Jandač, Pilsen hakkında: Takıma en uygun stili bulmak istiyoruz

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
“İki yıl antrenmanlara ara verdim. Ve aksiyonun ve diğerlerinin dışında kalmak, geri dönüş için daha zor olabilir” diyor, kendisi de yeni asistanlar seçen elli beş yaşındaki Beroun yerlisi Josef Jandač. Eski defans oyuncusu, 1996 dünya şampiyonu Jiří Veber ve 2013'te Škoda ile tarihi şampiyonluğu kutlayan eski büyük forvet Václav Pletka.

Dünya Şampiyonalarında ve Olimpiyat Oyunlarında Çek milli takımına liderlik ettiniz; o, Sparta ile şampiyonluklar için oynamaya alışmıştı. Daha mütevazı koşullarda iyi bir sonuç elde etmek sizin için zor mu?
Ben bunu hiç de öyle görmüyorum. Zaten daha mütevazı koşullarda çalıştım, bu yüzden bu benim için yeni ve karmaşık bir şey değil.

Peki Pilsen'de hangi nedenler rol oynadı?
Her şeyden önce Martin Straka'ya büyük ilgi var. Aynı zamanda sürüş mesafesi de iyi. Kişisel düzeyde kendimi evime yakın olmam gereken bir durumda buldum. İkametgahımı değiştirmeme, kalıcı olarak gitmeme gerek yok. Uzun süre düşündüm ama daha çok bu nedenle Pilsen konusunda tereddüt ettim. Sonra zamanı geldiğinde ve bir karar verilmesi gerektiğinde, onu parçaladım ve peşinden gittim.

Başarısız bir sezonun ardından kadro yine kısmen değişecek, yeni oyuncular geldi. Sürecin başından itibaren yanında olamamanız bir sorun mu?
Ekibin büyük bir kısmı elbette zaten Tomáš Vlasák ve Martin Straka'dan oluşuyordu. Ama bir süredir temas halindeyiz, bu konuda ne benim ne de Pilsen'in aleyhine olacak hiçbir şeyle kesinlikle uğraşmam. Nihai kararımı vermeden önce bile bazı tavsiyelerde bulunduğunu söyleyelim. Takıma mutlaka bir şekilde takviye yapılacak ama çok fazla bir şey olmayacak.

Pilsen defans oyuncusu Adam Jiříček (ortada), Kometa'dan Jan Ščotka'nın yaptığı faulün ardından Brno buzunu sarsarak terk ediyor.

Peki devraldığınız takımı nasıl karakterize edersiniz?
Arkadan alırsam tamamen yeni kaleciler var. Defans oyuncularına gelince, en az bir tane daha almak istiyoruz. Bu aynı zamanda genç Jiříček'in gidip gitmemesi konusunda durumun nasıl gelişeceğine de bağlı olacak. Aynı şey Skok için de geçerli, eğer genç drafta girerse bazı seçenekleri de olacak. Bu yaz aylarında görülecektir. Peki saldırı? Orada merkezde daha da güçlü olmak istiyoruz. Ancak bunun zor olacağını biliyoruz, çoğu kulübün zaten sözleşmeli oyuncuları var ve piyasada bedava birini aramak kolay değil.

Çeyrek finale bile çıkamayan Pilsen'in geçtiğimiz sezonlarda eksiklerini değerlendirmeye çalıştınız mı?
Bu muhtemelen daha uzun bir analiz içindir. Plzeň'in kulüplerden biri olarak genç oyunculara önemli yer vermesi ama aynı zamanda takıma gerekli kaliteyi getiremeyecek kadar genç olmaları nedeniyle biraz kafası karıştığını düşünüyorum. Muhtemelen Plzeň'in son yıllarda tablonun alt sıralarında yer almasının nedeni budur.

Onunla dışarıdan tanıştığınızda Pilsen dehası diye bir şey var mı?
Çalıştırdığım takımlarda burada hep kötü zamanlar geçirdim. (gülümsemek) Buradaki herkes için rahatsız edici. Tanımlayıcı özellik bu olabilir ve buna devam etmek istiyoruz. Gelen her rakip için bizi burada rahatsız etmek.

Yardımcılarınız Jiří Veber ve Václav Pletka. Seçim neden onlara düştü?
Jirka ilk tercihimdi. Birlikte antrenman yapmasak da birbirimizi uzun zamandır tanıyoruz, hokey hakkında çok konuşuyoruz ve bu işbirliğini sabırsızlıkla bekliyorum. Vašek'e gelince, orada da karar alma süreci nispeten hızlıydı. Bunu üçümüzün yapmasını istedim ve aklıma pilsner kuluçkahanesinden birini alma fikri geldi. Yakın kimseyi tanımadığım için Martin Straka ve Jarda Špaček'in tavsiyesi üzerine bıraktım.

