Bağımsız Film Yapımcılarının Patronu Irwin Young, 94 Yaşında Öldü

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Manhattan film işleme laboratuvarı aracılığıyla Spike Lee, Frederick Wiseman ve Michael Moore gibi yönetmenlerin ilk kariyerlerine destek veren Irwin Young, 20 Ocak’ta Manhattan’da öldü. 94 yaşındaydı.

Kızı Linda Young, bir rehabilitasyon tesisinde ölümü doğruladı.

Yaklaşık bir asırdan fazla bir süredir, DuArt Film Laboratuvarları stüdyo filmlerini, belgeselleri, haber filmlerini, Madison Square Garden’dan boks filmlerini, ağ haber görüntülerini ve reklamları işledi ve bastı. Ancak babası 1960’ta öldüğünde şirketi devralan Bay Young, en iyi, bazıları kariyerinin başlarında şirketinin hizmetleri için zamanında ödeme yapamayan bağımsız film yapımcılarının müttefiki olarak biliniyordu.

“Partisans of Vilna”nın (1986) yapımcılığını yapan ve “The Life and Times of Hank Greenberg”in (1998) yönetmenliğini yapan belgeselci Aviva Kempner, “İş dünyasının en büyük mensch’iydi” dedi. telefon mülakatı. “Hakkında bir film yaptığınız konuyla gerçekten ilgilendi. Bir iyiliğe ihtiyacın olursa, o senin için oradaydı.”

Bay Young, General Motors’un Flint, Mich’te 30.000 işçiyi işten çıkarmalarının yol açtığı toplumsal zarar hakkındaki belgeseli “Roger & Me”yi çekerken, Bay Moore’un maruz kaldığı 60.000 $’ı üç yıl erteledi. Warner Bros. daha sonra haklar için 3 milyon dolar ödedi.

Bay Lee, New York Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiyken, filmleri DuArt’ta işlendi ve basıldı. İlk uzun metrajlı filmi “She’s Gotta Have” (1986) da öyleydi.

“Param yoktu ama Irwin filmi geliştirmeme, günlükleri basmama izin verdi ve bana biraz zaman verdi; Bay Lee bir röportajda, ‘Parayı aldığınızda bana ödeyin’ derdi” dedi. Ancak DuArt’ın saymanı Howard Funsch, Bay Lee’nin ödeme yapmaması halinde negatifleri açık artırmayla tehdit etti. Bay Lee parayı bulduğunu söyledi.

Ekledi: “Irwin’in Howard’ın beni sıkıştırdığını bildiğini sanmıyorum. Ve bu, Irwin’in genç film yapımcılarına nasıl inandığını ve onları nasıl desteklediğini azaltmıyor.”

Bay Young’ın pratik bir yanı da vardı. 1970’lerde DuArt’ın uzun vadeli geleceğini güvence altına almaya yardımcı olan iki yatırım yaptı: Midtown Manhattan’da laboratuvarın uzun süredir bulunduğu 12 katlı binayı satın alarak onu bir ev sahibinin kaprislerinden kurtardı; ve Porto Riko’daki bir televizyon istasyonunun üçte iki hissesini satın aldı ve bu da DuArt’ın kârlılığını iyileştirmeye yardımcı olan güçlü bir gelir akışı sağladı.

Ayrıca, DuArt’ın bağımsız film yapımcılarına fayda sağlayan bir sürece genişlemesini de denetledi: 16 milimetrelik negatifleri ticari olarak uygulanabilir olma şansı daha yüksek olan 35 milimetrelik baskılara dönüştürmek.

Ve 1970 yılında filmden videoya aktarımlara ve çevrimiçi video düzenlemeye ve efektler dahil dijital çalışmaya dalarak DuArt’ın fotokimyasal film işleme işine ekledi , başlıklar ve restorasyonlar, 1994.

Ancak geçen Ağustos, DuArt’ın 2017’den beri başkanı ve CEO’su olan Bayan Young, artık ekonomik olarak bağımsız kalamayacağı için işinin kapatıldığını duyurdu. Bina yakın zamanda satışa çıkarılmıştır.

Bay Young, başkanı olduğu Lincoln Center’daki Film ve başkanlığını yürüttüğü Film Forum da dahil olmak üzere bağımsız film yapımcılarıyla ilgilenen çeşitli kuruluşlarda görev yaptı.

2000 yılında sinema endüstrisine yaptığı teknolojik katkılardan dolayı Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nden Gordon Sawyer Ödülü’nü aldı.

Irwin Wallace Young, 30 Mayıs 1927’de Bronx’ta doğdu. Babası, o ve diğer ortakları iflas eden bir film laboratuvarını satın almadan önce bir film editörüydü. Annesi Ann (Sperber) Young bir ev hanımıydı.

Bay Young 1996’da The New York Times’a “Film işlenmiş, bir çocuk için inanılmaz” dedi.

Soyadı Youdavich’ten amcası Joe tarafından değiştirildi “Oturacağım ve Kendime Bir Mektup Yazacağım” gibi şarkıların söz yazarı.

