Albert Madansky 88 yaşında öldü; Farkında Olmadan Atom Savaşının Ölçülen Riski

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Rastgele nükleer savaşın risklerini ve hisse senedi opsiyonlarının değerini ölçmeye çalışan ve hangi New York şarküterisinin en iyi pastırmalı sandviçi servis ettiğini derecelendirerek itibarını alenen riske atan virtüöz bir istatistikçi olan Albert Madansky, 8 Aralık’ta Chicago’da öldü. 88 yaşındaydı.

Kızı Michele Madansky, hastanedeki ölümüne kalp yetmezliğinin neden olduğunu söyledi. 1974’ten beri Chicago Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nde profesördü.

1958’de, Soğuk Savaş’ın en yoğun döneminde Dr. Madansky, Santa Monica, Kaliforniya’daki araştırma enstitüsü RAND Corporation’da matematikçiydi. izinsiz nükleer patlama

Çalışmanın yazarları, riskin “göz ardı edilemez” olduğunu yazdı, “ancak ne kadar olası olduğunu söylemek imkansız.” Örneğin sabotaj, “istatistiksel bir değerlendirmeye uygun değildir.”

Ancak herhangi bir riskin ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çeken rapor, nükleer silahlara ve füzelere şifreli güvenlik kilitleri takılmasını ve nükleer bir saldırı başlatmak için iki kişinin asgarî onayını gerektiren İzin Veren Eylem Bağlantıları olarak bilinen şeyi tavsiye etti.

Permissive Action Links sisteminin yükseltilmiş sürümleri, Amerikan ordusu tarafından hala kullanılmaktadır.

Madansky’nin birçok kitabı ve yayını arasında, 1979’da Gary L. Gastineau ile birlikte yazdığı ve bir yatırımcıya, genellikle bir şirket çalışanına, bir hisse senedi opsiyonunun değerini tahmin etmek için bilgisayar simülasyonlarının kullanılmasına karşı uyarıda bulunduğu bir makale vardı. üzerinde anlaşmaya varılan bir fiyat ve tarihte bir hisse senedi satın alın veya satın.

Financial Analysts Journal’da şöyle yazdılar: “Simülasyonlar tipik olarak, ‘Menkul kıymet fiyatlarının gerçek geçmişi göz önüne alındığında, belirli bir opsiyon stratejisinin yatırım getirisi ne kadar olur?’ sorusuna cevap verebilir.” “Ancak belirli bir opsiyon stratejisinin iyi mi, kötü mü yoksa kayıtsız mı olduğunu açıklayamazlar.”

Bunun yerine, gerçek ve ima edilen hisse senedi fiyat oynaklığını karşılaştırarak yatırım stratejisini değerlendirdiler.

Dr. Madansky, 1999’da uzmanlığını tamamen farklı bir meydan okuma üzerinde çalışmak için ortaya koydu. Random House’un bir bölümü olan Çağdaş Library’nin 20. yüzyılın en iyi 100 romanı listesinde 59 Random House dizisinin yer aldığı yönündeki eleştirilere yanıt olarak, Çağdaş Library, kurgusal olmayan sıralamalarını daha bilimsel hale getirmesi için Dr. Madansky’yi görevlendirdi.

Her kitap, Çağdaş Kütüphane’nin yayın kurulundan seçilen bir jüri tarafından sayısal olarak derecelendirildi. 900 başlık için yapılan ilk oylamanın ardından, liste 300’e bölündü ve panel yeniden oy kullandı. Dr. Madansky daha sonra her kitabın sayısal sıralamasına göre listeyi 100’e indirdi. Bu yöntemle, Random House dizileri 100 kitaplık nihai listenin yaklaşık dörtte birini oluşturuyordu. (Otobiyografik “Henry Adams’ın Eğitimi” listenin başında yer aldı.)

Albert Madansky, 16 Mayıs 1934’te Chicago’da Polonya’dan gelen Yahudi mülteciler Hershl ve Anna (Meidenberg) Madansky’nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası kunduracı, annesi terziydi.

Albert matematikte her zaman iyiydi, ancak onu sürdürmek için hiçbir cesaret almadı – ta ki bir lise öğretmeni onu aşağı yukarı kandırana kadar. Öğretmen Walter Burks, Dr. Madansky, yayınlanmamış bir hatıratında, “bir ‘kahvaltı kulübü’ vardı, sınıfta asi olan öğrencilerin okul başlamadan yarım saat önce okula gelip oturmak zorunda kaldıkları bir tür gözaltı yeri vardı. ceza olarak bu oda.”

