Lezbiyen Roman Türünün Çıkışına Yardımcı Olan 95 yaşındaki Marijane Meaker Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
1952 tarihli “Bahar Ateşi” adlı romanı ilk lezbiyen temalı karton kapaklı orijinal eserler arasında yer alan ve o kadar hızlı satılarak lezbiyen ucuz roman türünü hızla başlatan çok yönlü ve üretken bir yazar olan Marijane Meaker, 21 Kasım’da evinde öldü. East Hampton, NY’da 95 yaşındaydı.

Uzun süredir arkadaşım olan Zoe Kamitses, sebebin kardiyopulmoner arrest olduğunu söyledi.

Bayan Meaker, birden çok takma adla, birden çok türde düzinelerce kitap yazdı. ME Kerr olarak genç yetişkin romanları yazdı ve Genç Yetişkin Kütüphane Hizmetleri Derneği’nin 1993’te ona Margaret A. Edwards Ödülünü takdim ederken söylediği gibi, “gençler için gerçekçi kurguda öncü” olarak kabul edildi.

Ann Aldrich olarak, Greenwich Village ve ötesindeki lezbiyen yaşamını anlatan çığır açan kurgusal olmayan kitaplar yazdı – “We Walk Alone” (1955), “We, Too, Must Love” (1958) ve diğerleri.

Bir uzunluğa dönüşen bir hamam böceğini anlatan “Shoebag” (1990) gibi daha küçük çocuklara yönelik ilginç kitaplar için Mary James’i kullandı. Kendi adına yazdığı kitaplar arasında yazar Patricia Highsmith ile iki yıllık ilişkisini konu alan “Highsmith: A Romance of the 1950s” (2003) yer alıyor.

Ancak onu haritaya yerleştiren ve diğerleri kadar etki yaratmış olabilecek eseri, Gold Medal Books tarafından Vin Packer adıyla yayınlanan ve Bayan Meaker’ın daha sonra bir dizi gerilim romanı için kullandığı “Bahar Ateşi” idi. . Kitap, kız kardeşlerinden birine aşık olan bir üniversite birinci sınıf öğrencisi hakkındaydı.

Bayan Meaker tarafından Vin Packer takma adıyla yazılan “Spring Fire”ın 1,5 milyon kopya sattığı ve ucuz lezbiyen kurgu türüne hızlı bir başlangıç yaptığı söyleniyor. Kredi… Altın Madalya Basın

Bayan Meaker, kitaba “Kız Öğrenci Yurdu Kızı” adını vermek istediğini ancak editörü Dick Carroll’un farklı bir fikri olduğunu söyledi.

Chicago’daki LGBTQ yayını Windy City Times ile 2012’de yaptığı bir röportajda, “James Michener, ‘Fires of Spring’ adlı kitabını yeni yayınlamıştı” dedi. “Dick, benimkine ‘Bahar Ateşi’ adını verirsek, halkın Michener ile karıştıracağını ve daha fazla kopya satacağımızı umuyordu.”

Bu hile birkaç kitap satmış olabilir, ancak çok daha önemli olan, romanın 1950’lerin başında kendilerini kurguda görmeyen önemli bir kadın kesimine hitap etmesiydi.

2003’te The Chicago Tribune’e “’Bahar Ateşi’ 15 baskı yaptı” dedi. “Hiç böyle bir posta görmemişlerdi. Aniden, bu duygulara sahip olan ve onları ifade etmenin, onlarla başa çıkmanın veya baş etmenin kesinlikle hiçbir yolu olmayan pek çok kadın olduğunu fark ettik.”

Bayan Meaker’ı yeni dünyaya kadar takip eden yazarlar arasında, “Odd Girl Out” (1957), “I Am a Woman” (1959) ve Beebo Brinker Chronicles olarak bilinen bir dizi oluşturan diğer birçok kitabı bulunan Ann Bannon da vardı. . “Bahar Ateşi,” dedi, çığır açıcıydı.

E-posta ile “Meaker aslında yeni bir tür kurmuştu, yaklaşık 15 yıl boyunca çılgınca başarılı olacak ve para kazandıracak olan ucuz lezbiyen kurgu” dedi. “Tarihte ilk kez eşcinsel romantizmi konuşma yörüngesine iterek, her iki cinsiyet arasında ve kıyıdan kıyıya hayranlar buluyordu.”

“Spring Fire”ın 1,5 milyon kopya sattığı söyleniyor. Bayan Meaker, yine de, bunun bir yönünden rahatsız olmaya devam etti: son.

O zamanlar Posta Servisi, sansürcülerinin sapkınlık olarak düşündüklerini yüceltiyor gibi görünen her şeyi arıyordu. Böylece yayıncılar yaptığı süre boyunca o ve diğer lezbiyen yazarların hikayelerine mutsuz sonlar verdiler.

