Celtics’i ’81 Şampiyonluğuna Ulaştıran Bill Fitch, 89 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Kasvetli N.B.A.’nın kaderini yeniden canlandırmasıyla ün kazanan Bill Fitch. Boston Celtics’i 25 sezona yayılan profesyonel bir koçluk kariyerinde 1981 lig şampiyonluğuna taşıyan ve Houston’ın kuzeyindeki Lake Conroe, Teksas’ta Çarşamba günü öldü. 89 yaşındaydı.

Ölümü, Indiana Pacers’ın koçu ve NBA başkanı Rick Carlisle tarafından açıklandı. Fitch’in kızı Marcy Ann Coville ile temasa geçtiğini söyleyen Koçlar Derneği. Başka ayrıntı verilmedi.

Bencil olmayan oyunu vaaz eden güçlü iradeli bir figür olan Fitch, zorlu antrenmanlar yaptı ve en iyi oyuncularının bile duygularını esirgemedi.

Fitch bir keresinde, “Disipline inanıyorum ve bunun dünya şampiyonasındaki takımların temel taşı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Oyuncularını ve rakiplerini analiz etmek için maçları ve antrenmanları kaydetme konusunda bir yenilikçiydi ve yüksek teknoloji öncesi yıllarda ligde dolaşan bir takma adı görmezden geldi: Captain Video.

Fitch iki kez N.B.A. NBA’in 50. yıldönümünü kutlayan 1996-97 oylamasında lig tarihinin en iyi 10 antrenöründen biri seçildi.

2013 yılında, Detroit Pistons ile iki lig şampiyonluğu kazanan koçun adını taşıyan Ulusal Basketbol Antrenörleri Birliği’nin Chuck Daly Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.

Kevin McHale 2012’de Houston Rockets’ı çalıştırdığında, Fitch’in bazen göz korkutucu saltanatı sırasında bir Celtic çaylağı olarak aldığı dersleri hatırladı.

“Üniversiteden mezun olurken, Bill’in sana yaptığı gibi konuşan bir koçun etrafında hiç bulunmadım,” dedi McHale, The Houston Chronicle, “ama seni gerçekten çok zorladı ve Bill’in harika bir iş çıkardığını düşündüm. ”

Aralık 1982’de Philadelphia’da oynanan bir oyun sırasında Celtics yedek kulübesinde Fitch. Soldan forvet Larry Bird ve pivot Rick Robey vardı. Fitch, Boston ile dört sezonun ardından istifa etti. Kredi… Peter Morgan/Associated Press

McHale ve Robert Parish ile Fitch’in Celtic şampiyonluğuna katılan Larry Bird, 1997’de Sports Illustrated’a Fitch’in “motivasyon açısından en iyisi olduğunu ve birbiriniz için gerçekten riske girmenizi sağladığını” söyledi.

Ancak Bird, dört sezonun ardından Celtic teknik direktörlüğünden istifa eden Fitch’in “bir süre sonra gerçekten bazı adamların derisinin altına düştüğü” için sık sık başka takımlara geçtiğini düşündü.

Fitch, N.B.A’sını yaptı. Cleveland’daki ilk koçluk, 1970 genişleme takımı Cavaliers’ın ilk 15 maçını kaybetmesini izleyerek.

Ancak altıncı sezonunda, Cavaliers 49-33 ile Central Division şampiyonluğunu kazandı ve playoffların ikinci turuna çıkarak Fitch’e ilk Yılın Koçu Ödülü’nü getirdi.

Fitch, iki sezon üst üste playoffları kaçırdıktan sonra 1979’da Celtics’in koçu olarak işe alındı. İkinci Yılın Koçu Ödülü’nü 1980’de Celtics’in Bird’ün çaylak sezonunda 61-21’e çıkıp play-off’larda ikinci tura çıkmasıyla aldı.

