Dinleyicileri ve Meslektaşlarını Korkutan Piyanist Radu Lupu, 76 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Geviş getiren, esrarengiz performansları ve kayıtları dinleyicilerini büyüleyen, nadir bulunan bir incelikli piyanist Radu Lupu, meslektaşları arasında hayranlık uyandırdı ve onun enstrümanını süsleyen en iyi müzisyenlerden biri olduğunu doğruladı. , Pazar günü İsviçre’nin Lozan kentindeki evinde öldü. 76 yaşındaydı.

Menajeri Jenny Vogel ölümü doğruladı. Bir neden belirtmedi, ancak Bay Lupu’nun bir dizi uzun süreli hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.

Romanya doğumlu Bay Lupu sıradan bir virtüöz değildi. Seslerin bir sihirbazıydı, sabırlı lirizm ve hipnotik tonun spontane ve bazen eksantrik bir oyuncusuydu ve ilk baştaki titiz dokunuşuyla olduğu kadar notaların alçalması üzerindeki kontrolüyle de diğerlerinden farklıydı.

Göstericiliğe ilgisiz, ihtiyatlı bir sahne varlığı ve halkla ilişkilere alerjisi olan Bay Lupu, alacakaranlığın müziğinde parladı, kendinden geçmiş şiirsel duyarlılığı Schubert’in karanlık belirsizliklerinde harikalar yarattı ve hepsinden öte, Brahms. Eleştirmen Fiona Maddocks evvelce, onun “sesten dikte” alıyor gibi göründüğünü yazmıştı.

1966’da genç bir müzisyen olarak Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması’nı kazandığı Prokofiev İkinci Konçertosu’nun göz kamaştırıcılığını hızla terk eden Bay Lupu, bildirildiğine göre şunları söyledi: “yavaş hareketlerden başka bir şey” oynayarak bir kariyer yapmayı çok isterdi. Konsere kattığı diğer besteciler arasında Debussy, Franck, Janacek ve Bartok ile Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann ve Brahms’ın daha yansıtıcı müziklerinden oluşan bir repertuar kurdu.

1994’te Chicago Tribune’e verdiği nadir bir röportajda Bay Lupu, “Kararın sevdiğim müzikle hiçbir ilgisi yok, daha çok beni seven müzikle ilgisi var” dedi. kulağa her zaman Brahms ya da başka bir şey gibi gelmiştir. Daha çok kendim için oynuyorum.”

Bay. Lupu 2008’de Carnegie Hall’da konser verdi. Piyanist arkadaşı Daniel Barenboim, Bay Lupu’nun “anlık bir anda ne yaptığını keşfediyormuş gibi doğaçlama yeteneği”ne dikkat çekti. Kredi… G. Paul Burnett/The New York Times

Bay Lupu ne çalarsa çalsın, mistik, uhrevi olanı çağrıştırıyordu. Piyano sırası yerine bir ofis koltuğuna oturdu ve hafifçe arkasına yaslandı; Gerektiğinde çağırmak için gök gürültüsü her zaman mevcut olmasına rağmen, sesini çıkarmaktan çok onu ortaya çıkarmak gibi görünüyordu.

Eleştirmenler, görünüşte çekingen olan bu figürün yaratabileceği yakınlığa hayret ettiler. 1974’te The New York Times’da yazan Allen Hughes buna “simya” – “dinleyicilerin duyarlılıklarına ulaşmak için tekniğin, bilginin ve genel müzikalitenin ötesine geçen gizemli bir şey” adını verdi.

Bay. Lupu’nun performansları her zaman başarılı olmadı, ancak onunki o kadar yüce bir kalitede çalıyordu ki, diğer piyanistleri sarhoş etti: Daniel Barenboim, Bay Lupu’nun “anlık bir anda ne yaptığını keşfediyormuş gibi doğaçlama yeteneği”ne dikkat çekti. Mitsuko Uchida ona “şimdiye kadar tanıştığım en yetenekli adam” dedi.

Piyanist Kirill Gerstein için Bay Lupu’yu dinlemek aşkınlığa yaklaşan bir deneyimdi. Bay Gerstein, 2015 yılında The New York Review of Books’ta şöyle yazmıştı: “Enstrüman, işçilik, hatta bestelerin kendileri arka plana düşüyor ve geriye sadece müziği değil, derinden insancıl bir şey ileten tek bir figür kalıyor.”

Radu Lupu, 30 Kasım 1945’te, Romanya’nın Sovyetler Birliği sınırına yakın Tuna Nehri üzerindeki bir şehir olan Galati’de doğdu. Avukat Meyer Lupu ile Fransızca öğreten Ana (Gabor) Lupu’nun tek çocuğuydu.

Radu neredeyse 3 yaşına gelene kadar zar zor konuştu; Kendini ifade etmek için konuşmaktan çok şarkı söylemeye meyilli olduğu için ailesi ona 5 yaşındayken bir piyano hediye etti. 6 yaşından itibaren ders aldı

“Ama piyanoyu gerçekten bir amaç olarak çalmadım. Bay Lupu, 1970 yılında The Christian Science Monitor’a verdiği demeçte, kendi içinde, “Bunun üzerine ezgiler yaptım ve en başından beri kendimi bir besteci olarak görüyordum. Ben bir gün ünlü bir bestekâr olacağım diye, ben ömür mühlettim, herkes mühletti.”

