Bir Milde Zaferi 314 Gün Alan Don Gehrmann, 94 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Karar vermesi neredeyse 11 ay süren büyük bir bir mil yarışını – 1950 Wanamaker Mile’ı – kazanan ünlü bir Amerikalı koşucu olan Don Gehrmann, 23 Temmuz’da Wis, Madison’daki bir huzurevinde öldü. 94 yaşındaydı.

Oğlu Jim Çarşamba günü ölümü doğruladı, ki bu o sırada geniş çapta bildirilmedi.

1946’dan 1950’ye kadar Wisconsin Üniversitesi’ndeki bir kolej kariyerinde Gehrmann, yarım milden iki mile kadar 99 yarıştan 87’sini kazandı. 1948’den 1951’e kadar, iç ve dış mekanlarda arka arkaya 39 büyük mil yarışı kazandı. Galibiyet serisine Millrose Games’de Wanamaker Mile’da kazandığı dört zafer (1949-52) ve ardından Madison Square Garden’da dahil oldu.

1950 Wanamaker Mile’da, 28 Ocak’ta Gehrmann, Fred Wilt’i kasette yakalamış gibi görünüyordu, yoksa öyle mi? Her iki birincilik jürisi de Wilt’in kazandığını söyledi. Her iki ikinci sıradaki yargıç da Wilt’in ikinci olduğunu söyledi. Foto zamanlayıcıdan gelen bitiş çizgisi resmi yanlışlıkla bir yargıç tarafından engellendi. Ve böylece aramayı yapmak, bitiş çizgisinde olan baş yargıç Asa Bushnell’e bırakıldı. Gehrmann’ı 4 dakikalık 9.3’lük derecesiyle galip ilan etti. saniye.

Ama bu meseleyi çözmedi. Yarışmadığı zamanlarda bir FBI ajanı olan ve Ulusal Atletizm Onur Listesi’nin gelecekteki bir üyesi olan Wilt protesto etti ve 13 gün sonra Metropolitan Amatör Atletizm Birliği’nin kayıt komitesi Bushnell’i tersine çevirerek onu kazanan ilan etti.

Sonra Gehrmann bu kararı protesto etti ve konu neredeyse bir yıl sonra AAU’nun Washington’daki ulusal kongresine taşındı. Yarıştan 314’e karşı 108 – 314 gün sonra – o yönetim kurulunun yönetim kurulu, başyargıcın kararını onayladı ve Gehrmann’ı sonsuza kadar galip ilan etti.

Bazıları şüpheciydi. Millrose Games’in 1950’deki toplantı direktör yardımcısı Howard Schmertz’in 2011’de The New York Times’a söylediği gibi, “Nihai karar, yarışı görmüş belki bir düzine insan ve görmemiş birkaç yüz kişi tarafından verildi.”

5 fit-10 ve 134 poundda, gözlükleriyle tanınan Gehrmann, açık havada üç NCAA mili veya 1.500 metre şampiyonluğu ve içeride iki AAU 1.000 yard şampiyonluğu kazandı. Kapalı alan, açık alan ve kros koşularında rekor 12 Big Deri şampiyonluğu kazandı ve 1950’de Big Ten’in ilk 50 yılındaki en iyi koşucusu seçildi.

Londra’daki 1948 Olimpiyatları’nda, 20 yaşında, 1.500 metre finaline ulaşan tek Avrupalı olmayan kişiydi. Yedi ile 10 arasında bir yerde bitirdi (rekor kitapları aynı fikirde değil).

1952’de, Londra’da dünya 1.000 yard açık hava rekorunu kırmasından bir saatten kısa bir süre sonra, Gehrmann tribünlerde oturuyor ve karşılaşmanın geri kalanını izliyordu. Çeyrek mildeki tek Amerikalı, bir yaralanma nedeniyle koşamayacağına karar verdiğinde, sosisli sandviç ve soda içmişti. Gehrmann piste koştu, yarışı koştu ve en iyi İngiliz koşucuları geride bırakarak 47.9 saniyede kazandı.

2011’de Gary Cohen Running adlı web sitesine söylediği gibi, “Bu benim en büyük başarım olabilir.” Bu, spordaki sonlarından biriydi, çünkü profesyonel pistin olmadığı o çağda, geçimini sağlamak için o yıl daha sonra koşmaktan emekli oldu.

Eğitim alanında lisans ve eğitim psikolojisi alanında yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, Gehrmann halkla ilişkiler alanında çalıştı ve daha sonra Milwaukee’nin bir banliyösü olan Wauwatosa, Wis. 1985’te emekli olmadan önce Wisconsin eyalet hükümeti için okul yöneticisi, eğitim danışmanı ve otoyol güvenliği koordinatörüydü.

Donald Arthur Gehrmann, 16 Kasım 1927’de Milwaukee’de Frank ve Mamie (Stremke) Gehrmann’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Kasabanın güney tarafında büyüdü ve lisesinin kaygan spor salonu zemininde içeride koşmayı öğrendiği Pulaski Lisesi’ne gitti. ve 1950’de evlendiği Lori olarak bilinen Dolores Marine ile tanıştığı yer. 2016’da öldü.

Gehrmann’ın üç oğlu Don, Tim ve Jim tarafından hayatta kaldı; iki kızı, Kathy Gordon ve Sue Newton; 14 torun; 22 torun çocuğu; ve iki büyük torun. Sun Prairie, Wis’de yaşadı.

Gehrmann’ın en hızlı mili 4:7.5 saniyeydi, şu anda önde gelen koşucular için yayaydı, ancak asla sadece kazanmak için koşmadığını söyledi. (1954’te, İngiltere’den Roger Bannister, mili dört dakikanın altında koşan ilk kişi oldu.)

1976 yılında United Press International ile yaptığı bir röportajda Gehrmann, sporun o zamanlar profesyonelleşene kadar nasıl değiştiğini anlattı. Antrenmanları için genellikle sadece 2 ¼ mil koştuğunu, buluşma öncesi yemeğinin genellikle bir hamburger, patates kızartması ve gazozdan oluştuğunu ve koştuğu cüruf pistlerinin çok fazla enerji çaldığını hatırladı.

“Bugün ve dün değirmenciler arasındaki büyük farklar fiziksel değil zihinseldir” dedi. “O günlerde çok sıkı antrenman yapmadık ama buna gerek de yoktu. Onsuz kazanabilirdik.

Amatör durumunu hatırlayarak, “Bazen her şey eşit olsa bugün nasıl koşardım diye merak ediyorum” diye ekledi. “Muhtemelen milyoner olurdum.”

The Times için uzun süredir spor yazarı olan Frank Litsky, 2018’de öldü. Alex Traub raporlamaya katkıda bulundu.