Bir Lynch Çetesiyle Yüzleşen Tuskegee Havacı Harold Brown 98 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Dünya Savaşı sırasında Ordu Hava Kuvvetleri savaş pilotu – ünlü Tuskegee Airmen’in bir üyesi – olmak için Amerika’nın güneyindeki ırksal önyargıyı gençken yenen Harold H. Brown, ancak Avusturya’da düşürüldü ve intikam peşinde koşan bir linç çetesiyle karşı karşıya kaldı. köylüler, 12 Ocak’ta Huron, Ohio’da öldü. 98 yaşındaydı.

Huzurevindeki ölümü eşi Marsha Bordner tarafından doğrulandı.

Brown, Avrupa’daki savaş sırasında 30 görevde uçtu ve daha sonra Kore Savaşı’nda görev yaptı. Emekli olmadan önce 23 yılını orduda geçirdi, doktora kazandı ve üniversite yöneticisi oldu.

Alabama’daki tarihsel Black Tuskegee Enstitüsü’nde eğitimlerine başladıktan sonra savaşın Akdeniz tiyatrosunda ayrılmış birimlerde görev yapan 355 pilottan oluşan bir grup olan Tuskegee Airmen’in hayatta kalan son üyelerinden biriydi. Miraslarını korumaya adanmış bir kuruluş olan Tuskegee Airmen Inc.’e göre, 10’dan azı hala yaşıyor.

14 Mart 1945’te şafak vakti İtalya’dan kalktıktan sonra, o sırada ikinci teğmen olan Dr. Brown, bir P-51 Mustang’e pilotluk yaparken, Avusturya’nın Linz kenti yakınlarında bir Alman yük trenini bombalarken, lokomotif patlayarak şarapneli fırlattı. tek pervaneli uçağının motoru.

Uçağının gücünü kaybetmesinden sadece saniyeler önce, kurtuldu ve güvenli bir yere paraşütle atladı. Ancak, iki silahlı yerel polis tarafından yakalandığı ve kısa süre sonra, kendisinin ve yoldaşlarının az önce kasabasına saldırdığı yaklaşık iki düzine Avusturyalıdan oluşan öfkeli bir kalabalık tarafından kuşatıldığı, hedefinin pek de uzağında olmayan bir yere indi.

Brown, PBS podcast’i “American Veteran”da “Hayatımda tanıdığım belki de en öfkeli 35 kişi tarafından karşılandım” dedi. “Aklında cinayet olduğuna şüphe yok.”

Eşiyle birlikte yazdığı “Keep Your Air Speed Up: The Story of a Tuskegee Airman” (2017) adlı anı kitabında, “Sonunda beni asmaya karar verdikleri açıktı,” diye hatırlıyordu. “Beni kaç alçak dalı mükemmel bir asma ağaca götürdüler ve ellerinde ip vardı. O ağacı bugün hâlâ gözümde canlandırabiliyorum.

“O an öleceğimi biliyordum.”

Brown’ı bir savaş esiri olarak korumak için kalabalığa ateş etmekle tehdit eden üçüncü bir polis memuru tarafından kanunsuzlardan kurtarıldı.

İki adam, Dr. Brown hapse atılmadan önce bir gecede barikat kurdu. Düşen bir bombardıman uçağının mürettebat üyeleriyle aynı hücreyi paylaştı, bunlardan biri Yahudiydi (Dr. Brown’ın büyük büyükbabası gibi) ve kendisini tutsak edenler tarafından seçileceğinden endişeliydi.

Brown, Yahudi mürettebat üyesini dinini açıklamamaya çağırdı – bu, Dr. Brown’ın kendisinde olmayan bir taktikti.

Brown, “Burada ölesiye korkuyorum,” diye hatırladı. “Ona ‘Çeneni kapalı tut’ dedim. ‘Bir yolum yok ve senden nefret ettikleri kadar benden de nefret ediyorlar’ dedim.”

Dr. Brown askeri yetkililere teslim edildi ve savaş sona erdiğinde özgürlüğüne kavuşana kadar esir kamplarında altı hafta görev yaptı.

Dr. Brown, 2. Dünya Savaşı’ndan döndükten sonra bir fotoğraf için poz verdi.

Harold Haywood Brown, 19 Ağustos 1924’te Minneapolis’te Alabama’da ırksal önyargıdan kaçan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası John, gıda işleme şirketi Archer Daniels Midland’ın amiriydi. Annesi Allie (Heath) Brown, hizmetçi olarak çalıştı.