Genç yetişkin kitaplarının tuhaf bir yazarı olan Robin Talley, “Ki bu yüzden, ‘Bahar Ateşi’nde ana aşk hikâyesindeki kadınlardan biri kendini bir akıl hastanesine kapatır ve diğeri heteroseksüel olur ve kızlardan hoşlandığını unutur. ile başlar.”

“Yine de,” diye ekledi Bayan Talley, “‘Bahar Ateşi’ ve etkilediği romanlar, tüm bir queer kadın kuşağının kendilerini ilk kez temsil edildiğini görmelerine neden oldu.”

2003 yılında NPR ile yaptığı bir röportajda Bayan Meaker, bu zorunlu sonların iyi eskimediğini söyledi.

“Mutsuz sonlar çok komikti,” dedi. “Yani onlara bakıyorum; Bunları yazdığıma inanamıyorum.”

Maryjane Meaker, 27 Mayıs 1927’de Auburn, NY’da Syracuse dışında doğdu. Babası Ellis, mayonez üreticisi Ivanhoe Foods’un başkanıydı ve annesi Ida (Jonick) Meaker ev hanımıydı.

Hemen kurtulan bırakmaz.

Bayan Meaker, Staunton, Va.’daki Stuart Hall School’a gitti, ardından Montpelier’deki Vermont Junior College’da okudu ve ardından Missouri Üniversitesi’nde edebiyat alanında lisans derecesi aldı. 20’li yaşlarının başında New York’ta yaşıyordu, yazar olarak içeri girmeye çalışırken dosya memuru ve düzeltmen olarak çalışıyordu.

Neden tüm bu takma adlar?

NPR’ye “Takma adları severim” dedi. Kılık değiştirmeyi severim. Marijane isminden her zaman nefret etmişimdir. Ve kendine isim verebilme fikrinin ilginç olduğunu düşünüyorum.”

Ama onlar da zorunluluktan doğdular. New York’a vardığında, bir temsilci bulamadığını ve bu nedenle takma adlardan oluşan bir müşteri listesiyle kendi temsilcisi olduğunu söyledi.

NPR’ye “Tüm müşterilerim bendim” dedi. “İnsanları öğle yemeğine çıkarır ve onlara müşterilerimden bahsederdim. Ve hiç kimse tüm müşterilerim olduğumu bilmiyordu.

“Spring Fire”ın başarısına rağmen, Bayan Meaker bir süre kendini yazar olarak tanıtmadı.

2006’da Queerty web sitesine “Yazarın ben olduğumu iddia etmek istemedim” dedi. “O günlerde değil. Bir sözümüz vardı, ‘Dolaptan çıkıp işsizlik kuyruğuna’. Arkadaşlarımın hepsi biliyordu ve benim adıma çok sevindiler.”

Kısa süre sonra Vin Packer’ı bir polisiye ve polisiye yazarına dönüştürdü ve bazen Packer’ın bir erkek olduğunu varsayan eleştirmenler, ortaya çıkan kitaplar hakkında iyi şeyler söylediler.

Charles Richman The Brooklyn Record’da “Bu, genç çete savaşının çarpıcı bir anlatımı” diye yazdı. “Yazar, bu kargaşa şampiyonlarının zihinlerini şaşırtıcı bir başarıyla keşfediyor. Bu bir orijinal.”

1966’da Packer’dan emekli oldu ve 1972’de ME Kerr olarak, “Dinky Hocker Shoots Smack!” İle gençlik pazarını denedi, “Dinky Hocker Shoots Smack!” uyuşturucu bağımlıları ile.

İyi karşılandı ve ardından zeka ve mizahı ciddi temalarla karıştıran birkaç kişi izledi. Bazıları gey karakterlere sahipti, ancak temaları antisemitizm, intihar, uyuşturucu ve daha fazlası dahil olmak üzere çok geniş bir yelpazeye yayıldı.

1974’te The New York Times’a genç yetişkin türünün ilgisini çektiğini, gençlerin “kendi yaşlarındaki karakterlerle ilgili dürüst, güncel iyi hikayeler – onlar hakkında kitaplar okuma hakkına sahip oldukları” inancıyla söyledi. ve onları rahatsız eden şey, ebeveynleri hakkında değil.

“İyi iki ayakkabı efsanesi” olan veya her şey için ebeveynleri suçlayan gençlik kitaplarından rahatsız olduğunu söyledi.

“Bu, çocukların büyük duygusal karışıklıklardan geçtiği yaştır” dedi. “Ve gerçekleri arıyorlar. Ancak beş yıl kadar önce genç yetişkin romanları büyümeye başlayana kadar kendileri, duyguları ve sorunları hakkında kitaplar bulamıyorlardı.”