Bir Gaffe sayesinde Ustalar Şampiyonu Bob Goalby, 92 yaşında öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Zaferi golfün en unutulmaz gaflarından biri olan Roberto De Vicenzo’nun yanlış bir skor kartı imzalamasıyla gölgelenen 1968 Masters şampiyonu Bob Goalby, Perşembe günü Belleville, Illinois’de öldü. 92 yaşındaydı.

PGA Tour ölümünü doğruladı.

Goalby 11 PGA Tour şampiyonluğu kazandı, Amerika Birleşik Devletleri Açık ve PGA Şampiyonası’nda ikinci oldu ve bir keresinde art arda sekiz kuş tur rekoru kırdı. Şimdi Şampiyonlar Turu olarak adlandırılan Kıdemli Tur’un kurucuları arasındaydı. Ama en çok Gürcistan’daki Augusta National’da bir Paskalya Pazarının tuhaf olaylarıyla hatırlandı.

Goalby, 1968 Masters’ta son raund 66 ve toplam 277 ile 18. green’den ayrıldığında, bir play-off’ta 1967 Britanya Açık’ın galibi De Vicenzo ile karşılaşmayı bekliyordu. Arjantin’in en iyi uluslararası oyuncusu olarak kabul edilen De Vicenzo, birkaç dakika önce kendisine 277 kazandıran 65’lik bir sayıyla maçı bitirmişti.

Ancak De Vicenzo’nun 17. çukurdaki kuş 3’ü, eşli golfçüler için ortak bir düzenleme olan puan kartını söyleyen oyun ortağı Tommy Aaron tarafından par 4 olarak işaretlenmişti. 18. delikteki öcüsünden iğrenen De Vicenzo, Aaron’un işaretlerinin kendi resmi olmayan puan kartıyla eşleştiğinden emin olmadan 278’e 66 vererek bu kartı çabucak imzalamıştı.

Masters turnuvası bittikten sonra somurtkan De Vincenzo ile gol attı. Goalby, Arjantinli rakibinin puan kartı hatası nedeniyle galip geldi. De Vincenzo, “Ne kadar aptalım,” diye yakındı. Kredi. . . Associated Press

Hata dakikalar içinde fark edildiğinde, Masters yetkilileri Augusta National patriği Bobby Jones ile görüştükten sonra, De Vicenzo puan kartını imzalamış olduğu için golf kurallarının düzeltmesini yasakladığı sonucuna vardılar.

De Vicenzo ünlü bir şekilde “Ne aptalım. ”

Goalby geleneksel Masters yeşil ceketini giydi, ancak hayranlardan onu hayalet bir şampiyon olmakla suçlayan çok sayıda mektup aldı. Bazıları, Arjantin’in puan kartını tutanın De Vicenzo’nun oyun ortağı yerine Goalby olduğunu varsaydılar.

Goalby, 1998’de The St. Louis Post-Dispatch’e şöyle demişti: “Evde bir kutuda, şimdiye kadar yaşamış en kötü adam olduğumu söyleyen binlerce mektup var. çimentoda ve seni okyanusa bırak. ‘”

Goalby kendini her zaman gerçek bir Masters şampiyonu olarak gördü ve De Vicenzo, profesyonel turdaki diğer golfçülerle birlikte, zaferini ondan esirgemedi.

Masters’tan sonraki haftalarda Sports Illustrated’a konuşan tur golfçü Frank Beard, “En çok üzülmeniz gereken kişi Goalby’dir” dedi. “Bir adamın kariyerinde büyük bir kazanma şansı çok azdır. Ama bir tanesini kazanıp bu şekilde lekelemek korkunç. Roberto kuralları bilmiyormuş gibi değildi. ”

Goalby için leke asla kaybolmadı.

1989’da The Los Angeles Times’a şunları söyledi: “Her zaman kendimi Roberto kadar veya daha fazla bir kurban gibi hissettim. Puan kartlarıyla ilgili sorunların hiçbiri benim suçum değildi. Ama lanet olası bir büro hatası yüzünden sonsuza kadar Masters’ı kazanan adam olarak seçildim. O hafta yaptıklarımın karşılığını aldığımı hiç sanmıyorum. ”

Robert George Goalby, 14 Mart 1929’da St. Louis yakınlarındaki Belleville’de bir kömür madencisinin oğlu olarak doğdu. Lisede yıldız oyun kurucuydu ve caddy olarak çalıştı. Amatör olarak birkaç Ortabatı golf turnuvası kazandı, Illinois Üniversitesi’ne girdi, ardından Ordu’da görev yaptı.

