King Crimson and Foreigner gruplarından Ian McDonald 75 yaşında hayatını kaybetti.

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Ian McDonald, çok enstrümantalist ve İngiliz grup King Crimson ile çalışmaları 1960’ların ve 70’lerin progresif rock hareketini ilerletmeye yardımcı olan ve son derece popüler grubun kurulmasına yardım eden çok enstrümantalist ve söz yazarı Yabancı, 9 Şubat’ta New York’taki evinde öldü. 75 yaşındaydı.

Aynı zamanda müzisyen olan oğlu Maxwell, nedeninin kolon kanseri olduğunu söyledi.

Bay McDonald’ın Foreigner ile çalışması King Crimson’la olan çabalarından çok daha fazla finansal ödül elde etmesine rağmen – Foreigner ile yaptığı üçlü albüm toplam 17 milyon kopya sattı – önceki grubu yaratıcılık ve etki açısından onları çok geride bıraktı. İlk albümleri “In the Court of the Crimson King” (1969), radikal sesi ve yapısıyla rock tarihinde bir dönüm noktası oldu. Grubun geniş kataloğunda Bay McDonald’ın tam katılımının olduğu tek yayındı.

Albüm için her şarkının ortak yazarıydı, dokuz enstrüman çaldı ve birincil prodüksiyon sağladı.

Grubun lideri Robert Fripp, bir kutuya “Ian müzikalite, olağanüstü kısa ve etkileyici melodik dize duygusu ve bunu çeşitli enstrümanlarda ifade etme yeteneği getirdi” diye yazdı. King Crimson’ın 1997’de yayınlanan çalışmasının bir seti. Yakın tarihli bir e-postada, “1969’da Ian’ın müzikal anlayışına kendimden çok güvendim” dedi.

“In the Court of the Crimson King”in başlık parçası için müziği Bay McDonald yazdı ve en çok satılanlardan biri haline gelen bir Mellotron kancası sağladı. Bu enstrümanın rock tarihindeki tanınabilir kullanımları. Son derece melodik olan ses, albümün diğer en ünlü şarkısı “21st Century Schizoid Man”in öfkesiyle çarpıcı bir tezat oluşturuyordu. Bay McDonald’s’ın çığlık atan alto-saksofonu ile Bay Fripp’in brütalist gitarının birleşimiyle ateşlenen “21st Century Schizoid Man” dinleyicileri hem şaşırttı hem de heyecanlandırdı.

Who’dan Pete Townshend çok etkilendi, albüm için Rolling Stone dergisine reklam metni yazdı: “Yirmi birinci yüzyıl şizoid adamı her şey milyarlarca kez çok izlendi ve dinlediğinizde sizi etkinin bir milyar katı olsun. Mahler’in sekizincisinden bu yana o siyah vinil diske orta frekanslı en ağır riff olmalı.”

Albüm Amerika Birleşik Devletleri’nde altın madalya kazandı ve grubun ana vatanı İngiltere’de ilk 5’e girdi. Albümü tanıtmak için yaptığı ABD turunun sonunda, davulcu Michael Giles gibi Bay McDonald da gruptan ayrıldı. Bay McDonald, Sid Smith’e 2001 tarihli “In the Court of King Crimson” kitabında “Muhtemelen duygusal olarak bununla başa çıkacak kadar olgun değildim ve kimseye danışmadan ayrılmak için oldukça aceleci bir karar verdim” dedi.

1970 yılında, ayrılan iki üye, Bay McDonald’ın vokal becerilerini ve Beatle-vari melodi anlayışını sergileyen kendi albümleri “McDonald and Giles”ı yayınladı. Aynı yıl, King Crimson için yazılmasına yardım ettiği birkaç uzun şarkı, grubun ikinci albümü “In the Wake of Poseidon”da yer aldı. 1974’te Bay Fripp onu tekrar davet etti ve grubun o yıl yayınlanan “Red” albümünün iki parçasında çaldı. Grup kısa bir süre sonra dağıldı.

