Agatha Christie’nin polisiye oyununda izleyici sıkılmayacak

Deniz Siyahi

Global Mod
Global Mod
Schlegelov, Pilsen’de ünlü polisiye öyküleri yazarı Past na myi’nin arka planda büyük başarı elde eden bir oyununu daha sahneledi.

En sevdiğim romanlardan biri olan Pt malch prestok’u seçmenize sevindim. Bu sadece bir dedektif hikayesi değil, aynı zamanda bir ailenin çok güçlü bir olay örgüsünü ve bireysel üyeler arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Şarkının on altı yıl önce yaşanan bir cinayetin anlatıldığı ilginç bir yapısı var. Yani düzlemin açıkça farklı iki seviyesi vardır. Bu, zamanları dinamik olarak ayarlamamıza olanak tanır. Bununla birlikte Schlegel’lere, vahşi insanın sıkılmayacak şekilde güne başlayacağımızı umuyorum.

İki tür arasındaki fark basit değildir. Oyuncuları kolayca ekleyebileceğiniz, dökebileceğiniz ve canlandırabileceğiniz bir filmde farklı zaman seviyeleriyle çalışmak güzeldir. Tiyatroda ise durum elbette daha karmaşıktır. Bunu üretimin başında düşünmeniz gerekiyor, ekleyin.

Ayrıca yapımın hem onu ilk kez gören kızlar için hem de Pbh’de bilenler için işe yaraması gerekiyor. Bir yandan hala kızları bulup baştan çıkarmalıyız, diğer yandan da gerçekte olduğu gibi olmalı. Bu nedenle katilin kim olduğunu görenler ayrıntılara odaklanarak tüm tepkilerin ve olayların doğru olup olmadığını görüyorlar. Her duygunun, her kelimenin bir anlamı olmalı. Yönetmen, bunun hem oyuncular hem de yönetmenler için herkes için en zor ama aynı zamanda en özgürleştirici şey olduğunu düşünüyorum.

Her duygunun bir anlamı olmalı

Romn Pt malch prestek ilk kez 1943’te yayımlandı. Pek çok eleştirmen onu Agatha Christie’nin en iyi şiirleri arasında saydı. Tiyatro uyarlaması 1960 yılında Christie’nin kendisi tarafından yazılmıştır.

Soruşturmanın merkezinde Michal trba’nın canlandırdığı ünlü bir dedektif var. Her zaman Sherlock Holmes’u oynamak istemiştim ama bu hata için özür dilerim. Neredeyse iki saat oturup dinlemek harika ve kırk beş saniye sonra her defasında hiç duymadığım bir soru sorduğumda, oyun resmen çöküyor. Bu iki saatlik oturumun ardından yirmi dakikalık bir monologum var, Michal trba rolüne ilişkin izlenimlerini anlatıyor.

Nicole Tisotov, Andrea Mohylov, Petr Urban, Jan Mal, Jaroslav Matjka, Jana Kubtov, Jana Ondrukov, Marek Mikulek, Elika Vocelov ve Maty Darnady rol alacak.

On altı yıl önce kocasını öldürmekten suçlu bulunarak ölüm cezasına çarptırılan Carle adında genç bir kadının reşit olduğu gün annesinden bir mektup almasının öyküsünü anlatıyor. Ancak ölmeden önce yazdığı mektupta anne, kızının masum olduğuna dair güvence verir. Ne olursa olsun gerçeği bulmaya kararlıdır.