Goalby, 2016’da The Missouri Golf Post’a şunları söyledi: “Gol oynamayı takım arkadaşlarımın salıncaklarını taklit ederek öğrendim. Arkadaşlarımdan çok azı çok pahalı olduğu için golf oynadı, ama hepimiz futbol, beyzbol ve basketbol oynadık. Golf konusunda ancak ordudan ayrıldıktan sonra ciddileştim ve bir nevi yarım kalmış durumdaydım. ”

1952’de profesyonel tura katıldı.

Goalby, topa sahip olma eğilimiyle mücadele etti ve çimenlerde bazen kendi kendine konuşmasını sağlayan bir öfke gösterdi. Ama 1960’ların önde gelen golfçüleri arasındaydı. Doug Sanders’ı 1961 Amerika Birleşik Devletleri Açık’ta Gene Littler’ın bir vuruş gerisinde ikinci sıraya bağladı ve 1962 PGA Şampiyonasında Gary Player’ın bir vuruş arkasında ikinci oldu.

Florida’daki 1961 St. Petersburg Açık’ta sekiz ile bir turnuvada ardışık kuşlar için bir PGA Turu rekoru kırdı; bu rekor, birkaç kişi tarafından eşitlendi ve 2009 Kanada Açık’ta Mark Calcavecchia’nın dokuzu tarafından gölgede bırakıldı. 1963 Ryder Cup’ta oynadı.

Goalby, 1966-68 yıllarında sadece turnuva oyuncuları için değil, aynı zamanda profesyonel dükkanlar ve dersler verdi.

Turnuva oyuncuları, sonunda modern PGA Tour’un yaratılmasıyla çözülen bir anlaşmazlıkta, programları ve finansmanları üzerinde tam kontrol talep etti. Bir komisyon üyesi tarafından yönetilen şirket, bir emeklilik planının yanı sıra TV gelirlerinde, cüzdanlarda ve etkinliklerde büyük bir büyüme sağladı.

Golf’e konuşan Goalby, “Ne kadar başarılı olduğuna ve bu adamların şu anda oynadığı tüm paraya baktığınızda, bunların çoğu o günlerden geldi” dedi. com, 2018’deki anlaşmazlığı anlattığında.

Goalby 1971’de PGA Tour’dan emekli oldu. Ocak 1980’de Sam Snead, Gardner Dickinson, Don Ocak, Julius Boros ve Dan Sikes ile Ponte Vedra Beach, Fla’daki PGA Tour merkezindeki bir toplantıda Senior Tour’un çerçevesinin oluşturulmasına yardım etti. turda iki kez kazanan oldu, ilk yıllarında resmi olmayan sözcüsü ve daha sonra politika kurulunun bir üyesiydi.

Ayrıca NBC için bir golf yorumcusuydu ve evinin yakınında golf sahaları tasarladı.

Goalby’nin hemen hayatta kalanları arasında oğulları Kye, Kelly (Kel olarak bilinir) ve Kevin yer alıyor. PGA Tour’da dokuz kez kazanan Jay Haas’ın ve Wake Forest Üniversitesi’ndeki golf koçu Jerry Haas’ın ve altı PGA Tour etkinliği kazanan Bill Haas’ın büyük amcasının amcasıydı.

Goalby, yıllar boyunca De Vicenzo ile birkaç kez oyun ortağı oldu ve arkadaş kaldıklarını ancak 1968 Masters’ı hiç tartışmadıklarını söyledi. Di Vicenzo, 2017 yılında 94 yaşında Arjantin’de öldü.

Goalby, Belleville’deki evindeki ofisinde Bobby Jones’tan bir mektup tuttu: “Turnuvayı golf kuralları ve üstün oyunla kazandığınızı her zaman hatırlamanızı istiyorum. ”

Ve Goalby’nin The Rocky Mountain News’e 1995’te söylediği gibi, “Ben tanıştırıldığımda hala ‘Bob Goalby, Ustalar şampiyonu’ demek zorundalar. ‘”