Kendini savunma kurslarının eğitmeni, bazen kaçanın kazanacağını söylüyor

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Her ne kadar polis, Ukrayna'daki kurtların etkisi ve sonrasında yüzbinlerce Ukraynalının dağılması nedeniyle suçun artmadığı konusunda kamuoyuna defalarca güvence verse de, meşru müdafaa eğitmenine göre halkın duyguları farklı. Pek çok kişi bana Pilsen'de suçun arttığını söylüyor ve hazırlanmak istiyor. Bunun için teşekkürler, çünkü herkesin kendini savunma dersi alması gerektiğini düşünüyorum. Pilsen'deki dövüş sanatları çevresinin baş lideri Petr Gabriel, 13, 14 yaşındaki pek çok genç kızın onlara gurur duygusu verdiğini söyledi.

Nrst, geçen yıl savunma kurslarındaki artışın yüzde 30 olduğunu tahmin etti. Pilsen'deki Fit for Fun kulübünde, II. Dünya Savaşı'nın sonunda İsrail silahlı kuvvetlerinin eğitimi için oluşturulan ve daha sonra sivillere de uyarlanan krav maga yöntemine dayalı meşru müdafaa kursları veren Lucie Marlkov, benzer bir deneyim.

Marlkov, son zamanlarda kurslara olan talebin o kadar arttığını ve bazı başvuruları geri çevirmek zorunda kaldığımı söyledi. 15 yaş kadar küçük, hatta 10 yaş altı çocukların kendisine bildirildiği bildirildi. 37 yaşındaki krav maga eğitmeni, sadece hareket faaliyetleri nedeniyle değil, esas olarak güvenlik nedeniyle hamile kalmak istediğini söylüyor.

Meşru müdafaa dövüşme sanatı değildir

Marlkov'a göre tutuklamaların çoğu, saldırganların çeşitli videolarını izlemeleri ve ardından benzer bir durumda tepki veremeyeceklerinden endişe duymalarıyla açıklanıyor. Ona göre Vtin'de mesele daha önce spor yapmamış Almanların meselesi. Kovid'den önce sadece kadınlara yönelik kurslar da yürütüyordu.

Son kursta 16 kadınım vardı, bunlardan 12'si aile içi şiddete maruz kalmıştı. Marlkov, bunların saçlarını evde yıkamayan ancak geçmişte bir şekilde bu sorundan kurtulan kadınlar olduğunu anlattı.

O ve Gabriel, bazı insanların nefsi müdafaayı dövüş sanatıyla karıştırdığını belirtiyor. Kendini savunma, çatışmayı önlemek için elimden gelen her şeyi yapmak anlamına gelir. Bu yüzden bazen kaçan ödeyen kazanır. Gabriel, saldırganın silahı olup olmadığını, örneğin ne kadar saldırgan olacağını söyleyemeyiz, diye açıkladı. Gabriel, ne karate ne de judonun bir öz savunma sistemi olmadığını, toplumda gelişen şeyin bu olduğunu, öz savunma kurslarının dövüşmeyi reddeden ve kolay bir kurban olmak istemeyen insanlar için olduğunu ekledi.

Kurstaki genç ustaların karşılaştığı en yaygın durum, birinin diskoda elini tutmasıdır. Ona yumruk atmamak ve dövmemek daha iyidir; bu, serbest kalma çabasıdır ve sözlü olarak cesaretini kırabilir. Seni bunun için azarlasalar iyi olur, bırak beni, güvenli alanıma girme Gabriel. Ona göre akışın koşulları her zaman kötüdür. Kadın, saldırganla birlikte arabaya sürüklenip kilitlendiğinde ona tecavüz etmek isteyecek, tam tersine parmaklarınızı ağzına sokmanız gerekecek, kısacası kendinizi korumak için her şeyi yapmanız gerekecek, diye anlatıyor.

Ben de büyüklerden ders istiyorum. Kısa bir süre önce bir etkinlikte bir büyükanne benimle içki içiyordu ve meşru müdafaayla ilgileneceğini düşündü ama bu ona göre değil. Ama bu doğru değil, herkes için geçerli, sadece son sınıflar eğitim sırasında gençlerle aynı grupta olamaz, her şeyden önce yaşlılar için öz savunma kursları düşünen bir öğretim görevlisi.

Tramvaya binip orada bir risk avcısı gördüklerinde inmelerini veya ondan daha uzak bir yere, Gabriel'in yanına gitmelerini tavsiye edeceğim. Yaşlılar, duramamaları durumunda gözyaşı spreyi veya korna da taşıyabilirler.

