Kuzey, kalbim. Hzenkka Jebkov Danimarka’da büyümeyi ve yaşamı anlatıyor

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Kızları tekrar görmeyi ve onlarla tanışmayı umuyordum. Öte yandan bu kadar çabuk olmasını beklemiyordum. Kurtarma, Şampiyonlar Ligi’nde bir çaylak olarak başarılı oldu ve yirmi yedi yaşındaki Pilsen yerlisi transferden sonra her ikisinden de duyduklarımı dikkate alsam bile, galibiyetten memnunum.

Danimarka’nın şampiyon kulübüyle bir yıllık sözleşme imzalayan ve böylece İskandinavya’da üçüncü sezonuna başlayan Jebkov, Zln’nin merkezinde gerçekleştirilen su düellosunda Çek milli takımının Finlandiya’yı mağlup etmesine (31:21) yardımcı oldu. 2024 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı Portekiz’de oynandı. Grubun en yakın ve en karanlık rakibi Hollanda.

Portekizli kadınların Hollanda’da 27:38 mağlup oldukları rekorunu inceledik. Jebkov, masaya iki puan koymadan önce mümkün olan en iyi şekilde hazırlanalım dedi ve ardından ağırlıklı olarak Avrupa’nın kuzeyindeki yaşamdan bahsetti.

Yıldız Kristiansand’ın transferinin geriye doğru bir adım olduğunu düşündüğünüz için üzgün müydünüz?
Olumsuz konuşmak istemem ama pek çok insan şüpheciydi. Şaşırdı, bu yüzden aslında cehenneme gideceğim. Ve uzun zamandır neyi ve neden yaptığımı bilmiyordum. Bu beni ileriye taşıyan bir sonraki yaşam adımıydı. Her şey benim için anlamlıydı, anlamlıydı. Bu yüzden Şampiyonlar Ligi’ndeki o kurtarışla bunun onaylanmasına sevindim. bu bir aşağı kayma değil. Her iki kulübün geçmişine bakılırsa bana cehenneme gitmişim gibi geliyor ama çevredeki insanların toprakları ve çalışmaları da aynı şekilde eşit.

Bu, Prestine mahkemesindeki kurtarıcılar tarafından doğrulandı. Mtch ve Bükreş’te kazandınız ve kendi evinizde Polonya’da Lublin’i yendiniz.
Bunlarla uğraşması gerektiğini gösterdik. Ancak Mtch’teki maçın ardından Kopenhag’da yayınlanmamış bir lig pasosu vardı, dolayısıyla bu her zaman işe yaramıyor. Sezon uzun; enerji, sıkı çalışma ve istikrarı koruma ve mümkün olduğunca az antrenman yapma isteğiyle ilgili. Ancak Şampiyonlar Ligi’nde hâlâ böyle sonuçlar aldığımız için mutluyum. Biz baskı altında değiliz. Ama siz eylemleri tekrarlamak ve onlara mümkün olan en iyi kalitede vurmak gibisiniz.

Jana Knedlkova ile yaptığı görüşmede olduğu gibi Kristiansand’la kavgaya giderken ortaya çıkan sonuç onu şaşırttı mı?
Jana’nın bunda o kadar payı var ki hiç şaşırmıyor. Maçtan önce sadece rüyada değil, diğer eski takım arkadaşlarımızla da tanıştık. Bu yüzden birbirimizi görüp sohbet edebildiğimize çok sevindim.

Norveç’te TK yarışmasında karanlıkta konumunuz için savaşmak zorundaydınız. Senden farklı mı? Danimarka’ya büyük bir elçi olarak geldiniz.
İki yıl önce Almanya’dan ayrılıp Norveç’e gittiğimde konumum kesinlikle farklıydı, Danimarka’ya taşındığımda ise bu durum geçerli değildi. Kristiansand’la iki yıl Şampiyonlar Ligi’nde oynadım, iki sezon da çok başarılıydı. Avrupa hakkında farklı bir şekilde pek çok şey biliyorum. (smv) Ama yine de ona yaklaşıyorum. Rahatsız olamam, kendime gereksiz baskı yapamam. Bu bana zarar verebilir, yardımcı olmayabilir. Her zaman elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben de onunla Danimarka’ya gittim.

Vipers Kristiansand oyuncusu Markta Jebkov, Şampiyonlar Ligi maçı sırasında düştü.

Daha güçlü mü, daha dayanıklı mı?
Most’tan Maarska’ya ilk yurtdışı seyahatime çıktığım zamandan kesinlikle farklı. Ben yaşlıyım. Artık ailesinden ayrı ve yalnız olduğu için durumu o kadar da kötü değildi. Elbette hiçbir yerde kolay değil ama avcının çalışacak iyi bir kafası var. Ayrıca arkamda duran ailem ve arkadaşlarım var ve onların desteği benim için çok önemli.

