Iditarod Yarışını Dört Kez Kazanan Lance Mackey 52 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
ANCHORAGE — Alaska genelinde Iditarod Trail Kızak Köpek Yarışı olarak bilinen 1000 millik koşunun dört kez kazananı ve mushing’in en renkli şampiyonlarından biri olan Lance Mackey, 7 Eylül’de öldü. 52 yaşındaydı.

1978 Iditarod şampiyonu babası Dick Mackey, ölümünün Facebook’ta duyurulmasında, sebebinin kanser olduğunu söyledi.

Lance, köpek yarışı dünyasında önde gelen bir aileye mensuptu: Dick, Iditarod’u kurdu ve 1978’de yarışı kazandı; Lance’in annesi Kathie, Lance’e yedi aylık hamileyken Kuzey Amerika Kadınlar Şampiyonası Kızak Köpeği Yarışında yarıştı; ve üvey kardeşi Rick 1983’te kazandı.

2001 yılında gırtlak kanseri teşhisi konduktan ve büyük sağlık sorunları yaşadıktan sonra Lance, 2007’den 2010’a kadar eşi benzeri görülmemiş dört ardışık Iditarod şampiyonluğu kazanarak yarışa hakim oldu. Bu koşu sırasında ayrıca 1.000 millik (1.609 kilometre) iki kez kazandı. ) Yukon Quest Uluslararası Kızak Köpeği Kanada ve Alaska arasında yarışlar arasında sadece iki hafta dinlenme ile.

2013’te “The Great Alone” adlı bir belgesele konu oldu ve 2014’te Outside dergisi onu “dünyanın en zorlu sporcusu” olarak nitelendirdi.

Ancak galibiyet serisinden sonra, sporun zirvesine bir daha ulaşmasını engelleyen kişisel problemler, sağlık korkuları ve uyuşturucu sorunları tarafından yüklendi.

Boğaz kanseri tedavisi, tükürük bezlerine mal oldu ve sonunda dişlerini parçaladı. Daha sonra kendisine, dolaşımı el ve ayaklarda sınırlayan ve Alaska’nın vahşi doğasında her muskerin uğraşmak zorunda olduğu soğuk hava nedeniyle şiddetlenen Raynaud sendromu teşhisi kondu.

2015 yarışında, köpeklerini kardan, buzdan ve soğuktan korumak için patilerine patik koymak gibi basit görevleri yapmak için parmaklarını kullanamadı. Kardeşi ve diğer rakibi Jason Mackey, köpekler için deva’ya yardım etmek için paketin arkasında onunla kalmayı kabul etti.

Başka bir yaşam tarzı bilmeyen Lance Mackey için hayat değiştiren bir darbeydi. 2015 yarışı sırasında bir Iditarod TV ekibine gözyaşlarını tutamadı, “Bu sporu seviyorum” dedi. “Artık yapamam.”

Lance Mackey, 2 Haziran 1970’te Anchorage’da doğdu. Gençken köpek kızağı yarışlarına katıldı ama sporu bıraktı ve genç bir adam olarak, onun hesabına göre, ağır içici, uyuşturucu kullanan bir balıkçı oldu.

27 yaşında lise arkadaşı Tonya ile yeniden bağlantı kurdu. İkisi kısa süre sonra evlendi ve her biri madde bağımlılığı alışkanlıkları üzerinde çalıştı. Mackey, köpek kızağı yarışına devam etti ve “başka kimsenin istemediği” köpekleri aldı.

Mackey ve karısı 2011’de ayrıldıktan sonra boşandı. Daha önce Mackey’nin kendi çocuğu gibi kucakladığı üç çocuğu vardı. Mackey’nin 2020’deki son Iditarod’u sırasında annesinin külleriyle yarıştı. Daha sonra metamfetamin testi pozitif çıktıktan sonra diskalifiye edildi ve Doğu Sahili’nde rehabilitasyona girdi.

2020 yarışının bitmesinden aylar sonra ortağı Jenne Smith bir arazi aracı kazasında öldü. İki çocukları oldu.

Hayatta kalanlar hakkında tam bilgi hemen mevcut değildi.

Geçen ay Mackey, Iditarod web sitesine bir araba kazasından sonra yapılan muayenede daha fazla kanser keşfettiğini söyledi. Geçmişteki sorunları için hayranlarından özür dileme fırsatını kullandı. Diskalifiyesinin ardından “Hâlâ daha önce hiç olmadığım kadar utanıyorum, utanıyorum ve hayal kırıklığına uğradım” dedi.

Yine de başarıları, diğer köpek kızağı yarışlarının arzu ettiği bir standart olmaya devam ediyor.

Iditarod Onur Listesi seçim komitesinin bir üyesi, 2009’da Mackey’i göreve getirirken, “Yarın kedi yetiştirmeye başlayabilir ve hala Onur Listesi’ne ait olabilir” dedi. İki defa? Kalıp kırık. Çıta yükseltildi.”

New York Times raporlamaya katkıda bulundu.