Bir polisiye hikayede el hareketi bile yapamam. Aksi takdirde çılgınlık olur, diye uyarıyor oyuncu

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Şirkete nasıl girdiniz?
Çocukluğumdan beri dedektif hikayelerinin büyük bir hayranıyım. Bütün ergen erkeklerin bir rol modellerinin olduğunu düşünüyorum. Bazıları için o sizin Vinneta'nızdı, benim için ise her zaman Sherlock Holmes'du. Bu polisiye öykülerin derinliklerine indikçe Agatha Christie'yi keşfettim. Beni büyüledi, Doğu Ekspresinde Vrada'yı onun ilk kitaplarından biri olarak okumuştum. Bu değişiklik benim için tamamen rahatsız ediciydi. On ya da on üç yaşımdayken bu durum karşısında tamamen şaşkına dönmüştüm. Diğer polisiye hikayelerinden tamamen farklıydı.

Karanlık şeylerle ilgilenmeye başladım. Agatha.cz web sitesini buldum. Kişisel olarak çeşitli blogları takip ediyorum; sizinki gibi, Okumanız Gereken 50 Kitap adlı blog. Agatha Christie'nin yazdığı her şeyin listesini sitede buldum ve tek tek okumaya başladım. Altında, sonunda değilim. Seksen kişiden yaklaşık ellisiyim. Bazı jet rezervleri vb. Ve sayfaların Agatha Christie Derneği tarafından yönetildiğini öğrendim. Bu Romanların nasıl insanlar olduğuna baktım. 2017 yılında Past na myi oyununun Pilsen stüdyosunun bir parçası olarak oraya girdim. Onları benimle birlikte başka bir seviyeye taşıyabileceğimi düşündüm.

Kulübün anlamı nedir?
Küçük bir ücret ödediğinizde topluluğun bir parçası olursunuz. Yazarın güzel ismine önem veren bir hayran grubuyuz. Farklı kitap, film veya dizilere yönelik ipuçlarına bir göz atalım. Bir meslektaşınız, Agatha Christie'nin eserlerinden uyarlanan tiyatro gösterilerini görmek üzere Avrupa'yı dolaşacak. Gitmeye değer olan iki nm ipucu. Tüm Romanlar pazara gitmediğinde, bir şeyler yaklaştığında uyarılmamız önemliydi. Artık, en azından dedektiflik işi söz konusu olduğunda, uzun süredir tam bir bataklığın içinde gömülü durumda. Ve böylece ikimiz de bir aldatma oyunu oynuyoruz. İtiraf şu ki, sohbet etmek için buluşup durumu tartışacağız.

Nereye gitmek istersin?
Sizinki gibi diğer hayran kitlelerinde olduğu gibi, Red Dwarf serisinde de çizgilerin arkasında saklı olan şeyleri aramaya çalışıyoruz. Mesela Agatha'nın bir satırında esk izi bile var. Yazar, Prachatice'den bir öğretmenle yazıştı, arkadaşça bir ilişkisi vardı. Onun bilinen tek arkadaşıydı. Bundan yola çıkarak daha sonra N adını verdiği romanda göçmen karakterini gördüm romanını yazdı.

En sevdiğiniz yazarın en çok hangi kitabını seversiniz?
Sloit otzka. Diğerlerinin isteyeceği hiçbir şey bende yok ama Christie'nin kesin kanonlarından biri Roger Ackroyd Cinayeti'dir. Ona göre polisiye öykülerin yazarı, ana kurallardan birini çiğnediği için kulüpten atılmıştı. Kitap bugün hala büyüleyici. Bugün doğru isimle yayınlanan On Küçük Siyah Çocuk olduğunu söylemeye gerek yok ama sonra orada kalmadı. Ve bu popüler başlık Doğu Ekspresinde Cinayettir.

Agatha'nın dizi ve filmlerdeki çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hercule Poirot'un en önemli temsilcisi David Suchet'tir. Bu ikonik. Bir şey oldu, bazen olan bir şey. Karaktere bir aktörün televizyonu verildi ve buradaki hiç kimse onun aksini hayal edemiyor. Onu son filmlerde Kenneth Brannagh canlandırdı; benim için harika biri ama film yapımcıları her zaman Poirot'yu Suchet'ten farklı bir şekilde canlandırmak istiyorlar. Bu sıfır noktasıydı. Benzer bir şeyin Miss Marple'ın başına gelmemiş olmasıyla ilgileniyorlar, o günün temsilcisi değil, şöyle derdi: Bu o! Ama Sherlock Holmes için de durum aynı. Bazıları için Jeremy Brett, bazıları için ise Benedict Cumberbatch. Holmes bir şekilde asın içinden geçiyor ve ara sıra bir şekilde buna uyum sağlıyor.