İskandinavya’da kalmanızın size faydası oldu mu, hangi yaşam tarzı size uygun?
Bu, Hzenka kariyerindeki ilk vardiyam değil, nereye gittiğimi biliyorum. Yeni bir ortamda, yeni bir kulüpte ve yeni bir ülkede tutuklamalar asla kolay değildir. Ancak hayatta her şey planlandığı gibi gitseydi, dünya güneşle dolardı ama öyle değil. Kaç yaşında olursam olayım İskandinavya’yı çok seviyorum, dünyanın bu bölgesine açığım. Norveç’te geçerliydi, Danimarka’da da geçerli. İnsanlar çok yetenekli ve kulüpte ya da çevredeki şirkette, bu kişinin iklime alışmasıydı. Burada oynayabildiğim için çok mutluyum.

Dn ve Nor’un zihniyetlerindeki farklılıkları görüyor musunuz?
Onlar benzer. Sev ve sor. Henüz sormadık demek istemiyorum ama İskandinav halklarının tarihi bundan farklı. Benim açımdan Norveçliler biraz daha soğukkanlı. Sonuç olarak Norveç, Danimarka’ya kıyasla çok büyük bir ülke ancak nüfus açısından benzer. Lige gitmenin nesi güzel? Bir saat içinde çorbanın yarısına gelmiş olursunuz. Danimarka’daki en uzun yolculuk Norveç’teki en kısa yolculuktu.

Kristiansandlı Hzenkka Markta Jebkov, Bükreş ile Şampiyonlar Ligi karşılaşmasına çıkıyor.

Herhangi bir fark var mı?
Bugün toplumda nadir görülüyorlar, aile toplantısı arıyorlar, bu yüzden genel olarak biraz daha açık sözlüler. Ancak bir ülkeyi diğerine tercih etmek istemiyorum. Her ikisinde de bu özellik var ve burada, kuzeyde futbol oynayabildiğim için çok gurur duyuyorum.

İkast’taki performansınızdan memnun musunuz?
Bu böyledir, nasıl yapılırsa yapılsın her zaman daha iyisi ve daha kötüsü olacaktır. Ve hentbol bir takım sporudur, ben ona esas olarak bir bütün olarak değer veriyorum ve sonra bireysellik mücadelesine gidiyorlar. Bu asla bir oyuncuyla ilgili değil, tüm takımla ilgili. Ve hava karardığında bireylerin de ayağa kalkacak bir şeyleri vardır.

Bu sezon sizler için heyecan dolu. Yeni bir ülkede yeni bir kulüp, Kasım ortası ve Aralık aylarında Dünya Kupası’nda oynayacağınız milli takımla, Euro’ya yükselme mücadelesi veriyorsunuz. Alışılmadık bir kadın yılı mı?
Hem kulüpler hem de milli takım adına çok yoğun bir sezon geçirdim, harika bir sezondu ve kişisel olarak çok eğlendim. Dünya sahnesinde oynayacağız, elemelerde bir sonraki en iyi turnuvaya ulaşmak için savaşmaya çalışacağız ve son Euro’da başarısız olduğumuz için bir kez daha Avrupa’ya gireceğiz. Bu, her oyuncunun ve temsilcinin şarkı söylediği bir sezon. Av çok olacak, avcı durmayacak.

Elemelere sürpriz girdiniz, Zln’de Finlileri 10 gol farkla yendiler. Kurtarma nasıldı?
İlk yarıda yüksek liderliğimizin ardından 13:10’luk skora ulaşmayı başardıkları için takımı övmeliyim. Onlardan bunu beklemiyordum. Bizim için biraz küçümsendi, savunmada hatalar yaptık. Ama çabuk toparlandığımıza, hayvanın gergin olmadığına ve iki puanımız olduğuna sevindim.

Uzun zamandır seyirci önünde performans sergilemekten keyif aldınız mı? Zln’de 1500 kişi beni alkışladı.
Bana son kez çaldığımız Brno’daki atmosferi hatırlattı. Salonu İngilizce ile doldurabildiğimiz için çok mutluyum. Ben her zaman milli takım formasını giyip kızlarla ortak hedef uğruna mücadele edebilen kişiyim. İşte o zaman taraftarlarımızın önünde kendi evindeyiz. Biraz gündelik bir stereotip olduğu sürece kulüpte durum farklı değil. Kötü niyetli söylemiyorum ama genel olarak kalkıyorsunuz, dikene gidiyorsunuz, defalarca tekrarlanıyor. Milli takımı tanımak bir öğrenme deneyimidir ve ikimiz için de buna değer.

Ancak Pazar günü takımda Finlandiya değil, Portekizli kadınlar yer alacak.
Tehlikeli olacaklar. Avrupa çapında büyük kulüplerde çalışan kaliteli oyunculara sahipler. Ayrıca maç Porto’da oynanıyor, zor olacak, onlara karşı kazanmak istiyorsunuz. Bence çok ilginç bir mücadelemiz var.