Efervesan Manhattan Galericisi Julie Saul, 67 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Julie Saul, Sally Gall, Andrew Bush ve Arne Svenson gibi fotoğrafçıların yanı sıra Sarah Anne Johnson, Maira Kalman ve Roz gibi multimedya sanatçılarını sıklıkla şiddetle destekleyen enerjik ve açık sözlü bir Manhattan galericisi. Chast, 4 Şubat’ta ailesinin Tampa, Fla’daki evinde öldü.

Sanat tarihçisi olarak eğitim gören Bayan Saul, 1980’lerin başında Metropolitan Museum of Art’ta çalışırken, reklamcılık alanında çalışan bir sanat yönetmeni olan Nancy Lieberman ile birlikte fotoğraf satmak için çalıştı. Bayan Lieberman’ın Yukarı Batı Yakası dairesi. Onlar genç ve girişimciydiler ve Bayan Lieberman’ın bir röportajda belirttiği gibi, o günlerde bir galeriye pabuçla başlayabilirsiniz.

İlk sanatçıları, bulutlardan mağaralara ve böceklere kadar doğal dünyanın duyusal araştırmalarını yapan Bayan Gall idi; sürrealist tabloları heykel ve fotoğraf arasında bir çizgide yürüyen Zeke Berman; ve geniş kapsamlı çalışmalarıyla tanınan Bay Bush.

Bir malikaneden beklenmedik bir kazanç, çifte SoHo’da bir galeri açmaları için başlangıç parası verdi. Tavan arasında buldukları beş olağanüstü baskı – 20. yüzyılın başlarındaki büyük isimler Paul Outerbridge, Tina Modotti ve Edward Weston tarafından – hızla satıldı.

İlk gösterileri, Mayıs 1986’da, Bay Bush’un işiydi, çökmekte olan bir İrlanda kır evinden yemyeşil ve çağrıştırıcı iç mekanlar.

2013’te Bay Svenson’ın bir gösterisi bir tartışma fırtınası yarattı. (O zamana kadar Bayan Saul, 1990’larda sanat dünyasının geri kalanıyla birlikte SoHo’dan Chelsea’ye geçiş yapmış bir galerici olarak tek başınaydı.) Bay Svenson, Hitchcock’un “Arka Pencere” filminden ilham alarak çekmişti. TriBeCa’da caddenin karşısına çıkan yeni cam duvarlı binanın sakinlerinin dairesinden bir dizi fotoğraf. “Komşular” olarak adlandırılan portreler samimi ve şefkatliydi – bir adamın sırtının kıvrımı, bir çocuğun eli, sahibine bakan küçük bir köpek – ama hiçbir yüz veya tanımlayıcı ayrıntı yoktu.

Gösterinin açılışından hemen önce, küçük bir şehir gazetesinde binalarını tanımlayan bir yazıyla uyarılan deneklerden birinin ailesi, gösteriye karşı bir durdurma emri ve Bay aleyhine dava açtı. Svenson özel hayatın ihlal edildiğini iddia ediyor.

Bunu Bay Svenson’ın belirttiği gibi, tabloid kargaşası izledi. Televizyon ekipleri galerinin ve dairesinin dışına park etti ve bir kötü adam ve bir sürüngen olarak teşhir edildi (aynı zamanda İlk Değişiklik haklarının bir kahramanı olarak da tutuldu).

Ms. Saul onun yüksek sesle savunucusu oldu.

“İleri hücum edelim” dediğini hatırladı. Sabah televizyon programlarına onun adına çıktı, izleyicileri bir araya geldiğinde i ew’de hatırladığı gibi “bu güzel fotoğrafları” görmeye davet etti ve galerisinin saatlerini verdi.

Bay Svenson, “Bu fotoğrafları çekme ve onları gösterme hakkımı savunmakta çok katı davrandı” dedi. “Ve sonra televizyona çıkıp herkesi Chelsea’ye davet etmek her şeyi normalleştirdi.”

Dava, 2015 yılında Bay Svenson’ın lehine sonuçlandı.

Bayan Saul aynı zamanda bir vokal eleştirmendi ve Bayan Gall’in Bayan Gall gibi ağzı açık bırakabilirdi. 33 yıl boyunca, diğer tüm sanatçılardan daha uzun süre Saul – telefonla hatırladı: “Yıllardır su ve dalgaları fotoğraflıyordum ve Julie bir noktada, ‘Bırakmalısın; bir dalga gördün, hepsini gördün.’ Bazen ona ‘Bunu yüksek sesle söylediğine inanamıyorum’ derdim!”

“Julie Saul ve Vicki, Bayan Saul’un savunduğu birçok sanatçıdan biri olan Maira Kalman’ın 2015 tarihli bir tablosu. Kalman, “Sanat dünyasının içinde olmayı hiç istemedim” dedi. “Ama Julie beni yanına aldı ve civciviyle bir tavuk gibi korudu.” Kredi… Maira Kalman

2000’lerin başında, Bayan Saul, galerisinin kapsamını fotoğrafçılıktan genişletmişti. Ms. Kalman ve Rick Meyerowitz’in “Newyorkistan” haritasının – şehrin kabileciliğinin çılgınca bir gönderisi – The New Yorker’ın kapağında yer almasından sonra, yaramaz sanatçı, illüstratör ve yazar Bayan Kalman’ı 2001 yılının sonlarında aldı. Kalman Hanım daha önce hiç galeride göstermemişti.

