ve çevresinde, Srní’de ve artık kullanılmayan Stodůlky köyünde çok sayıda çekim yapıldı.

Ancak Brož, iki dakikadan uzun süren videoda kişisel olarak bilmediği ve karmaşık bir şekilde aramak zorunda kaldığı yerleri de yakalamaya çalıştı. İnternette bilgi aradı, yerel halktan ya da Klostermann’ın kulübesinin sahibinden yardım aldı. “Elbette çekimleri de hatırladı. Örneğin, ekibin kulübede nasıl kar yağdırması gerektiği. Polistireni getirdiler, öğüttüler, o da iki yıl boyunca bahçede topladı.” diye ekledi çekimlerden gülümseyen bir hikaye.

Onun için zorluk, daksund Brok’un porsuğun peşinden koşarak deliğe girdiği ve kayanın geri dönüş yolunu kapattığı kayayı bulmaktı. “Bu benim için en zoruydu. Günün yarısında ormanda koştum. Çekimlerden bu yana geçen 40 yılı aşkın sürenin ardından mekan çok değişti, çalılarla kaplandı ve bazı taşlar düştü. Ama sonunda onu Kůsov köyünün yakınında buldum” diyerek sevinçlerini gizlemiyorlar. Çekimler toplam üç gün sürdü.

Videoya ilgi beklentileri aştı

Ancak bazı çekimlerin orijinalleriyle tam olarak örtüşmediğini de itiraf etti. “Kısacası resmi olarak bir yere varılamazdı, mesela çit vardı” diye açıkladı.

Videonun bir günde sosyal ağlarda bir milyondan fazla kişi tarafından görülmesi ve 8 bin kişi tarafından paylaşılmasından memnun oldu. “Beklentilerimizi aştı. Rabbin Meleği masalından ve orijinal film Šumava Kralı’ndan önceki iki karşılaştırma videosunu zaten tamamlamıştık. Ama seyirciye filmden bir fotoğraf ve mekanın şimdiki halini gösterdik. Bu kez yeni çekimler ve eski çekimler birbirinin hemen altında yer alıyor, böylece izleyici daha iyi gezinebilir,” diye düşünüyor videonun neden benzeri görülmemiş bir başarı olduğunu.

WeLoveŠumava projesi on yıl önce sosyal ağlarda oluşturuldu. İnsanlara Šumava’nın güzelliğini gösteriyor, tanıtıyor ve çevresindeki insanlar çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor. “Bizim sivil derneğimizin bir konsepti yok. Aklımıza ne gelirse çeşitli aktiviteler yapıyoruz – hikayesi olan tişört satışıyla bağlantılı haçları onarıyoruz, temizliyoruz, ağaç dikiyoruz. Železnoru yerlisi bazı fikirleri sıraladı: “Bunun hayırsever bir boyutu var.” Etkinliklere kendisinin yanı sıra eşi Adéla ve erkek kardeşi Filip de katılıyor. 2019’da Pancíř’nin tepesindeki Açık Kapılar olarak adlandırılan projeyle kamuoyunun bilincine girdiler.