Boru Orgunun Ustası Frederick Swann 91 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Doğu Kıyısı ve Batı’daki kiliselerde dünyanın en büyük orglarından bazılarını çalan, karmaşık enstrümanlar üzerinde klasik ve dini eserleri hassasiyet ve teknik beceriyle icra eden Frederick Swann, 13 Kasım’da Palm Desert, California’daki evinde öldü. 91 yaşındaydı.

1960’larda ve 70’lerde Bay Swann’ın sekreteri ve ardından konser yöneticisi olan Karen McFarlane Holtkamp, sebebin kanser olduğunu söyledi.

Bay Swann, New York’ta 1950’lerde çalmaya başladığı Manhattan’daki Riverside Kilisesi’nde orgcu ve müzik direktörü olarak tanınıyordu.

1982’de televizyon müjdecisi Rahip Robert H. Schuller’in ana üssü olan Garden Grove, California’daki Crystal Cathedral’e taşındığında çok daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Orada her hafta ülkede en çok izlenen dini programlardan biri olan ve milyonlarca izleyiciyle “Güç Saati”ne çıktı.

2001’de emekli olmadan önce, dünyanın en büyük borulu orglarından birine sahip olan Los Angeles First Congregational Church of Los Angeles’ta orgcu olarak üç yıl görev yaptı. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin her yerinde ve ötesinde binlerce resital çaldı.

Bu kolay bir başarı değildi. Büyük boru organları, klavye becerisinden çok daha fazlasını gerektirir ve her biri farklıdır. Her kilise veya salondaki akustik de değişir.

Riverside’da müzik direktörü olarak Bay Swann’ın yerini alan orgcu John Walker, bir telefon görüşmesinde, “Fred, çok büyük boru orgların potansiyelini kontrol etme ve en üst düzeye çıkarma konusunda bir dahiydi” dedi. “Her organ kesinlikle benzersizdir. Bunlar arka’nın ısmarlama eserleri ve Fred her enstrümandaki tınıları ortaya çıkarmakta o kadar benzersiz bir beceriye sahipti ki açılış resitalleri vermek üzere düzenli olarak davet ediliyordu – yani yeni veya yeniden inşa edilmiş bir orgla ilk halka açık performans.

Bay Swann, 1982’de taşındığı televizyon müjdecisi Robert H. Schuller’in ana üssü olan Kaliforniya, Garden Grove’daki Kristal Katedral’de. Kredi… Al Schaben/Los Angeles Times, Getty Images aracılığıyla

Bu rolü 2004 yılında Los Angeles’taki Walt Disney Konser Salonu’nda Frank Gehry tarafından tasarlanan 6.134 borulu bir enstrüman olan müthiş org için doldurdu. O geceki programında Bach, Mendelssohn ve Josef Rheinberger’in eserleri yer aldı.

Mark Swed, The Los Angeles Times’ta yazdığı bir incelemede, “Üçünde de,” diye yazmıştı, “üst diyapazon notaları net ve sıcakken, çalkantılı derin pedal tonları tüm binayı sabitliyor gibi görünen bir sonik ağırlık üretti. Mendelssohn’un sonatının yavaş hareketindeki hassas yankı efektleri, sanki dışarıdaki bahçeden geliyormuş gibi sihirli bir şekilde konuştu.

Bayan Holtkamp, Riverside ve diğer duraklarda, Bay Swann’ın orgcu olduğu kadar koro yönetmeni de olduğunu kaydetti; aynı anda hem çaldığını hem de şeflik yaptığını görmek alışılmadık bir durum değildi. Enerjisinin sınırsız olduğunu söyledi. Bir Pazar günü Riverside’da sabah ayinini oynadığı ve yönettiğini, öğleden sonra geç saatlerde kilisede Mesih’in bir bölümünü oynayıp yönettiğini ve ardından “Mesih Sing-In” e eşlik etmek için Lincoln Center’a gittiğini hatırladı.

E-posta ile “Fred’in bir günde nasıl bu kadar başarılı olduğu beni hala şaşırtıyor” dedi. “Tamamen yıpranmıştım ve sadece sayfa çeviriciydim!”

Bay Walker, Bay Swann’ın kafasında dört asırlık müzik tuttuğunu ve genellikle hafızasından çaldığını söyledi. Bazen öne çıkan cazibe merkezi olarak, bazen bir vokalist eşliğinde her türlü resitali çaldı ve çok sayıda albüm çıkardı. Bay Walker, dini ayinler için oynamasının özellikle dokunaklı olduğunu söyledi.

“Bir ilahi çalarken,” dedi, “tek bir kelimenin anlamını o kadar dokunaklı bir şekilde ifade edebiliyordu ki, hemen yırtardım.”

Frederick Lewis Swann, 30 Temmuz 1931’de Lewisburg, W.Va’da doğdu. Babası Theodore, Metodist bir papazdı ve annesi Mary (Davis) Swann, bir ev hanımıydı.

Bay Swann, küçük bir çocukken aile piyanosuna o kadar çok vurduğunu ve ailesinin piyanoyu kilitlediğini söyledi.