Savunmanın temelleri çocuklara küçük yaşlardan itibaren öğretilmelidir.

Hem Gabriel hem de Marlkov, meşru müdafaanın temellerinin çocuklara çocukluktan itibaren öğretilmesi gerektiğine inanıyor. Saldırıya uğramış bir çocukla nefsi müdafaa kursum var, IQ'su yüksek, etrafındaki insanları anlamıyor, sadece yaşlılarla arkadaş oluyor ve arkadaşları ona gülüyor. Yıllarca onlara gidin ve simge kaybolur, önce Gabriel. Sebebi yoldaşlarını dövmesi değil ama özgüveni ve tedbirli davranmaması nedeniyle onların kabulü azalmıştır.

Marlkov, çocukların ilkokul bisikletlerinde geçirdiği süreyi uzatmanın önleme ve güvenlik açısından iyi olacağına inanıyor. Öğretim görevlisi, fiziksel dikenleri kastetmiyorum, ancak teori, örnek durumlarda nasıl davranılacağı konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

PMDP denetçisi de kurslara katılıyor

Plzeň belediyesi ulaşım şirketinin denetçisi Miroslav Marek de öğretim görevlisi Gabriel'in meşru müdafaa kurslarına katıldı. Bir ppad sayesinde seninle. Moldova'dan Podnapil Bay onunla işbirliği yapmayı reddetti. Ses çıkmaya başlayınca müfettiş onu yere yatırdı ve polisin gelmesini bekledi. Marek, işinde karşılaştığı çarpışmalardan birini şöyle anlattı: Bir adam birine zarar vereceğimi düşündüğü için yanımdan geçti, koştu ve tekme attı. Ortalama olarak haftada bir kişi bir pasarla karşılaşıyor.

Halkın gözü önünde olduğum için durumun hızlı, sakin ve verimli bir şekilde ilerlemesine ve yumruk kavgasıyla değil, kurs bana bu konuda yardımcı oldu, Marek'e. Pek çok insan bir filmde bir şey görüyor ve bunu pratikte uygulamanın kolay olduğunu düşünüyor, ancak öyle değil, kendini savunma kursunun insanların bunu denemesi için olduğunu açıkladı.

Parkurda başka bir avcıyla fiziksel temasa girecekler. Orada küçük bir kız olduğunda, çiftler halinde birlikte gideriz, kız, birinin ona saldırmak istemesinin nasıl bir şey olduğunu üzerimde test edecek, uzan, dedi Marek.

Taşımacılık şirketlerinin iç düzenlemelerine göre Marko'ya göre denetçilerin zarar görebilecekleri durumlara girmemeleri gerekiyor. Bu gibi durumlarda polis devriyesini çağırmalıyız, yoldan geçen bu kişiyi yakalayıp tramvaydan çıkaramayız, sadece polis yapabilir, dedi Marek.

Ancak birisinin denetçiye saldırdığı ve kendisinin yardım etmesi gerektiği durumlar dışında bu tavsiye edilir. Meşru müdafaa kursu sayesinde, bundan yara almadan kurtulacağımdan emin olabilirim, l Marek. Bir yıl işte çalıştıktan sonra kulağıma yumruk yedim, kulak zarım morardı ve bir ay boyunca duyamadım. Pilsen'deki ana tren istasyonunda siyah bir pasar bana silah çekti, ardından savunma spreyi kullandım. Marek, bir meslektaşının teleskopik mermili bir köpek kafasına sahip olduğunu, kısacası ara sıra birisinin denetçiden birine zorbalık yapmaya çalıştığını anlattı.

Kendini savunmanın temellerini öğrenen mümkün olduğu kadar çok insanın hayranıdır. Birinin saldırganlığını ortadan kaldırmak için yine de zayıf bir kişiyi seçeceklerdir, ancak eğer şirket fiziksel olarak uygunsa, acele etmek için çok daha az zamanları olacak ve bunu göze alamayacaklarını anlayacaklardır. Çalışmak için evsizlerden bile korkmayan Marek'i düşünüyorum. Kural olarak tehlikeli değiller çünkü alkol ve yaşam tarzı konusunda o kadar fakirler ki hiçbir işleri yok. Kendimi hafife almamalıyım ama onlar uyuşturucu kullanan insanlar kadar tehlikeli değiller, diye ekledi Marek.