Buddy Holly ile Davul Çalan Jerry Allison, 82 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Buddy Holly ile davul çalan ve 1950’lerin sonlarına damgasını vuran iki şarkının ortak yazarı olan Jerry Allison, “That’ll Be the Day” ve “Peggy Sue”, Pazartesi günü Nashville yakınlarındaki evinde öldü. 82 yaşındaydı.

Buddy Holly Eğitim Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı Peter Bradley Jr. ölümü doğruladı.

Bay Allison, Lubbock, Teksas’ta henüz bir gençti, üç yaş büyük ve müzik kariyerine şimdiden belirsiz bir başlangıç yapmış olan Bay Holly ile çalmaya başladığında, Nashville’de iyi sonuç vermeyen birkaç plak yayınladı. Lubbock’a geri döndüğünde, o, Bay Allison, gitarda Niki Sullivan (kısa süre içinde yerini Sonny Curtis aldı) ve basta Joe B. Mauldin, Elvis Presley’e, country’ye ve özellikle Black müziğe çeken bir sesi honlamaya başladı.

Bay Allison, 1989’da Mason City, Iowa’dan The Globe-Gazette’e “Duymak istediğimiz gerçek blues’u – ritim ve blues – duymak için Shreveport, La.’dan bir radyo istasyonunu dinlememiz gerekirdi” dedi. “Etta James ve Şeftali ve Geceyarısı ve Yonca gibi gruplar. Bu Lubbock çevresinde yaygın bir müzik değildi, ama yazmaya çalıştığımız müzik türü buydu.”

İlk başta işler yavaştı.

Bay Allison, 1979’da The Lansing State Journal of Michigan’a “Süpermarket açılışları gibi şeylerde oynuyor olurduk” dedi. “Bazen kişi başı 10 doları buluyorduk.”

Daha sonra, Mayıs 1956’da, o ve Bay Holly, Bay Wayne’in en unutulmaz repliklerinden birinin “İşte o gün” olduğu yeni bir John Wayne filmi “The Searchers”ı izlemeye gittiler.

Günler sonra, Library of Congress için yazılan bir hesaba göre, Bay Holly, kendisinin ve Bay Allison’ın birlikte bir şarkı yazmasını önerdi ve Bay Allison, Wayne repliğini taklit ederek, “İşte o gün olacak” dedi.

Bay Allison, Lansing gazetesine “Hemen, Buddy onunla oynamaya başlıyor” dedi. “Yaklaşık yarım saat içinde elimizdeydi.”

Bay Holly şarkının Nashville’de sevilmeyen bir country versiyonunu kesmişti (orada bir yapımcının şarkıyı “duyduğum en kötü şarkı” olarak adlandırdığı söylenir), ancak 1957’de o ve Crickets, Lubbock grubu olarak aradı, ulusal bir hit haline gelen ve üç ay boyunca Billboard’s Top 30’da kalan bir rock ‘n’ roll versiyonunu kaydetti. Bay Holly, Bay Allison ve bu versiyonu kaydeden yapımcı Norman Petty, şarkı yazarlığı kredisini aldı ve 2005’te kayıt, Kongre Kütüphanesi Ulusal Kayıt Kaydı için seçildi.

Erken dönem rock ‘n’ roll’un bir başka mihenk taşı şarkısı daha sonra 1957’de çıktı, bu kez Bay Holly’nin adı altında yayınlandı: “Peggy Sue.” Bay Holly ve grup, Bay Petty’nin stüdyosunda “Cindy Lou” adlı bir şarkı kaydetmeye çalışıyorlardı, ancak Bay Allison, tekrar tekrar, tekrar kapalı kız arkadaşı Peggy Sue Gerron ile olan ilişkisini sağlamlaştırmayı umarak bir teklifte bulundu. isim değişikliği.

Otobiyografisinde, “Peggy Sue’ya Ne Oldu?” (2008), Crickets’ın okula gittiği Sacramento, Kaliforniya’da bir gösteri oynadığında şarkıyı ilk kez duyduğunu anlattı. Bu onun için tam bir sürpriz oldu ve kalabalığı ateşledi.

“Kalbim çarptı ve yanaklarım yandı” diye yazdı. “Etrafımda zıplayan, sallanan ve adımı defalarca söyleyen insanlar varken, yerime çöktüm, ellerimle yüzümü kapattım ve ‘Bana ne yaptınız?’ diye kendi kendime bağırdım.”

Anlaşılan şokunu atlatmış; o ve Bay Allison daha sonra evlendi. Evlilik sonunda boşanmayla sonuçlandı, ancak “Peggy Sue” bir rock ‘n’ roll klasiği olarak yaşıyor.

Bay Holly’nin kariyeri kısa sürdü; 1959’da bir uçak kazasında öldü – Don McLean’in daha sonra “Amerikan Pastası”nda söylediği gibi “müziğin öldüğü gün”. Ancak Bay Allison, onlarca yıldır sürekli değişen bir Crickets dizisiyle performans göstermeye ve kayıt yapmaya devam etti.

1996’da Oklahoma’daki Tulsa World of Tulsa World’e “ihtiyar olarak anılmayı umursamıyorum çünkü öyleyiz” dedi.

1958’de Crickets. Soldan, Bay Allison, Bay Holly ve Bay Mauldin. Kredi… Everett Koleksiyonu

Jerry Ivan Allison, 31 Ağustos 1939’da Teksas, Hillsboro’da doğdu. Erken yaşta davul çalmaya başladı.

2005 yılında The Sunday News of Lancaster, Pa. ile yaptığı bir röportajda, Crickets adının Bay Holly’nin Spiders adlı bir R&B grubunu sevdiği için ortaya çıktığını söyledi. Bir gün evinde Bay Holly ile birlikte bir ansiklopedinin böceklerle ilgili bölümünü karıştırmaya başladıklarını söyledi.

“Böcekleri” reddettiler, çünkü böcekler insanların üzerine bastığı bir şeydi. Bay Allison, “Cricketm”i “mutlu bir ses çıkardıkları” için önerdiğini söyledi.

Bay Allison sonunda Nashville yakınlarındaki bir çiftliğe yerleşti. Hayatta kalanlar arasında karısı Joanie Allison da var. Eski karısı Peggy Sue Gerron Rackham, 2018’de öldü.

Buddy Holly ve Crickets rock ‘n’ roll üzerinde kalıcı bir etkiye sahipti. Grup, dört parçalı klasik rock’ın kurulmasına yardımcı oldu: iki gitarist, davulcu, basçı. Ve oldukça başarılı olan başka bir dört parçaya ilham verdi.

Allison 2013’te The Associated Press’e “Paul McCartney bana Crickets olmasaydı, Beatles’ın da olmayacağını söyledi” dedi. Crickets’in 1988 albümü “T Shirt”.

Bay Allison, genellikle şarkılarını oldukça sade tutan grubun gençleri rock enstrümanlarını çalmaya teşvik ettiğini de düşünüyordu.

Lansing gazetesine verdiği demeçte, “Tura çıktığımızda, tıpkı kayıtlarımız gibi ses çıkardık” dedi. “Ve ne zaman çocuklar bir grup kursa, şarkılarımız yapabileceklerini bildikleri şarkılardı.”