Dedektif her zaman en popüler NRM'ye ait olmuştur. Bunu bana açıklayabilir misin?
Sanırım çocukluğumuzdan beri taşıdığımız bir şey bu. Yürüttüğümüz Çocuk Tiyatroları Haftası'nda sizlerle buluşuyorum. Orada oyunlar oynuyoruz ve en popülerlerinden biri Msteko Palermo. Şehir uyanıyor ve biriniz katil oluyor. Tüyler ürpertici derecede büyüleyici bir şey. Psob, şu büyük Poirot finle'si gibi. Dedektif şu sözleri söylediğinde: Onu kimin öldürdüğünü biliyorum! İnsanların birbirlerine nasıl düşman olduklarını izlemek ilginç. Kendini topla ve potansiyel katilin kim olduğunu bul. Çok fazla gerilim var. Şarkı bu numarayı çekici kılıyordu.

Peki onun hakkında başka ne soruyorsun?
Dediğim gibi çocukken Sherlock Holmes'la büyüdüm. Agatha Christie'nin köpeği Chandler ve benzerleri ile zorlu bir tura çıktım ve ardından Kuzeyli dedektifle görüştüm. Genel olarak insanların gün içerisinde büyük bir sınavdan geçeceğini ancak sonunda adaletin galip geleceğini sevindirin. Bu yüzden katilin her zaman cezalandırıldığı bir dünyanın olması muhtemelen her zaman tüyler ürperticidir. Adalet ne kadar acı verici olursa olsun bir şekilde yerini bulacak.

Dedektif hikayelerinin büyük bir hayranı olarak gelecekte oynamak sizin için ne anlama geliyor? Bu seni biraz bağlamıyor mu?
Bunun benim için gerçek olan bir hayal olduğunu düşünürsek. Bazı meslektaşlarımın bazı konularda bana danışması komik ve ben aslında dramaturg rolüne biraz uygunum. Özellikle ünlü dedektifin temsilcisi Michal trba onunla konuşuyor ve yerinde sorular soruyor. Ve böylece bazı kopyaların bana güldüğü görülüyor. Hiç tipik bir Poirot rüyasında küçük bir buch hakkında rüya gördün. Benim için böyle bir avantaj bir zevktir. Nr'ye sahip olduğunuzda, tte se. Bu benim için bir ödül.

Bir polisiye hikayede tamamen basit bir oyun diye bir şey yoktur. Bu yöndeki en iyi kayalar nasıl?
Kenarlarda kesinlikle hassas olmanız gerekir. Başka herhangi bir şey, tonlamadaki bir değişiklik, her iki gözü kaldırmak, beşinci sırada gülümsemek, kızı beş şekilde yapabilir veya tam tersine ona bir şeyler ifşa edebilir. Bu bir kelime oyunu. Bay Kad otzka gibi bir tür de olmalı: Gerçek mi? Bunu bildiği için Poirot'nun umrunda değil. Dedektifin kalbi ödül ve cezadan yanadır. Fazladan öne çıkamazsınız, sadece iki kafa. Ama aynı zamanda kesin olmalısınız, adınızı çok fazla doldurmamalısınız çünkü aksi takdirde vahşinin kafası karışır.

Plzeň Tiyatrosu'nda Pasti na myi'de oynadınız, Go Back for Murder'da Ada'yı oynadınız. Bu oyunlar nasıldır?
Trap na myi başka bir dedektif hikayesi türüdür. O dünya çapında bir efsanedir. Rekorlar kitabına kaydedilen en uzun tiyatro performansı. Oyun ellili yıllardan günümüze kadar Britanya'daydı. Karla kaplı bir otel, buraya gelen yabancılar, bir cinayet oluyor ve failin onlardan biri olduğunu biliyorsunuz. Her şey mükemmel yağlanmış bir makine gibi çalışıyor. Beş Küçük Yaşlı Adam'da zaten dışarısı, melankoli var. Sonuçta bu bir yalan, yıllar önce oldu. Poirot suçun işlendiği malikaneye gider. Ölen insanların o acı dolu anıları yeniden canlandırmasına yardımcı olacak. Araştırmacı Martina Schlegelov, şarkıyı beğendiğimin Christie'nin yankısı olduğunu söylüyor. Oyun, Trap'ın heyecan verici bir hızla piyasaya sürüldüğü üzüntüyle örtülüyor.