Donanmada görev yaptıktan sonra Irwin, Lehigh Üniversitesi’ne girdi. 1950’de mühendislik alanında lisans derecesi ile mezun oldu ve ardından DuArt’a katıldı; burada siyah-beyaz film kalite kontrolünde çalışmak ve herhangi bir film laboratuvarında ilk kez Eastman renkli negatiflerini işleyen ekibin bir parçası olmak yer aldı. Babası öldükten sonra Bay Young, DuArt’ın başkanı ve CEO’su oldu.

Bay Young’ın bağımsız filme olan ilgisi, ağabeyi Robert, ırkçılıkla uğraşan Siyah bir çift hakkında bir film olan “Nothing But a Man”in (1964) yapımcısı ve yazarı ve görüntü yönetmeni olduğunda ateşlendi. Alabama’da. Irwin Young, filmin tüm laboratuvar çalışmalarını sağladı.

2003 yılında Los Angeles Times’a “Bağımsız film yapımcılarına ruhlarından dolayı ilgi duydum” dedi. “Çok politik bir aileden geldim, bu yüzden onların mesajlarına çok cevap verdim. Birbirimize ihtiyacımız vardı.”

Bay Wiseman’ın, Bridgewater, Mass.’daki Suçlu Deliler Devlet Hastanesinde hastaların nasıl tedavi edildiğiyle ilgili ilk belgeseli “Titicut Follies” (1966) tarafından yasaklandığında Bay Young’ın sabrına ihtiyacı vardı. mahkûmların mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle bir eyalet mahkemesi.

Bay Wiseman bir röportajında “Bütün param davaya gittiği için ona altı yıldır ödeme yapmadım” dedi. “Ve dağıtım konusunda her zaman cana yakın ve yardımseverdi; herkesi tanırdı.”

Bay Young’ın film yapımcılarına verdiği destek, onu tesadüfen bir korumacı haline getirdi: Negatiflerini ücretsiz olarak, bazılarını on yıllarca, büyük ölçüde Batı 55. Cadde’deki DuArt binasının en üst katında depoladı. Negatiflere tutunursa, baskı yapmaktan daha fazla iş üretebileceğini düşündü.

Ancak The Times’a 2014’te şunları söyledi: “Filmi atmakta zorlanıyorum. Hiçbir şeyi çöpe atmadık. Çünkü biz film insanlarıydık.”

Film kutuları tabandan tavana, çoğu zaman içinde ne olduğu veya yönetmenin kim olduğu hakkında hiçbir fikri olmadan üst üste yığılmıştı. 2013 yılında, Bay Young, geleneksel film işleme işini kapatmasından üç yıl sonra, oradaki binlerce olumsuzluktan oluşan bir dizin oluşturmak için bir proje başlatıldı.

Bay Young, yetim film negatiflerini Kongre Kütüphanesi ve Sinema Akademisi gibi arşivlere gönderen IndieCollect organizasyonuyla işbirliğine başladı; onları geri yükler; ve filmler için yeni izleyiciler bulur.

IndieCollect’in başkanı Sandra Schulberg, “5 bin filmden geçtik – yaklaşık 50.000 kutu,” dedi. “Biz envanteri çıkarırken Irwin gelip mutluydu. Her kutu, kilitli bir hazineyi açmak gibiydi.”

Grubunun negatiflerin 3.500’üne ev bulduğunu söyledi.

Bay Lee, Bay Wiseman, Gordon Parks, Woody Allen, Jonathan Demme, James Ivory, Ang Lee ve Susan Seidelman’ın filmlerinin olumsuzları ve 1982 tarihli “Cane River” gibi unutulmuş eserler bulundu. Filmin New Orleans’taki galasından kısa bir süre sonra ölen Emmy Ödüllü Siyahi yönetmen Horace Jenkins’in yaptığı, ırk meseleleriyle ilgili bir aşk hikayesi.

Kızı Linda’ya ek olarak, Bay Young’dan başka bir kızı olan Dr. Nancy Young yaşıyor; onun kardeşi; ve dört torun. Eşi Diane (Nalven) Young 2004 yılında öldü.

Mr. Moore, “Roger & Me”yi yapmaya başladığında film yapımı hakkında çok az şey biliyordu ve başka bir yönetmen Kevin Rafferty tarafından geliştirilmemiş filmini Bay Young’a getirmesi söylendi.

“’Bunu senin için geliştireyim’ dedi ve ilk makaraları izledi ve ‘Dinle, bu inanılmaz, sana yardım edeceğim ve bana verebileceğin kadar ödeyebilirsin’ dedi. ”” dedi Bay Moore, 1987’de Bay Young ile yaptığı ilk konuşmayı hatırlayarak. “Bu neredeyse üç yıldı: 1987’nin başından 1989’a kadar, Telluride Film Festivali’ne gitmek için son baskıya ihtiyaç duyulana kadar.”

“Onun himayesi olmasaydı, ‘Roger & Me’ olmazdı eminim” diye ekledi.