N.B.A’yı Fitch’s Celtics kazandı. Ertesi sezon, Houston Rockets’ı altı maçlık bir playoff finalinde yenerek şampiyonluk, Houston’da belirleyici zafer oldu. Bu, Boston’un 14. Ulusal Basketbol Birliği şampiyonasıydı ve 1976’dan bu yana ilk şampiyonluğuydu.

Zor zamanlar geçirdikten sonra 1983’te Rockets’ın teknik direktörlüğünü üstlenen Fitch, 1986 N.B.A. Rockets’ın Celtics’e altı maçta kaybettiği finaller.

Fitch, Ağustos 1989’da 26-56 sezonun ardından takım başkan yardımcısı olan Willis Reed’in yerini alarak New Jersey Nets’in teknik direktörlüğünü aldı.

Nets, Fitch’in New Jersey’deki ilk iki sezonunda sadece 43 maç kazandı, ancak onları ilk turda elenmiş olsalar da, altı yıl sonra ilk sezon sonrası görünümleri olan 1992 playofflarına koçluk yaptı.

Fitch o sezon neredeyse hayatta kalamadı. Bir Nets azınlık sahibi, Aralık 1991’de eski North Carolina Eyaleti koçu Jim Valvano’yu işe almak istedi. Bu gerçekleşmese de, Fitch’in başka sorunları vardı, birkaç oyuncusuyla çatıştı.

O sezondan sonra istifa etti, ardından 1994’te bocalayan Los Angeles Clippers’ın koçu oldu. Clippers ile asla kazanan bir takım oluşturmadı, ancak onlarla üçüncü sezonunda onları playofflara taşıdı.

Billy Charles Fitch, 19 Mayıs 1934’te Davenport, Iowa’da doğdu ve Cedar Rapids’de büyüdü. Eski bir deniz talimi çavuşu olan babası, oğlunun basketbol sahasına getireceği bir özelliği şekillendiren bir disiplinliydi.

The Los Angeles Times’a 1994 yılında Fitch, “Deniz Piyadeleri’nde olmadığımı öğrenmeden önce 14 yaşındaydım çünkü bir Deniz Piyadesi gibi yaşadım” dedi. “O jilet kayışını paylaşacak kimsem yoktu. Ben tek çocuktum.”

Fitch, Cedar Rapids’deki Coe College’da basketbol oynadı ve ilk baş antrenörlük görevini 1958’de orada aldı. Daha sonra Phil Jackson’ın oyuncularından biri olduğu Kuzey Dakota’da ve ardından Bowling Green ve Minnesota’da koçluk yaptı. Cavaliers’ın baş antrenörlüğü.

1997-98 sezonunun ardından 944 galibiyet ve 1.106 mağlubiyetle profesyonel antrenörlüğü bıraktı. 2019’da Springfield, Mass., Basketball Hall of Fame’e girdi.

Fitch, Eylül 2019’da Basketball Hall of Fame’deki mescidi sırasında. Kredi… Getty Images aracılığıyla Annette Grant/NBAE

Kızı Marcy Ann’e ek olarak, hayatta kalanlar arasında iki kızı daha var, Tammy Fitch ve Lisa Fitch.

Fitch, koçluktan emekli olduktan uzun bir süre sonra basketbol oyunculuğuna olan tutkusunu korudu.

2013’te N.B.A.’nin web sitesine “Captain Video olarak tanınmanın gerçekten kötü bir anlaşma olduğunu hiç düşünmemiştim” dedi. “Diğer insanlar istedikleri kadar gülüp dalga geçebilirdi. Gerçek şu ki, bunu başka kimsenin yapmamasına sevindim çünkü bunun takımlarımıza her zaman büyük bir avantaj sağladığını düşündüm.”

“Bugün dolabımı bir görsen,” dedi, “tavandan tavana eski kasetler ve şimdi DVD’lerle dolu ve ben hâlâ farklı insanlar için film yapıyorum. Hâlâ rekabeti ve stratejiyi seviyorum.”