“Bir gün uydurma bir suçlamayla beni ‘kahvaltı kulübüne’ ‘davet etmeye’ karar verdi,” diye yazdı. “Niyetinin, beni matematikle tanıştırmak için oraya erken götürmek olduğunu keşfettim. O seanstan keyif aldım, halk kütüphanesine gittim, matematikle ilgili bazı kitaplar çıkardım, okumaya başladım ve sonra Bay Burks’un dersi için gönüllü olarak kahvaltı kulübüne gittim.”

Tüm derecelerini Chicago Üniversitesi’nden aldı: 1952’de lisans, 1955’te Master of Science ve 1958’de doktora.

Dr. Madansky, 1957’den 1960’ların başına kadar, Stanford’daki Davranış Bilimleri İleri Araştırmalar Merkezi’ne üye olana kadar RAND Corporation’da matematikçiydi.

Ayrıca Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde matematik ve ekonometri ve Yale’de pazarlama ve ekonometri dersleri verdi.

Daha sonra her ikisi de New York City’de bulunan Interpublic Şirketler Grubu’nda kıdemli başkan yardımcısı, bir pazarlama holdingi ve Dataplan Inc.’in başkanı olarak görev yaptı. 1970 yılında City College of New York’a bilgisayar bilimi profesörü olarak katıldı ve 1971’de bölüm başkanlığına getirildi.

1974 yılında öğretim üyesi olarak Chicago Üniversitesi’ne döndü ve 1985-1993 yılları arasında dekan yardımcısı ve dekan yardımcısı olarak görev yaptı. 1996 yılında üniversitenin Booth School of Business’ta HGB Alexander İşletme Profesörü seçildi ve fahri profesör olarak emekli oldu. 1999’da

Ayrıca Uluslararası İşletme ve Eğitim Araştırma Merkezleri’nin direktörü ve Journal of Business’ın baş editörü olarak görev yaptı.

1956’da Cara Yöre ile evlendi; 1986’da boşandılar. Dr. Madansky, kızları Michele’ye ek olarak eşi Paula (Barkan) Madansky tarafından hayatta kaldı; ilk evliliğinden diğer üç çocuğu, Susan Groner, Cynthia Madansky, Noreen Ohcana; üvey çocukları Deborah Haizman, Rebecca Hirschfield ve Jonathan Klawans; 13 torun; ve bir büyük torun.

Chicago Üniversitesi Devlet ve Kâr Amacı Gütmeyen İşletme Yönetim Merkezi’nin direktörü olan Dr. Madansky, 1975’te aralarında Jane Jacobs, John Kenneth Galbraith, R. Buckminster Fuller ve Milton Friedman’ın da bulunduğu bir dizi önde gelen düşünürden biriydi. The New York Times tarafından New York City’nin mali krizini çözmek için öneriler istedi.

Şehir yönetiminin işten çıkarmalara başvurmak yerine iş gücünden daha fazla üretkenlik alıp alamayacağını sordu. New York’un pek çok hizmet sunduğunu söyleyen Başkan, “New York bu hizmetleri topluma verdiği için, New York’un bunları istediği, ancak insanların mali açıdan sağlam bir şehir görmeyi tercih edebileceği her zaman anlaşılmıştır.”

1976’da, Amerikalı bir ekonomist olan Martin Shubik ile işbirliği içinde, Dr. Madansky, belki de en tartışmalı istatistiksel sonucunu açıkladı: Doğu 54. Manhattan’ın seçkin şarküterilerinden dördü: Stage, Carnegie, Gaiety-East ve Deli-East. Deli-East kazandı.

Eleştirmenler, metodolojinin kusurlu olduğunu ileri sürdüler – yeni başlayanlar için, bir meczup’un hardallı ortamının dışında yenen sandviçlerin tadı asla o kadar iyi olamaz.

Ancak Profesör Shubik, araştırmalarının “Pastrami ve Corned Beef Sannawiches olarak bilinen Büyük Amerikan Kaybolan Türlerinin bir kaydını çok geç olmadan yıllıklara saklamak için mütevazı bir girişim” olduğunu yazdı.

Aslında, şarküterilerin dördü de orijinal yerlerini kapattı.

Belki de nükleer silahlarla ilgili daha önceki araştırmalarından esinlenen Dr. Madansky, Dr. Brown’ın Cel-Ray sodasının gastronomik patlama için hayati bir bileşen olduğuna dikkat çekti.

Madansky, “Midede pastrami ile birleştiğinde katalitik etkisi bir atom bombası gibidir” diye yazdı. “Varoom ve pastırma parçalanır, sindirilir ve yürek yakma gücü tamamen açığa çıkar.”