Duyduğuma göre sana ilk olarak Dušan Andrašovský'yı önermişler.
Evet. Buluştuk, konuştuk. Dušan'ın bir kadın tıp merkezinde çalıştığını göz önünde bulundurarak tereddüt etti ve biraz düşünmeye zaman ayırdı. Bunları bir araya getirmek mümkün olmazdı, biz de istemedik. Ve onun için en büyük cazibe, bir oyuncu olarak deneyimlemediği Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'dır. Ve artık bir şansı var. Onu anlıyorum, sonunda bu yola başvurmamasının nedeni buydu. Aynı zamanda Mladá Boleslav'dan serbest bırakılan Vaško'nun ismi de anıldı. Uzun süre Pilsen'de oynadı, başka referanslarım da oldu ve České Budějovice'de de ona koçluk yaptım. Hücum aşamasının sorumluluğunu üstlenecek birine ihtiyacımız vardı; Boleslav'da o, örneğin geçen sezon mükemmel performans sergileyen güç oyunlarını yaptı. Pilsen ise tam bir çılgın. Yerine oturdu, bir araya geldik ve anlaştık.

Pilsenli oyuncular Litvínov'a yenildikten sonra mağlup oldular.

Henüz antrenmanlarda çok fazla oyuncu yok, tüm takımı ne zaman bir araya toplayacaksınız?
Bu ancak buz üzerindeki hazırlıkların başladığı zamandır. Bireysel antrenman yapan yabancılar da dahil olmak üzere birçok oyuncu var. Artık ortak eğitim esas olarak genç erkek çocukları ilgilendiriyor.

Personelin çoğunun kendi bireysel planının olması sorun mudur, yoksa normal midir?
Bugün bu normal bir şey. Yaza hazırlanan yaşlı oyuncular zaten vücutlarını iyi tanıyor, nasıl hazırlanacaklarını, neye ihtiyaçları olduğunu biliyorlar. Onların da bunun için paraları var, fitness antrenörlerine para ödüyorlar. Bu tür bir deneyimi olmayan gençler için durum biraz farklı. Fitness antrenörlerinin bir süre önce kulüplere girmesi iyi bir şey. Bir başantrenör olarak yazın antrenörsüz antrenman yaptığım, bunun zor olduğu ve bazen sezona tamamen bunalmış bir şekilde girdiğiniz zamanları hatırlıyorum. Gençlerin bu yönde eğitilmesi gerekiyor. Halterin nasıl kavranacağı, hangi kas gruplarının çalıştırılacağı ve yaralanmaların nasıl önleneceği. Bu pek kolay değil. Fitness eğitmenleri ona uzmanlık kazandırdı. Ve bir şey daha var.

Konuşmak.
Genç oyuncular bu tür bir genel savaştan, genel kuvvet hazırlığından yoksundur. Ancak bu dayanıklılık bileşenini almaları gerekiyor. Acı veren kardiyo ve oyuncular bundan pek hoşlanmıyor.

Şu anda kişisel olarak yeni ortamı tanımaya mı başlıyorsunuz?
Detaylı bir program oluşturuyoruz, sistemsel şeylere hazırlanıyoruz, yavaş yavaş tüm oyuncuları tanıyacağız. Ve tabii ki hala piyasadaki diğer isimleri arıyor ve seçiyoruz. Asistanlara benim tarafımdan bazı görevler verildi, takımın nasıl oynayacağına hazırlanıyoruz. İlham arıyoruz. NHL'de, hatta şu anda Dünya Kupası'nda.

Oyun tarzında önemli bir değişiklik bekliyor musunuz?
Oynanış tarzında önemli bir değişiklik olacağını düşünmüyorum, bugün ekstra ligde birçok takım benzer şekilde oynuyor. Bunun yerine belirli oyun etkinliklerine odaklanacağız. Oyuncuların iyi karar vermesi, oyunun taktiksel algısı, kişisel kavgalar. İçlerindeki güç ve beceri, oyunun yoğunluğu. Önce takımı iyi tanımamız, yeni oyuncuların uyum sağlaması gerekiyor. Ve buna dayanarak takıma en uygun stili bulmaya çalışacağız.

Josef Jandač Pilsen buz hokeyi oyuncularının koçu olarak

Kulübün patronlarından Martin Straka, son iki sezondur teknik direktör kadrosunda yer alıyordu. Artık kendisi de bundan vazgeçmesi gerektiğini hissetti, siz de bu konu hakkında konuştunuz mu?
Bunu da konuştuk. Bir patronu, bir yöneticiyi ve bir antrenörü bir araya getirmek hiç de kolay değil. Bu çok fazla zaman ve düşünce. Eğer canı tekrar isterse, Martin'in istediği zaman antrenmanlara dönebileceğini düşünüyorum. Ancak kendi tecrübelerime dayanarak biraz ara vermenin iyi olduğunu söyleyebilirim. Kafanızı boşaltıyorsunuz, çok daha sakin bir bakış açısıyla bakıyorsunuz. Moraliniz bozuk olduğunda pek çok şeyi kaçırırsınız, bu kolay bir iş değildir.

Geçen sezon kendisi ve Pilsen'in tüm hokey takımı için çok zor geçmiş olmalı.
Konuştuğumuzda ona buradaki takımın oynaması gerekeni oynadığını hissettiğimi söyledim. Ancak Martin bana karşı çıktı, koçların takımda olanı ortaya çıkarmadığını düşünüyor. Ama bu konuda her zaman farklı görüşler vardır ve gelin gerçeği onlarda arayalım…