Exxon Valdez’in Kaptanı Joseph Hazelwood 75 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Mart 1989’da Alaska Prens William Sound’un buzlu sularında bir resifte karaya oturarak Amerika’nın en kötü çevre felaketlerinden birinde en az 10,8 milyon galon ham petrol döken Exxon Valdez tankerinin kaptanı Joseph Hazelwood öldü. 75 yaşındaydı.

Amcasının Kovid-19 ve kanserin birleşik etkileriyle mücadele ettiğini söyleyen yeğeni Sam Hazelwood Cuma günü ölümü doğruladı. Amcasının ölümünün kesin tarihini veya yerini bilmediğini de sözlerine ekledi. Bay Hazelwood, Long Island’da Huntington, NY’de yaşıyordu.

Nakliye haber sitesi gCaptain.com, 22 Temmuz’da ölümünü bildirdi ancak kimin doğruladığını açıklamadı, yalnızca Hazelwood ailesine yakın bir kişi olduğunu söyledi.

Exxon Valdez sızıntısı, zengin balık avlama alanlarına ve vahşi hayata ev sahipliği yapan Alaska Körfezi kıyı şeridinin 1.500 milini kararttı. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı’nın yıkıcı petrol sızıntılarını önleme ve bunlara müdahale etme yeteneğini kolaylaştıran ve güçlendiren 1990 tarihli Petrol Kirliliği Yasası Kongresi’nin geçişine katkıda bulundu.

Ortak bir federal devlet izleme ajansı olan Exxon Valdez Petrol Sızıntısı Mütevelli Konseyi’ne göre, sızıntı 250.000 deniz kuşu, 2.800 deniz su samuru, 300 liman foku, 250 kel kartal ve 22 kadar katil balina öldürdü.

Jüri, Kaptan Hazelwood’u sarhoşken bir gemi işletmek suçundan beraat ettirdi, ancak onu ihmalkar bir şekilde petrol boşaltmaktan kabahat suçlamasıyla mahkum etti ve 50.000 dolar para cezası ve 1.000 saatlik toplum hizmeti ile sonuçlandı. Sahil Güvenlik, ehliyetini dokuz ay süreyle askıya aldı. Denizlere bir daha dönmedi.

Exxon Valdez’den gelen ham petrol, 1989’da Alaska, Çıplak Ada yakınlarındaki Prince William Sound’un yüzeyinde dönüyor. Kredi… John Gaps III/Associated Press

Anchorage’daki bir federal mahkeme, Exxon’a ağır para cezaları vermesini emretti ,ancak şirket temyize gitti ve sonuçta cezaların boyutu düşürüldü.

Exxon Valdez (val-DEEZ olarak telaffuz edilir) 24 Mart 1989 gece yarısından birkaç dakika sonra Alaska’nın Bligh Resifi’nde karaya oturdu. “Açıkçası biraz petrol sızdırıyoruz ve uzun bir süre burada kalacağız,” Kaptan Hazelwood Sahil Güvenlik’e telsizle çok büyük bir eksiklik olduğu ortaya çıktı.

Kaza meydana geldiğinde Kaptan Hazelwood köprüde değildi. Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu, geminin üçüncü kaptanının yorgunluk ve aşırı iş yükü nedeniyle gemiyi düzgün bir şekilde manevra edemediğini ve Kaptan Hazelwood’un alkolden rahatsız olduğu için uygun bir seyir saati sağlayamadığını tespit etti. Exxon Shipping Company ve Exxon Corporation yan kuruluşunun uygun bir kaptan ve dinlenmiş ve yeterli bir mürettebat sağlayamadığı tespit edildi.

Haziran 1999’da meşru davası uzayıp giderken, Bay Hazelwood New York’taki bir hukuk firmasındaki işinden izin alıp toplum hizmetine başlamak için Alaska’ya gidiyor, Anchorage şehrinin parklarında çöp topluyor. New York Times bir röportajda, “Geminin kaptanı olarak, geminin ve astlarımın eylemlerinin sorumluluğunu kabul ediyorum.” Şunları ekledi: “Bundan asla kaçınmaya çalışmadım. Ben vicdansız bir budala değilim.”

“Ama,” diye devam etti, “mahkum olduğum suç bir B kabahatidir. Alaska Eyaletinde daha düşük suç yoktur. Yargıç bir ceza vermek zorunda kaldı. Anlayabiliyorum. Buna razı olmak zorunda değilim.”

Joseph Jeffrey Hazelwood, 24 Eylül 1946’da Hawkinsville, Ga.’da Joseph ve Margaret Hazelwood’un oğlu olarak doğdu. Babası bir havayolu pilotuydu. Huntington Lisesi’nden mezun oldu ve 1968’de Bronx’taki State University of New York Maritime College’dan deniz taşımacılığı alanında lisans derecesi aldı.

32 yaşına geldiğinde Exxon için çalışan en genç kaptandı. The Anchorage Daily News’e göre, Exxon Valdez sızıntısı sırasında New York Eyaleti ehliyeti, Eylül 1988’de alkollü araç kullanmaktan tutuklanmasının ardından askıya alınmıştı.

Denizcilik koleji, Exxon Valdez sızıntısından bir yıl sonra, Empire State V eğitim gemisinde öğretmen olarak Bay Hazelwood’u işe aldı. Long Island’da yaşarken, daha sonra yasal davalarında kendisini temsil etmiş olan Chalos & Brown için hukuk asistanı ve denizcilik danışmanı olarak çalıştı.

Bay Hazelwood, kardeşi Joshua tarafından hayatta kaldı; karısı Suzanne; kızları Alison; ve iki torun.

1999’da The Times tarafından, sızıntının olduğu gün alkol almış olduğu gerçeğinin peşini bırakmış olup olmadığı sorulduğunda, Bay Hazelwood şunları söyledi: “Hayır. Bana kalırsa – ve bu davadaki gerçekleri dinleyen her jürinin bulduğu gibi – alkolün bu temellendirmeyle hiçbir ilgisi yoktu.”

Exxon Valdez sızıntısından sonra Prince William Sound’daki bir adada petrolle kaplı bir kuş inceleniyor. Kredi… Jack Smith/Associated Press

Ama ünü devam etti. Gece geç saatlerde televizyonda ve çizgi roman “The Far Side”da alay konusu oldu.

Bay Hazelwood 1999’da The Times’a “Adımın neden kalıcı olduğu hakkında hiçbir fikrim yok” dedi. “Titanik’in kaptanının adını biliyor musunuz? Belki de ismim, Titanik’in kaptanı olan Smith’ten daha iyi duyulur. Beni şeytanlaştırmak insanlar için işe yarıyor. Bu felaketi kişiselleştirmenin kolay bir yolu.”

Sharon Bushell ve Stan Jones (2009) tarafından yazılan “The Spill: Personal Stories From the Exxon Valdez Disaster” kitabı için yapılan bir röportajda, Bay Hazelwood, Alaska halkına “yürekten bir özür” sundu ve kötü şöhretinin olmadığını öne sürdü. hak etti.

Kendisinin de belirttiği gibi, “Gerçek hikaye, gerçeklere bakmak isteyen herkes için orada, ama bu seksi hikaye değil ve bu kolay hikaye değil.”

Alex Traub raporlamaya katkıda bulundu.