Hayat temposu çok hızlı olan oyuncu, bir sıçrama için Pilsen’e döndü.

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Performansta oyunculuktan ziyade müzikal kısımdan sorumlusunuz, bu rol size nasıl yakışıyor?
Bu rolden gerçekten keyif alıyorum çünkü oyunculuğun hafif stresinin yerini müzik alıyor ve bu bambaşka bir enerji. Hayatımda daha fazla müzikal eserin olmasını diliyorum, bu yüzden Hanka Burešová’nın bu işbirliği konusunda bana yaklaşması beni çok heyecanlandırıyor. Müzik doğrudan provalar sırasında yaratıldı ve diğer oyuncuların muhteşem performanslarına dayanıyordu.

Sizin için bu, yerel JK Tyla Tiyatrosu’nda görev aldığınız Pilsen’e bir dönüş oldu. Bu zamanı nasıl hatırlıyorsun?
Benim için çok güzel anılar bunlar. Tiyatronun içinde dolaştım ve koridorlardaki resimlere baktım. Her poster aslında hayatımın bir dönemini anlatıyordu. Burada beni yanına alan ve bana çok şey öğreten harika meslektaşlarım vardı. Hayatımın temposu nedeniyle Pilsen’e çok sık gidemeyeceğim için üzgünüm ama bugün bazı meslektaşlarımla tanıştım ve çok sıcak bir toplantıydı.

Bu dönemde aklınıza en çok takılan roller hangileriydi?
Küçük sahnede oynadığımız gösteriyi sevgiyle hatırlıyorum. Örneğin Yetenekli Bay Ripley, Howie ve Rookie Lee ya da Tobiáš Lollnes, tesadüfen müziği de ben besteledim ve hatta eşimle birlikte oğlumuza Tobiáš adını bile bu şekilde verdik.

Pilsen’deyken bile müziğe yakındınız. Özellikle gösteride Mavi Sakal, büyük ölçüde müziğe dayalıydı ve sizin de şarkı söylediğiniz yer. Bu rolü nasıl beğendiniz?
Rolün benim için oldukça zor olduğunu hatırlıyorum çünkü o zamanlar sahneye olan güvenim tam değildi. Bir platformda yarı çıplak duran ve kadınları şarkı söyleyerek cezbeden insan kendinden oldukça memnun olmalı. O zamanlar epey yapımcılık yaptığımı düşünüyorum ama seyirciler sık sık diziye geri dönüyordu ve ben de onu oynamaktan gerçekten keyif alıyordum. Orada çok değerli deneyimler kazandım. İlk kez canlı bir grupla şarkı söyledim. İlk defa tüm gösteri limanına sahiptim. Bunun benim ilk “müzikal” deneyimim olduğunu söyleyebiliriz ve şu anda bana oldukça uygun.

Bir sonraki projeniz Jiří Strach’ın ünlü masalının müzikal uyarlamasında melek Petronel’in rolü olduğunda bu kesinlikle doğrudur. Tanrının meleği. Bu gösteri sizin için ne ifade ediyor? Buna nasıl hazırlanıyorsunuz?
Bu müzikal bana Karlín Tiyatrosu’nun, özellikle de Ondřej Brzobohatý ve Martin Čičvák’ın hediyesi. Birkaç gün önce test ettik ve bunun bir parçası olduğum için heyecanlıyım. Tatiller boyunca muazzam bir kolektif neşe ve inanılmaz bir yaratıcı coşku içinde debelendim. Her gün şarkı söyledim, dans ettim, çaldım ve müzikallerle ilgilenen herkes için büyük bir alçakgönüllülük kazandım. Bu gerçekten bambaşka bir disiplin ve bunu günlük ekmeği olarak gören herkes için şapka çıkartılır. Elbette eğitimli bir şarkıcı ya da dansçı değilim ama bunu başından beri büyük bir meydan okuma olarak kabul ettim. Provanın sonunda sanki çıplak ellerimle koca bir kışla inşa etmişim gibi bitkin düşmüştüm. Ama aynı zamanda mutluyum çünkü aniden geri dönebileceğim güzel bir evim var.

Bu başlıkla ilişkilendirilen orijinal filmleri beğeniyor musunuz? Ivan Trojan ve Jiří Dvořák’ın canlandırdığı orijinal merkezi film ikilisini beğendiniz mi?
Orijinal peri masalını gerçekten çok seviyorum ve Ivan ve Jirka her iki karakteri de kesinlikle sihirli bir şekilde canlandırıyorlar. Elbette hepimiz filmin hayali omuzlarında duruyoruz ama ona saygı duyarak masalı kendi masalımız gibi kabul ediyoruz. Angel of the Lord’un müzikal formda olmayı hak ettiğine inanıyorum. Böyle dokunaklı ve eğlenceli bir Noel masalında güzel müzik ve derin temaların birleşimi görülmeye değer.

Partnerinizle nasıl oturdunuz? Mark LamboraŞeytan Uriah’ı kim canlandırıyor?
Sadece Mark Lambora ile olan işbirliğini övebilirim. Yıllardır birbirimizi tanıyoruz, benzer deneyimler yaşıyoruz ve birbirimizi dinliyoruz. Ama aynı zamanda Marek’in şeytan Uriáš rolünü üstlendiği Honzo Sklenář ile de. Bu beyefendilerin her ikisi de müzik ve oyuncu olarak son derece yetenekli, bu nedenle onlarla sahnede olmak sadece bir mutluluk ve onur.

Yakın gelecekte başka neler planlıyorsunuz?
Şu anda serbest çalışıyorum ve önümde çok sakin bir sezon var. Drama Kulübü’nde bir oyunculuk ve bir müzik seçmem var. Eşim Terezka ve ben de hâlâ orijinal şarkılar yaratıyoruz ve bunlar üzerinde Jan P. Muchow ile birlikte çalışıyoruz. 15 Ekim’de animatör Michaela Dušková tarafından oluşturulan ilk video klip yayınlanacak. Ama artık hayatım çok hızlı akıyordu, bu yüzden sakinleşip kendimi kişisel gelişime, müziğe, okumaya daha çok adamak ve mümkün olduğunca ailemin yanında olmak istiyorum.

Kalich Tiyatrosu’nda yönetmen olarak babanızın baş rolü oynadığı Gerçekler Ortaya Çıksın adlı oyunu denediniz. Peter. Oğul yönetmen ile baba oyuncu arasındaki bu ilişki pratikte nasıl işliyor?
Babam ve Luboš Veselý ile prova yapmak gerçekten çok özeldi. Birbirimizi tamamen yeni açılardan tanıdık ve bu sayede kişisel ilişkimiz derinleşti. Bu yapımın oynanması dursa bile bu deneyimi kimsenin elimizden alamayacağını biliyorum. Yönetmen adına konuşacak olsam herkes Petr Rychlı gibi bir aktörle çalışmak isterdi. Her zaman tamamen hazırdır, hiçbir şeyi denemekten korkmaz, işine egosunu sürüklemez ve her gün yeni fikirlerle dolup taşar ve tiyatroya karşı çok bulaşıcı bir coşku duyar.

Anděl Páné müzikali sonbaharda müzik tutkunlarını memnun edecek (3 Nisan 2023)