1969’da King Crimson; soldan, lider ve gitarist Robert Fripp, davulcu Michael Giles, şarkıcı ve gitarist Greg Lake, çok enstrümantalist Ian McDonald ve söz yazarı Peter Sinfield. Kredi… Michael Ochs Archives/Getty Images

1970’lerin ortalarında İngiltere’de işi onun için yavaşladığında, Bay McDonald New York’a taşındı ve burada Yabancı’nın bir başka İngiliz nakli olan Mick Jones’a yardım etmesine yardımcı oldu.

Foreigner’ın 1977’deki ilk albümü Billboard’un En İyi 5 listesine girdi ve beş milyondan fazla sattı. Bay McDonald’ın yazmasına yardım ettiği bir şarkı, “Uzun, Uzun Yoldan Evden”, Billboard’da En İyi 20 Hit oldu. “Double Vision” (1978) ve “Head Games” (1979) dahil olmak üzere Foreigner ile kaydettiği üç albümün ortak yapımcısıydı.

Ian Max McDonald, 25 Haziran 1946’da Osterley, Middlesex, İngiltere’de bir mimar olan Keith McDonald ve bir ev hanımı olan Ada (Mayıs) McDonald’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası banjo ve piyano çalardı ve müzikle dolu bir evde Ian gitar ve piyano çalardı.

Çok enstrümanlı yaklaşımı, 15 yaşında okulu bırakıp bando sanatçısı olarak İngiliz Ordusuna girdiğinde genişledi. 1999’da Big Bang Magazine’e “Bana klarnet öğretildi ve oradan kendi kendime flüt ve saksofon öğrendim” dedi. “Birkaç farklı müzik stiline maruz kaldım.”

Ordudan ayrılıp Londra’ya taşındıktan sonra, aralarında Michael Giles ve kardeşi Pete’in de bulunduğu Giles, Giles ve Fripp adında tuhaf bir grubu olan Bay Fripp ile tanıştı. Bay McDonald, şarkılar King Crimson’a dönüşmeden önce, Pete Giles’ın yerine şarkıcı ve basçı Greg Lake ile birlikte şarkılar kaydetti.

Neredeyse hemen etraflarında bir vızıltı büyüdü ve Londra’daki Hyde Park’ta bir Rolling Stones ücretsiz konserinde performans sergilemek için bir davete yol açtı; Etkinlik aslında Stones’un yeni gitaristi Mick Taylor’ı tanıtmayı amaçlıyordu, ancak yerini aldığı müzisyen Brian Jones’a iki gün önce vefat eden bir selam olarak ikiye katlandı. Gösteri için izleyici tahminleri 250.000 ile 500.000 arasında değişiyor. 2013’te The Guardian, “Kral Crimson’ın neredeyse şovu çaldığını” bildirdi.

“In the Court of the Crimson King” başlıklı yakında çıkacak olan bir belgeselin fragmanı, Bay McDonald’ın Bay Fripp’ten bu kadar kısa süre sonra gruptan ayrıldığı için özür dilediğini gösteriyor. başladı. Yabancı ile olan koşusu, Bay McDonald’ın daha fazla kontrol istediğini söyleyen Bay Jones tarafından kovulduğunda da sona erdi. (Bay McDonald, 2017’deki 40. yıl dönümü turu için grupla birlikte çaldı.)

2002’de, Crimson’ın diğer eski üyeleriyle (Bay Fripp olmadan) 21st Century Schizoid adlı bir grup kurdu. Turne yapan ve birkaç canlı albüm çıkaran grup. Bay McDonald, 1999’da “Driver’s Eyes” adlı solo albümünü yayınladı ve oğlu Maxwell’in “Bad Old World” (2017) albümlerinde yer aldığı Honey West adında yeni bir rock grubu kurdu.

Bay McDonald, oğluna ek olarak kız kardeşi Linda Rice tarafından yaşatılmaktadır.

Hayatı boyunca King Crimson’ın ilk albümünün dayanma biçimiyle gurur duymaya devam etti.

“Ana yapımcı olarak yapmaya çalıştığım şeylerden biri, her anın yüzlerce kez dinlenebilmesiydi, böylece albümün zamana karşı direnmesini umuyordum” dedi. blog The Los Angeles Beat in 2019. “50 yıl sonra buradayız ve insanlar hala bunun hakkında konuşuyor.”