Beste yapmayı ancak 16 yaşındayken, yani Romanya’nın Brasov kentinde piyanist olarak ilk profesyonel çıkışından dört yıl sonra bıraktı. Bükreş Konservatuarı’nda, daha önce başka bir kültürlü Rumen olan Dinu Lipatti’ye ders vermiş olan Florica Musicescu ile birlikte eğitim gördü ve bazen Bay Lupu ile karşılaştırıldı. Bay Lupu, 1961’den itibaren Moskova Konservatuarı’na girdi; oradaki profesörleri arasında mizaç olarak farklı iki sanatçının, Sviatoslav Richter ve Emil Gilels’in öğretmeni olan Heinrich Neuhaus vardı.

The Monitor’a “Piyano tekniğinin en temel ilkelerini bile çok zor buldum, çünkü bu büyük bir öz disiplin gerektiriyordu ve Yıllarca bir gün besteci olacağımı hayal etmiştim, böyle bir mükemmelliğe ihtiyaç olmayacağını hep hissetmiştim.”

Buna rağmen, Bay Lupu, 1965’te Viyana’daki Uluslararası Beethoven Piyano Yarışmasında beşinci oldu ve sonraki yıl Fort Worth’daki Cliburn finallerinde zafere ulaştı. “Rekabetten gerçekten hiç hoşlanmıyorum” dedi o zaman basına; yine de 1967’de Bükreş’teki George Enescu Uluslararası Yarışması’nda birincilik ödülünü paylaştı ve 1969’da İngiltere’deki Leeds Uluslararası Piyano Yarışması’nı kazandı. Leeds’in kurucusu Fanny Waterman, Bay Lupu’nun jüriyi davet ettiğini hatırlattı. ona Beethoven konçertolarından hangisini çalacağını söylemek; reddettiler ve Üçüncünün ilk hareketiyle kazandı. 1970’de Lawrence Foster ve Londra Senfoni Orkestrası ile Beethoven’ı kaydetti – Zubin Mehta ve İsrail Filarmoni ile yaptığı beş konçertoyu daha sonra eksiksiz incelemesinin bir başlangıcı.

Bu tür başarılara rağmen, dinleyicileri rekabet devresinin standart bir ürünü olmaktan çoktan çıkardı. Raymond Ericson, The Times of Mr. Lupu’nun Nisan 1967’deki Carnegie Hall’daki ilk filminde, “O, esasen parlak ve kusursuz bir teknisyen olmadığı için, yönetmelik yarışmasının kazananından biraz farklıdır” diye yazmıştı. Harold Schonberg, yine The Times’da, diye düşündü. Bay Lupu’nun 1972’de salona geri döndüğü Brahms Birinci Konçertosu, “kasıtlı, epizodik ve terbiyeli”, ancak en azından “aynı eski kurabiye kalıbından damgalanmama erdemine” sahip olmasına izin verdi.

2019’da emekli olan Bay Lupu, onun gibi bir piyanist için birkaç kayıt yaptı; stüdyo ve hatta radyo mikrofonlarının varlığında gerildiğini itiraf etti. Decca’daki solo albümlerinden oluşan kutulu bir set, sonuncusu 1990’ların ortalarından kalma olmak üzere yalnızca 10 diskten oluşuyor. Mozart, Schumann ve Grieg gibi diğer konçertoların yanı sıra, Bay Lupu, kemancılar Szymon Goldberg ve Kyung Wha Chung ile düetler ve Bay Barenboim ve Murray Perahia ile iki piyano veya dört elli eserler kaydetti.

Bay Lupu’nun solo kayıtları konserde sergilediği auranın sadece bir ipucunu yakalıyorsa, onun eterikliği, Schubert’in 1982’deki doğaçlamadan imkansız bir gerilim çeken biri de dahil olmak üzere birçoğunda elle tutulur hale getirildi. şarkı dizelerinin akışı; 1996’da Grammy Ödülü kazanan bir çift Schubert sonat; ve 1970’lerin son dönem Brahms koleksiyonu, öyle bir anlayış, öyle ışık ve gölgeyle dolu ki, sonuç, eleştirmen Alex Ross’un dediği gibi, “müzikal mükemmelliğe, isteyebileceğiniz kadar yakın”.

Bay. Lupu, 1971’de Moskova’da bir öğrenci olan çellist Elizabeth Wilson ile evlendi; evlilikleri boşanmayla sonuçlandı. Kemancı Delia Bugarin ile 32 yıl evli kaldı. Bir oğlu Daniel ve iki torunla birlikte ondan kurtulur.

Bay Lupu’nun eleştirmenleri bazen onu sahnede mesafeli bakmakla suçladı, eldeki müziğe odaklanması bu yüzdendi. Ancak 1994’te The Chicago Tribune ile konuşurken, sadece kendisi için oynadığını reddetti.

“Konserdeki en önemli unsur seyirci unsurudur” dedi. “Ancak, pratik yaparken bile kendim için müzik yapabilirsem ve ondan etkilenebilirsem, o zaman bunun seyirciye yansıyacağı da doğru. Yani kendim için oynuyormuşum gibi görünebilir ama pek öyle değil.

“Neden her şeyi büyük bir gösteriyle göstereyim?”