“Sanat dünyasının içinde olmayı hiç istememiştim” dedi. “Korkunç bir yer olduğunu düşündüm. Ama Julie beni yanına aldı ve civciviyle bir tavuk gibi korudu.”

Kalman Hanım’ın Saul Hanım’la birlikte sergilediği eser daha çok onun resimleriydi. Ancak, genellikle geleneksel galeri uygulamalarından uzaklaştılar. 2005 yılında, moda tasarımcısı ve kabare şarkıcısı Ms. Kalman, Ms. Saul ve Isaac Mizrahi, New York Halk Kütüphanesi’nde, besteci Nico Muhly tarafından yazılan ve Strunk & White’ın “The Elements of Style adlı eserine dayanan bir şarkı döngüsünde birlikte performans sergilediler. ”, Bayan Kalman’ın aynı yıl resimlediği sevgili dilbilgisi kitabı.

“Yıllarca moda şovları yapıyordum,” dedi Bay Mizrahi, “Kurnaz, zeki ve feci şekilde komik olan, kendi kendini yetiştirmiş bir kadın hakkında bir hikaye anlatmaya çalışıyordum. Sonunda fark ettiğim şey Julie olduğuydu.”

Ms. Saul, sanatçılarının ateşli bir savunucusuydu, ama aynı zamanda onların en sesli eleştirmeni de olabilirdi. Kredi… Tahir Karmali

Julie Meredith Saul 31 Aralık 1954’te Tampa, Fla’da doğdu.Annesi Joan (Perlman) Saul ev hanımı, babası Marvin William Saul ise bir giysi üreticisiydi.

1976’da New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nin koordinat kadın koleji olan Newcomb College’dan sanat tarihi alanında lisans derecesini ve 1982’de New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden sanat tarihi ve arkeoloji alanında yüksek lisans derecesini aldı. Dereceler arasında, yönetmen yardımcısı ve ardından Tampa Bay Sanat Merkezi’nin direktörlüğünü yaptı.

Bayan Saul, 2019 yılında kira sözleşmesini kaybettiğinde Chelsea galerisini kapattı.

Ölümünde, 20. yüzyılın başlarında Parisli bir sanat tüccarı olan Berthe Weill’in yaşamını ve mirasını tanıtmak için 20 yıl önce başladığı bir proje üzerinde çalışıyordu. Bayan Weill, aralarında Henri Matisse, Raoul Dufy, Amedeo Modigliani, Diego Rivera ve özellikle Picasso’nun da bulunduğu genç sanatçılar için galerisini “bir yer aux jeunes” olarak nitelendirdi. Ancak yüzyılın sonuna gelindiğinde, Bayan Weill, burada burada sözü edilenler dışında, sanat tarihinden silinmiş görünüyordu.

Ms. Saul, Michael C. FitzGerald’ın 1994 tarihli “Making Modernism: Picasso and Creation of the Market for Twentieth-Century Art” adlı kitabında kendisine atıfta bulunulduğundan beri Bayan Weill’in izindeydi.

Bayan Weill’in bir terzi ve bir bez toplayıcının çocuğu olduğunu öğrendi Bayan Saul; iyi işler için kusursuz bir gözü ve keskin gözüne uygun keskin bir dili vardı. 1933’te kendini beğenmiş ve eksantrik bir anı kitabı yayımlamıştı, “Pan! Dans l’Oeil!” ya da “Vay! Tam Gözünde!” Ve 2001 yılında, Bayan Saul, Marianne Le Morvan adında bir Fransız sanat tarihçisinin bilimsel bir biyografi yayınladığını keşfetmekten çok memnun oldu.

Bayan Saul, Bayan Weill’in anılarını basmaya kararlıydı.

Yakında çıkacak olan kitap “Pow! Gözde! Modern Fransız Resminin Perde Arkasında Otuz Yıl”, üç kişinin işbirliğiyle yapıldı: New York Üniversitesi Gri Sanat Galerisi müdürü Lynn Gumpert; Bayan Le Morvan; ve William Rodarmor, bir çevirmen. Bunu 2024 yazında Montreal Güzel Sanatlar Müzesi’nde ve gelecek yıl Gray galerisinde bir sergi takip edecek.

Bayan Saul, Aralık ayında Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde Zoom tarafından yaptığı bir konferans için yaptığı konuşmada söylediği gibi, Bayan Weill’in cesareti ve bağımsızlık çizgisiyle özdeşleşti. Bayan Saul, konuşmasını tamamlarken, Bayan Weill’in anılarından alıntı yaptı:

“Hayal kırıklıkları yaşadım, aynı zamanda birçok sevinç de yaşadım ve engellere rağmen, kendim için tamamen zevk aldığım bir uğraş yarattım. Dengede, kendimi şanslı saymalıyım… ve yapıyorum.”