2014’te organlarla ilgili bir yayın olan The Diapason’a “Elbette,” dedi, “3 yaşındaki herhangi bir çocuk gerçekten isterse piyano çalmayı öğrenebilir ve ben de yaptım.”

5 yaşındayken ailesi, yakındaki bir kilisede orgcudan piyano dersleri almasını ayarladı. Bir gün dersine geldi ve hoca piyanonun başında beklemiyordu; onu org konsolunda pratik yaparken buldu.

“Girip çıkan şeyleri izlerken hipnotize oldum” dedi. “Işıklar yanıp sönüyordu, elleri ve ayakları uçuşuyordu ve ‘Aman Tanrım, bu eğlenceli görünüyor’ diye düşündüm.”

Bacakları henüz pedallara uzanacak kadar uzun değildi, ama sonunda ona orgu öğretmeye başladı – bu şanslıydı, çünkü o 10 yaşındayken babasının kilisesindeki orgcu öldü ve devreye girecek başka kimse yoktu. Fred.

“Tek kelimeyle berbat olmalı,” diye itiraf etti, “ama ben 10 yaşında böyle başladım ve devam ettim.”

1952’de Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’nde müzik alanında lisans derecesi aldı ve iki yıl sonra New York’taki Union Theological Seminary’de kutsal müzik alanında yüksek lisans derecesi aldı. Henüz bir öğrenciyken ilk olarak Riverside orgunu çaldı. Ayrıca diğer Manhattan kiliselerinde de çaldı – bazen aynı Pazar günü dört farklı kilisede müzik sağlayacağını söyledi.

Orduda iki yıl geçirdikten sonra 1958’de Riverside’da tam zamanlı olarak çalmaya başladı. Sonunda müzik direktörü oldu. Riverside web sitesindeki bir övgü, kilisenin ünlü bir enstrüman olan orgunun sesini şekillendirmeye yardımcı olma rolüne dikkat çekti.

Bay Swann, 2006’da 75. yıl dönümü kutlaması için Riverside Kilisesi’nde. 1950’lerde orada çalmaya başladı ve orgcu ve müzik direktörü olarak görev yaptı. Kredi… The New York Times için Nan Melville

“Org başlangıçta Virgil Fox’un yönetiminde görevlendirilmesine rağmen, 1950’lerin ortalarında organın kurulumu sırasında Fred Swann da kadrodaydı” dedi. Sonraki yıllarda müzik direktörü olarak org konsolunun tamamen yeniden tasarlanmasını denetledi ve organın genişlemesini ve tonal gelişimini denetledi. Bu nedenle, bugün duyduğumuz ünlü enstrümandan o ve birlikte çalıştıkları sorumludur.

Bay Swann, 1982’de West Coast ve Schuller kilisesi için Riverside’dan ayrılmasının bazı meslektaşları tarafından küçümsendiğini kabul etti.

1998’de The Los Angeles Times’a, “Muhteşem bir org ve profesyonel bir koro ile bu güzel Gotik katedrale sahip olduğum ve müzikte standartları belirleyen bir kilise olarak gerçekten çok tanındığım için aklımı kaybettiğimi düşündüler” dedi.

Buna karşın Schuller ayinleri gösterişlilikleri ve karmakarışık müzik tarzlarıyla biliniyordu – bir hizmet bir koro numarası ve bir ülke şarkısı içerebilir. Bay Swann, müzikal içeriği önemli ölçüde yükseltti, ancak aynı zamanda kendi görüşlerini de genişletti.

1987’de The Orange County Register of California’ya “Hepimizin yararlandığını hissediyorum” dedi. Yeni bir hizmet türüne uyum sağlamanın zorluğu ona çekici geldi, dedi. Ayrıca Kristal Katedral’in etkileyici bir organa sahip olmasına da yardımcı oldu.

2013’te The Register’a “Zorlukla duyulabilen sesten aman tanrım gök gürültüsüne dönüşüyor” dedi.

Bay Swann, 1950’lerde Mina Belle Packer ile kısa bir süre evlendi. 64 yıllık ortağı George Dickey tarafından hayatta kaldı.

Bay Swann, American Guild of Organists’te aktifti, 2002’den başlayarak altı yıl boyunca başkan olarak görev yaptı ve Bay Walker da dahil olmak üzere birçok genç oyuncuya akıl hocalığı yaptı.

Bay Walker, “Bir kilise ayini nasıl oynanacağına dair bildiklerimin çoğunu Fred’in yanında dururken öğrendim,” dedi.

Resital izleyicileriyle yaptığı sohbetlerde sıklıkla sergilenen mizah anlayışıyla da biliniyordu. Bir keresinde, Bay Walker, Dallas’ta bir orgda açılış performansını verirken, bir “şifre” – bir arıza nedeniyle çalmayı bırakmayı reddeden bir boru – tarafından rahatsız edildiğini söyledi.

İzleyicilere “Yeni organlar tıpkı yeni bebekler gibidir” dedi. “Onları toplum içine çıkarana kadar gayet iyi davranıyorlar.”