Liz Claiborne Empire’ın Orijinal Ortağı Jerome Chazen, 94 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Kariyer kadınlarının giyim şeklini yeniden şekillendirmeye yardımcı olan Liz Claiborne şirketinin orijinal ortağı Jerome Chazen Pazar günü öldü. 94 yaşındaydı.

Ölüm, Bay Chazen’in nerede öldüğünü belirtmeyen oğlu David tarafından doğrulandı.

Bay Chazen, kurumsal yaşamda Brooks Brothers’ın fiyonklu bluzlarının ötesine bakan bir kadın neslini donattığı için Liz Claiborne Inc.’in arkasındaki itici güçtü. Alışveriş merkezleri Amerikan perakende alışverişini devralmaya başladığında, mağazalarla verimli ilişkileri temettü ödedi. Women’s Wear Daily onu “80’lerde hazır giyim devinin olağanüstü büyümesinin mimarlarından biri” olarak nitelendirdi.

1976’da kurulan Liz Claiborne, büyüyerek ülkedeki en büyük hazır giyim şirketi haline geldi ve çalışan kadınlara Calvin Klein ve Bill Blass gibi üst düzey tasarımcılara karşı ekonomik bir alternatif sunuyor. Birlikte giyilmesi amaçlanan koordineli ayrı koleksiyonların tamamını üretip teslim ederek perakendecilerle kendini kurdu. Ve pantolonların iş kıyafeti gardırobunun temel unsuru olmasına yardımcı oldu.

“O zamanlar ‘Amerikalı kadınlar iş gücüne rekor sayılarda katılmak üzereler ve giyecek bir şeye ihtiyaçları olacak’ diyecek kadar akıllı olduğumuzu söyleyemem” dedi. Chazen, The New York Times’a 2007’de söyledi, ancak “bir niş gördük”.

Şirket 1981’de halka açıldı. Beş yıl sonra, Bayan Claiborne adında bir kadın tarafından yönetilen ve Fortune 500’ü kazanan ilk şirket oldu. 1990’ların başında, yıllık 2 milyar dolardan fazla satış yapıyordu.

Liz Claiborne, soldan ikinci, 1980 yılında Manhattan’daki ofisinde. Bay Chazen’in eski kolej oda arkadaşıyla evlendi ve hepsi binaya katıldı onun şirketi. Kredi… Fred R. Conrad/The New York Times

Herkesin Jerry olarak bildiği Jerome Chazen, 21 Mart 1927’de Rose ve David Chazen’in çocuğu olarak doğdu. Annesi bir terziydi; babası ticari ısıtmada çalıştı.

Jerry Chazen 1945’ten 1946’ya kadar ABD Donanması’nda görev yaptı ve Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden mezun oldu ve burada ekonomi alanında lisans derecesi ile ayrılmadan önce en az iki önemli karşılaşma yaşadı: Orada tanıştığı 72 yıllık eşi olacak Simona Chivian; ve kolejden oda arkadaşı Arthur Ortenberg, Bayan Claiborne ile evlenecek ve onun Claiborne şirketindeki uzun süreli iş ortağı olacaktı.

Bay Chazen, üniversiteden sonra, tek A notunun pazarlama olduğu Columbia Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans derecesi aldı, otobiyografisinde “Liz Claiborne’daki Hayatım: Kuralları Nasıl Bozduk ve Dünyanın En Büyük Moda Şirketini Kurdu.” 1950’de MBA derecesini aldıktan sonra, hazır giyim üreticisi Rhea Midwest’te bir iş için ayrılmadan önce Wall Street firması Sutro Brothers’da genç analist olarak işe başladı.

Birkaç perakende işi ve on yıldan fazla bir süre sonra, Bay Ortenberg ve Bayan Claiborne’un yeni perakende şirketleri Liz Claiborne’a katıldı; resmi olarak, kuruluşundan bir yıl sonra, 1977’de gemiye geldi. (Bay Chazen otobiyografisinde, mevcut işinde mali durumunu toparlayana kadar başlangıçta doğrudan şirkete katılamadığını söyledi.)

Mr. Chazen’in 2012 anıları.