Altıncı sınıftan beri havacılık tutkunu olan (sınıf arkadaşları ona Lindbergh lakabını takmıştı) Harold, annesinin umduğu gibi piyano çalmaya devam etmeyi reddetti. Bunun yerine, yedi uçuş dersi almak için bir gazoz pisliği olarak kazancından 35 dolar biriktirdi.

1942’de liseden mezun olduktan sonra, Siyahların havacı olarak nitelendirilebileceğini göstermek için oluşturulan deneysel programa katılmak için başvurdu. Ancak boyuna göre 128,5 pound en az’ın dört ons altında olduğu için fizik sınavında başarısız oldu.

Doktorunun tavsiyesine uyarak düzenli olarak dondurma, malt ve yumurta karışımı içiyordu. Yeniden test edildi, 128.75 ağırlığındaydı ve Tuskegee Havacı olarak kabul edildi.

İlk kez Güney’e seyahat ederken, eğitim aldığı ayrılmış Ordu üssünün dışında Jim Crow ayrımcılığının etkilerini hissetti. 19 yaşında, 23 Mayıs 1944’te 332. Avcı Grubu’nda teğmen olarak uçuş okulundan mezun oldu ve gemiyle İtalya’ya gitti.

Savaş sırasında yakalanan 32 Tuskegee Havacısından biri, Amerikan birlikleri ilerlerken Almanların tahliye ettiği Nürnberg yakınlarındaki bir kampta hapsedildi. Daha sonra Münih’in kuzeyindeki Stalag VII-A’ya transfer edildi. General George S. Patton liderliğindeki bir zırhlı tümen onları 29 Nisan 1945’te kurtardı.

Dr. Brown, Güney’e ve Virginia’daki Fort Patrick Henry’ye döndüğünde, “American Veteran” podcast’inde şunları hatırladı: “Gemiden indik, her şey aynıydı. Patrick Henry hâlâ ayrılmış bir üstü, değişiklik yok, hiçbir şey yok, tıpkı bıraktığım gibi.”

Kore Savaşı sırasında, Dr. Brown Tokyo’da görev yaptı ve Güney Kore’deki üslerden görevlerde uçtu. Daha sonra Alabama’daki Tuskegee Ordu Havaalanında ve Columbus, Ohio yakınlarındaki Lockbourne Hava Kuvvetleri Üssünde uçuş eğitmeni olarak görev yaptı ve o zamana kadar entegre edildi ve Stratejik Hava Komutanlığı B-47 bombardıman uçağı pilotu olarak nitelendirildi.

1965 yılında Hava Kuvvetleri’nden yarbay olarak emekli oldu.

Brown, “İlk entegre edildiğimde bir savaş esiri kampındaydım,” dedi. “Orduda entegre bir üste yaşadım, üsten ayrıldım ve ayrı bir sivil hayata döndüm.”

Askerlik görevinin ardından Ohio Üniversitesi’nden matematik lisans, Ohio State Üniversitesi’nden mesleki-teknik eğitim alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Daha sonra Columbus State Community College olarak kiralanan Columbus Area Technician’s School’da elektronik bölümünün eğitmeni ve başkanı oldu. 1986 yılında akademiden emekli oldu.

Anılarında, “Her zaman öğrenme, hedefler belirleme ve onlara ulaşma, çevremdeki benzer koşullarda diğerleri kadar iyi veya onlardan daha iyi olma tutkum oldu” diye yazdı.

2007 yılında, o ve diğer Tuskegee Havacıları Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirildi. 2020’de Minnesota Havacılık Onur Listesi’ne alındı.

Fremont, Ohio’daki Terra State Community College’ın eski başkanı olan karısı Dr. Bordner’a ek olarak, Maxine Gilmore ile boşanmayla sonuçlanan evliliğinden Karen Jackson adında bir kızı hayatta kaldı; üvey oğlu Jonathan Bordner; ve iki torun. Başka kızı Denise Brown ondan önce öldü.

Tuskegee Airmen, daha iyi olmasa da beyaz meslektaşları kadar iyi olmaları gerektiğini biliyordu. “Bu büyük deneyin başarısız olacağı ve yüz üstü yere düşeceği hissedildi. Pilot olarak asla başaramayacaklar,” dedi Dr. Brown 2019’da The Plain Dealer of Cleveland’a. “Bu gerçekten bizim en büyük motivasyonlarımızdan biriydi, başarısız olamayız.”

Tuskegee Airmen’in başarısı, silahlı kuvvetlerin entegrasyonunu hızlandırmasıyla anıldı.

Brown The Plain Dealer’a “Tuskegee Airmen’in yaptığı Siyahların tarihi değil,” dedi. “Askeri tarih değil. Amerikan tarihi.”