“İşe 1976’da ana giyim tarzının aslında bir elbise olduğu zaman girdik – kadınların giydiği şey buydu,” dedi Bay Chazen Columbia ile yaptığı bir röportajda Üniversite. “Kadınların bir değişime hazır olduklarını hissettim. Ve aslında öyleydiler.”

Bayan Claiborne, Bay Ortenberg ile kendi parasından 50.000$ yatırdı ve arkadaşlarından 200.000$ daha topladı. Bay Chazen başlangıçta 15.000 $ ve sonunda 10.000 $ katkıda bulundu. Ortaklardan biri olan Leonard Boxer 25.000 dolar kazandı.

Orijinal ortakların dörtlüsünde her birinin oynayacak bir rolü vardı: Bayan Claiborne, kadınların ne istediğinin nabzını tutan tasarımcı; Bay Ortenberg, operasyonlar ve finans alanında; Bay Boxer, üretimde; ve Bay Chazen, pazarlama ve satışta, o günlerde endüstrinin güçlü oyuncuları olan mağazalarla güçlü ilişkiler geliştiriyor.

Dev ana şirket Federated Department Stores’un eski finans müdürü Allen Questrom, “Herkesi tanımaya dikkat etti” dedi. “Satıcı en önemli şeydir – satabilmeniz gerekir – ve bunda çok önemli bir rol oynadı.”

Bu ilişkilerin, Bay Chazen’in her mağazanın ne talep ettiği konusundaki keskin anlayışından yararlandığını ve ona en çok satacağına inandığı bir dizi ürünü sunduğunu ekledi.

Bay Chazen ile ilk kez 1980’lerin başında, onu Liz Claiborne aksesuarlarının satıştan sorumlu başkan yardımcısı olarak işe aldığında tanışan Carol Hochman, dedi, “Chicago’daki bir Marshall Field’ın Urbana, Illinois’deki Marshall Field’dan farklı bir ürün yelpazesine ihtiyacı vardı – ve Jerry bunu anladı ve ekibine, giren ürünü en üst düzeye çıkarmak için her mağazayı ayrı ayrı planlamayı öğretti.”

Bay Chazen, şirketin finansal başarısının çoğunu, üretim tesislerini Asya’ya taşıma kararına bağladı.

Columbia röportajında “Bu ülkede ihtiyacımız olan tüm kıyafetleri, şirketimizi kurduğumuz fiyat ve kalite seviyesinde yapacak yeterli fabrika alanı bulamadığımız açıktı” dedi. . “Şirkete yurtdışında üretilen malları düşünmemiz gerektiğini önerdim. Ben de Liz’in kalp krizi geçireceğini düşündüm.”

Mr. Chazen, 1996 yılında Liz Claiborne’dan emekli oldu. Hayatta kalan son orijinal ortaktı. Bayan Claiborne 2007 yılında 78 yaşında, Bay Boxer 2009 yılında 86 yaşında ve Bay Ortenberg 2014 yılında 87 yaşında öldü.

Bay Chazen kitabında, aralarındaki ilişkilerin zaman zaman gergin olduğunu söyledi.

“Sanat, şirkette oynadığım kilit rol için bana kredi vermekte her zaman zorlandı” diye yazdı. “Fikirlerim ve yönetimim şirketi başarıya nasıl yönlendirirse yönlendirsin, o zaman ve sonraki yıllar boyunca bu gerçekle yaşamak zorunda kaldım. Sanırım çok eğleniyordum, gerçekten önemli değildi. Ama dürüst olmak gerekirse, bazen bana da ulaştı.”

Bay Chazen enerjik bir hayırseverdi ve diğer kuruluşların yanı sıra Queens’teki Louis Armstrong House Museum, Manhattan’daki Museum of Arts and Design, Wisconsin Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’ne büyük meblağlar bağışladı. 2016 yılında 10 milyon dolarlık bir taahhütle, şu anda Chazen Uluslararası İşletme Enstitüsü’nün finansmanına yardımcı oldu.

Oğlu David’e ek olarak, karısı, kızları Kathy Chazen ve Louise Chazen Banon, yedi torunu ve bir torununun torunu tarafından yaşatılmıştır.